Sarcină & BebeProbleme stomatologice comune în timpul sarcinii, vezi cum le poți evita

Probleme stomatologice comune în timpul sarcinii, vezi cum le poți evita

Despre problemele stomatologice in timpul sarcinii – desi nu este nici pe departe adevarat ca la fiecare sarcina, femeia pierde cate un dinte, ingrijirea adecvata si igiena orala dentara este foarte importanta in special in aceasta perioada. Aceasta deoarece schimbarile hormonale ale organismului, dar si rezerva des insuficienta de calciu pot afecta sanatatea dintilor viitoarei mamici.

Desi, odata ce va pregatiti sa deveniti mamica, dintii nu par sa fie deloc o prioritate, ci va intereseaza in principal evolutia sarcinii si santatatea micutului, nu trebuie deloc sa ignorati igiena si sanatatea dintilor. In primul rand, deoarece schimbarile hormonale pot aduce cu sine afectarea gingiilor – care devin des inflamate, sangereaza si sunt mai expuse bacteriilor, iar dintii devin mai sensibili din cauza nivelului scazut de calciu.

Pe langa sensibilitatea crescuta a gingiilor si a dintilor in timpul sarcinii, probleme stomatologice pot sa survina si daca incepeti sa consumati alimente cu zahar mai des si daca aveti crize de voma sau reflux gastric (aciditatea afecteaza dintii).

Problemele stomatologice in timpul sarcinii nu trebuie deloc date la o parte – aceasta deoarece nu afecteaza doar mamica, ci si pe bebelus. In primul rand, se pare ca infectia cronica a gingiilor  mamicii, aparuta daca gingivita nu e tratata, este legata de nasterea prematura si de greutatea scazuta la nastere a bebelusului. In al doilea rand, bacteriile cavitatii bucale se pot transmite usor in primii ani de viata ai micutului de la mama, prin saliva. Un motiv in plus sa nu uitati de ingrijirea adecvata a dintilor.

Gingivita

Este vorba despre inflamarea gingiilor, provocata de schimbarile hormonale prin care treceti, care cresc riscurile dezvoltarii unei infectii bacteriene. Este cea mai comuna problema stomatologica cu care se confrunta viitoarele mamici. Gingiile sunt mult mai sensibile, se inflameaza si pot sangera.

Boala periodentala

Este vorba de o infectie cronica a gingiilor care, daca nu este adecvat tratata, creste riscurile nasterii premature sau a unui bebelus cu greutate scazuta si cauzeaza caderea dintilor. Puteti dezvolta aceasta infectie cronica daca ignorati simptomele gingivitei – daca sunt inflamate si sangereaza cand va curatati dintii, este nevoie de un consult stomatologic imediat. Netratarea poate duce la abces periodental – infectie acuta cu riscuri mari.

Carii dentare

Dintii sunt mai predispusi sa fie afectati de carii in primul rand din cauza alimentatiei – daca mancati mai multe alimente ce contin zahar. Si episoadele de voma frecvente afecteaza sanatatea dintilor, acidul gastric afectand considerabil dintii.

Problemele stomatologice in timpul sarcinii – ce puteti face:

Respectati o igiena orala dentara adecvata. Spalati-va cu pasta de dinti cu fluor de doua-trei ori pe zi, dimineata, dupa masa si mai ales inainte de culcare. Dupa un episod de voma, nu periati dintii (sunt acoperiti cu acid si periatul poate afecta smaltul), ci initial, curatati-va gura cu apa simpla, apoi cu apa de gura. Nu uitati sa periati usor nu numai dintii, ci si gingiile si limba, bacteriile dezvoltandu-se in intreaga cavitate bucala. Folositi si ata dentara o data pe zi, pentru a curata spatiile dintre dinti si o apa de gura care curata eficient cavitatea bucala.

Daca nu puteti mereu sa va spalati dupa o gustare, puteti folosi apa de gura (in cel mai rau caz, daca nu puteti sa va curatati nici cu apa de gura, mestecati o guma fara zahar).

Daca vi se face greata de la pasta de dinti utilizata, schimbati tipul (e recomandata pasta de dinti cu fluor, insa daca nu puteti folosi, achizitionati apa de gura cu fluor). Incercati sa nu renuntati la periaj, chiar daca gingiile sunt sensibile – achizitionati o periuta de dinti speciala, mica, cum sunt cele pentru bebelusi.

Cand consumati dulciuri, spalati-va cu apa de gura sau periati-va imediat dupa gustare. Nu mancati alimente dulci si nu beti sucuri dulci chiar inainte de culcare. Zaharul este o cauza principala a problemelor stomatologice in timpul sarcinii.

Asigurati-va necesarul de calciu, dar si de vitamina D, vitamina B 12 si de vitamina C in alimentatie si intrebati medicul ce va are in grija daca este nevoie si de suplimente alimentare.

Programati macar un control la stomatolog, chiar daca nu intampinati nici o dificultate. Este important sa mergeti la specialist, un moment potrivit fiind la inceputul trimestrului doi de sarcina, pentru o verificare si curatare de rutina. O idee buna este sa programati un control de rutina si un detartraj chiar cand aflati ca sunteti insarcinata si inca un control de rutina in trimestrul doi. Nu asteptati sa aveti dureri sau sa observati inflamarea sau sangerarea gingiilor si niciodata nu ignorati aceste simptome! Daca aveti carii, este esential ca medicul stomatolog sa fie anuntat (specialistul va decide daca vor fi tratate imediat sau dupa nastere – anestezia locala nu prezinta risc in sarcina).

Evitati in timpul sarcinii anumite proceduri precum: tratamente de albire a dintilor; radiografii; proceduri mai complexe.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.