Animale de companieCum să previi bolile pisicii și care sunt cele mai comune semne...

Cum să previi bolile pisicii și care sunt cele mai comune semne că pisica nu este sănătoasă?

Principalele boli ale pisicilor sunt cele infectioase si respiratorii din care amintim: rabia (afecteaza sistemul nervos central), chlamydia (imbolnaveste caile respiratorii, provoaca inflamatia articulatiilor si mucoaselor), panleucopenia (are loc scaderea numarului de leucocite datorita unui parvovirus care produce infectia in corp), rinotraheita infectioasa (afecteaza membranele mucoasei respiratorii, ale tractului digestiv, ale reproducerii si ochilor), etc.

Cum sa previi bolile pisicii? Mai presus de orice este ca fiecare proprietar de pisica sa se asigure ca aceasta a primit toate vaccinurile necesare. Desi pentru unii pare lipsit de importanta acest aspect, trebuie sa stie ca vaccinarea este importanta mai ales daca patrupedul are posibilitatea sa se plimbe liber si astfel sa intre in contact cu alte animale.

Cel mai important este vaccinul antirabic care se face la toate pisicile, la varsta de 3 luni. La 8 saptamani se face vaccinul impotriva leucemiei. Intotdeauna pisicile trebuie vaccinate inainte de perioada de imperechere, in acest mod puii vor obtine protectie impotriva infectiilor.

De asemenea, stapanul trebuie sa fie mereu atent la comportamentul pisicii sale si sa observe daca aceasta prezinta anumite simptome care ar putea semnala o posibila boala. In cazul in care acestea apar el trebuie sa o duca la un medic veterinar si sa explice acestuia in ce constau ele. Medicul va analiza pisica, va tine cont si de simptome si va stabili cu siguranta daca este vorba despre vreo boala.

Cele mai comune simptome care indica o suferinta a pisicii sunt:

  • Pierderea poftei de mancare
  • Starea de apatie si letargie.
  • Stomacul umflat sau tare.
  • Salivatia in exces sau lacrimarea ochilor.
  • Starea permanenta de sete.
  • Secretia purulenta din nas, ochi sau urechi.
  • Febra, tuse, stranut.
  • Constipatia, varsaturile sau diareea, fecalele cu sange.
  • Scarpinatul in exces.
  • Comportamentul necaracteristic.
  • Caderea parului in exces.
  • Gingiile palide.

Daca pisica nu are un motiv clar de a-si schimba comportamentul si, totusi, are alte manifestari de nervozitate este clar ca sufera de o boala invaziva sau parazitara. O astfel de boala este provocata de viermi intestinali, de insecte – purici, paduchi, capuse – sau acarieni. De asemenea, pisica poate suferi de o boala invaziva care afecteaza tractul gastro-intestinal cum sunt asa numitele infectii alimentare. De multe ori boala poate fi contactata printr-o muscatura de capusa, in uter de la mama deja bolnava sau prin contact cu alte pisici, prin membranele mucoase.

pisica bolnava

Intotdeauna animalele infectate trebuie tinute izolat. Alimentatia trebuie verificata sa nu fie contaminata, la fel si apa de baut a acestora. Toate lucrurile din zona respectiva trebuie curatate si dezinfectate.

Nu trebuie uitat ca pisicile sufera deseori si de boli infectioase. Acestea sunt cauzate de diferite microorganisme patogene – cum sunt ciupercile microscopice, bacteriile si virusii – care se transmit de la un animal la altul. Agentii patogeni intra in tractul gastro-intestinal al pisicii prin inhalare si acolo se multiplica activ ducand la intoxicatii grave si perturbarea unor organe interne vitale.

De asemenea, intoxicatiile duc la hipertermie sau hipotermie, la oboseala si pierderea poftei de mancare. Virusii pot provoca boli grave la pisicile domestice care deseori sunt fatale pentru acestea. Ei pot fi transmisi si pe calea aerului nu numai prin contactul direct cu alte animale infectate deja. Deseori si factorii de stres contribuie la imbolnavirea animalului si anume: transportul o perioada lunga de timp, malnutritia, hipotermia etc.

Tratamentul bolilor virale are scopul de a restabili protectia membranelor mucoase, de a creste sistemul imunitar astfel incat sa se realizeze o protectie impotriva altor infectii secundare, de a elimina sau macar diminua din simptomele si manifestarile bolii si de a reface functiile fiziologice perturbate. In bolile virale, pentru vindecarea pisicii foarte importanta este alimentatia corespunzatoare cu un continut echilibrat de substante nutritive, vitamine si minerale.

Indiferent de ce simptome apar la pisica este bine sa se consulte un medic veterinar deoarece este important ca boala sa fie descoperita din timp sau prevenita, decat sa se agraveze si sa fie prea tarziu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.