In momentul in care se achizitioneaza un cameleon prima grija ar trebui sa fie si cumpararea unui terariu. De asemenea, se va lua si hrana pentru acest animal de companie.
Cum trebuie hraniti cameleonii?
In primul rand consuma o mare varietate de nevertebrate si vertebrate. De asemenea, ei prefera mugurii, frunzele si mai ales plantele suculente. Ei se hranesc cu lacuste, greieri, viermi, libelule, gandaci de marimi diferite. Nu trebuie uitate fructele si plantele de tipul: salata verde, bananele feliate, papadia, fructele de padure. Intotdeauna hrana cameleonilor trebuie sa fie variata, sa contina macar 10 % legume. Exemplarele tinere trebuie sa consume 10 tipuri diferite de furaje.
In fiecare zi cameleonul trebuie sa aiba apa proaspata, de aceea din terariu nu trebuie sa lipsesca niciodata recipientul in care apa trebuie schimbata in mod regulat. Un cameleon rezista fara mancare timp de trei zile, in cazul in care el refuza mancarea inseamna ca ceva nu este in regula cu el, are o problema de sanatate. De multe ori deshidratarea il face sa refuze mancarea. De aceea in fiecare zi in terariu trebuie pulverizata apa calduta pentru a se mentine umiditatea normala.
Alimentatia poate fi completata o data pe saptamana cu suplimente de minerale si vitamine. In prezent se gasesc pe piata – in magazinele pentru animale de companie – vitamine pentru reptile si pentru cameleoni. Necesarul de calciu (mai ales pentru cameleonii tineri sau nou-nascuti) se poate lua din coaja de ou zdrobit, care se va administra in hrana zilnica a acestora.
Puii de cameleon ajung foarte repede la varsta matura de aceea au nevoie in fiecare zi de un continut de calciu, altfel dezvolta o forma de rahitism foarte des intalnita la reptile dar si alte boli, printre care si cea de ochi. Dintre aceaste boli nu toate sunt tratabile. Cameleonii nu mananca in exces, de aceea hrana lor nu trebuie limitata, ei nu sunt obezi si nu mananca prea mult.
Ziua temperatura in terariu trebuie sa fie de 22-25ºC, iar noaptea putin mai scazuta de 18-20ºC. Fiind animale iubitoare de vegetatie, terariul se poate decora cu plante naturale dar si artificiale. Orhideele sunt preferatele cameleonilor. De asemenea, si filodendronul si tradescantia sunt la fel de mult recomandate. Cand sunt mici cameleonii pot fi tinuti impreuna, insa la maturitate este bine sa fie separati. In perioada de reproducere se tine intr-un terariu un mascul si doua femele.
Foarte importanta este alimentatia in perioada de reproducere. De obicei cameleonii se imperecheaza la scurt timp dupa ce ies din hibernare. In acesta perioada timp de doua saptamani ei trebuie alimentati cu produse in care se adauga vitamina E. Apoi masculul si femela se pun in acelasi terariu, in care trebuie sa existe si o zona acoperita cu substrat putin umed (de nisip, pamant si nisip, sau turba si nisip) in care vor fi depuse ouale. Reproducerea este ovipara iar perioada de incubatie dureaza 30-50 de zile.
Numarul de oua este mai mare de 15 si variaza in functie de specie si fiecare exemplar in parte, iar temperatura in terariu pe perioada de incubatie trebuie sa fie de 27-29ºC. Femela poate depune oua si de doua ori pe an, de regula in luna martie si septembrie. Conform specialistilor femelele care se reproduc mai mult traiesc mai putin. Intotdeauna o femela inainte cu 2 zile de a depune ouale refuza hrana sau mananca foarte putin pentru a-si pregati corpul pentru acest proces.
Speranta de viata la cameleoni in conditii de captivitate este de aproximativ 6 ani.