Timp liberPescuitul la răpitori, un hobby ce necesită multă pricepere și îndemânare

Pescuitul la răpitori, un hobby ce necesită multă pricepere și îndemânare

Pescuitul la rapitori reprezinta una dintre cele mai interesante ramuri ale pescuitului sportiv, fiind practicat de catre toti pescarii. Este important de stiut ca tehnicile pentru pescuitul la rapitori vor fi alese, inainte de toate, in functie de acest criteriu, adica in functie de tipul speciilor vizate, dupa care vor fi alese si in functie de tipul apei. Daca in trecut numarul pestilor rapitori in apele din Romania parea sa fie unul considerabil, pescarii experimentati care au cativa ani buni la activ sunt de parere ca pestii rapitori au devenit o prada din ce in ce mai grea.

Daca va intrebati care sunt pestii rapitori care se intalnesc pe teritoriul Romaniei, in apele de munte speciile predominante sunt pastravul si lostrita, iar in apele caracteristice zonelor cu altitudini mai joase se intalnesc salaul, stiuca, avatul, cleanul, bibanul si somnul.

Pescuitul la rapitori necesita multa pricepere si indemanare din partea pescarilor, iar tehnicile vor fi abordate, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, in functie de speciile vizate. Dintre toti pestii rapitori, stiuca pare sa ramana cea mai usoara prada si preferata pescarilor; in acelasi timp, stiuca este si cea mai raspandita specie, preferand apele limpezi, cu o adancime relativ mica, pentru a se piti in vegetatia abundenta de pe malul raurilor, lucru care ii permite sa isi pandeasca prada.

Bibanul este si el un rapitor frecvent intalnit, mai ales in apele calme sau in zonele in care apele se intersecteaza. Bibanul nu este o prada grea, deoarece el este tot timpul in alerta si vaneaza tot ce ii iese in cale. Avatul prefera si el tot zonele de confluent, dar se gaseste mai ales in zonele in care sunt prezenti curentii de apa. Salaul este si el o prada dificila. Daca pe timpul zilei acesta isi petrece timpul pe fundul apei, imediat ce se lasa seara salaul se apropie de suprafata apei pentru a vana.

Somnul este si el un veritabil pradator care isi face simtita prezenta in apele de deal si campie in anotimpul cald. Somnul va fi intalnit in special in apele tulbururi si devine vulnerabil pe timp de noapte. Aceasta sunt doar cateva caracteristici ale celor mai intalniti pesti rapitori de pe teritoriul romanesc, caracteristici de care orice pescar trebuie sa tina cont pentru alegerea tehnicilor si a echipamentelor corecte pentru pescuitul la rapitori.

Pentru ca se hranesc in general cu hrana vie, pestii rapitori au caracteristici diferite fata de celelalte specii, de aceea tehnicile abordate si stimuli folositi pentru prinderea acestor pesti vor fi speciale. Alegerea betelor se va face atat in functie de specia vizata, cat si in functie de tipul apei. Lansetele cele mai potrivite se incadreaza intre 1,3 – 3 m si este de preferat ca acestea sa fie construite din materiale rezistente, fibra de carbon fiind materialul cel mai potrivit.

Pescuitul cu naluci reprezinta cea mai frecventa metoda de atragere a rapitorilor, iar alegerea nalucilor se va face atat in functie de tipul apei, cat si de anotimp. Din categoria nalucilor potrivite pentru pescuitul la rapitori fac parte voblerele minnow, nalucile rotative si oscilante, precum si crank-urile. Pe langa importanta tipului nalucii alese, culoarea joaca si ea un rol important pentru ca pestii rapitori, insa in special stiuca, sunt foarte vigilenti. Bineinteles, culorile vor fi alese si in functie de claritatea apei.

De asemenea, nalucile pot fi impartite in naluci reactive si naluci mai putin reactive, cele reactive, cum ar fi volberele, fiind caracterizate printr-o vibratie mult mai puternica, menita sa atraga pestii rapitori aflati la o distanta relativ mare. Pe de alta parte, nalucile mai putin reactive sunt caracterizate printr-o vibratie mult mai slaba, aceste naluci fiind mult mai asemanatoare cu pestisorii care reprezinta prada rapitorilor. Cu toate acestea, niciun pescar nu poate afirma cu exactitate care este cel mai potrivit tip de naluca si care este tehnica pe care ar trebui sa o abordeze pana nu experimenteaza, deoarece rapitorii sunt foarte imprevizibili si activitatea lor poate fi influentata de la o zi la alta. Din acest motiv, pescuitul la rapitori este considerat o adevarata provocare pentru toti pescarii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.