Timp liberEfectele negative ale steroizilor, află cum funcționează acest hormon și ce riscuri...

Efectele negative ale steroizilor, află cum funcționează acest hormon și ce riscuri presupune

Daca pentru culturisti substantele nutritionale sunt ajutatoare in dobandirea acelor muschi bine definiti si impunatori, isi asuma acestia si efectele negative ale steroizilor de fiecare data cand folosesc astfel de substante? Persoanele care trebuie sa foloseasca astfel de substante din cauze medicale stiu totul despre inlocuitorii de hormoni pe care ii iau?

Corticosteroizii, cele mai folosite astfel de substante, trateaza si sunt folosite in tot felul de situatii, ajutand atat la nivel local cat si la nivel general al organismului. Pe langa efectele pozitive ale acestora, se gasesc insa si efecte mai putin benefice pe care nu multi sunt cei care le cunosc. Efectele secundare ale steroizilor si corticosteroizilor trebuie discutate cu medicul de specialitate inainte ca un astfel de tratament sa fie inceput, pentru ca cel care ajunge sa ia astfel de tratamente sa stie riscurile la care se supune.

Inainte de a afla efectele negative ale steroizilor, trebuie sa aflam cum functioneaza acestia! Aceste substante ajuta la producerea de hormoni si la cresterea in volum a muschilor. Corticosteroizii folositi drept medicament ajuta la oprirea inflamatiilor si la ameliorarea unor afectiuni mai grave sau mai comune. Pe deasupra, acestea actioneaza si la nivelul sistemului imuntar, ajutand la controlarea unor afectiuni care duc la auto-atacarea sistemului imunitar.

Medicatia corticosteroidiana  ajuta in cazul  multor afectiuni printre care artrita, alergiile, astmul sau lupusul. Aceasta poate ajunge in organism pe cale orala, prin intermediul unui spray nazal sau inhalator, prin intermediul cremelor sau prin injectii. Precum si in cazul altor medicamente, efectele negative ale steroizilor nu intarzie sa apara. Printre acestea se afla multe efecte ce pot pune in pericol intreaga viata a pacientului. Daca acesta afla care sunt riscurile la care se expune, poate sa isi controleze mai bine boala. Fiecare tip de corticosteroizi are efecte secundare specifice in functie de modul in care este administrat.

Specialistii spun ca steroziii orali au cele mai importante si severe efecte secundare pentru ca actioneaza la nivelul intregului corp. Si efectele negative ale steroizilor depind de dozele luate de pacient, printre acestea aflandu-se:

  • Retentia de lichide in organism
  • Presiune ridicata la nivelul ochilor, care duce la glaucom
  • Presiune sangvina crecuta
  • Ingrasare
  • Schimbari subite de temperament.

La persoanele care folosesc corticosteroizi orali se pot adaugasi efecte pe termen lung: nivel crescut de zahar in organism, cataracta, slabirea sistemului imunitar ce duce la un risc ridicat de infectie, lipsa asimilarii calciului la oase, probleme menstruale, scaderea productiei hormonale si slabirea pielii printr-un risc ridicat al lezarii acesteia.

Efectele negative ale steroizilor inhalati nu lipsesc nici ele sa apara, majoritatea lor simtindu-se la nivelul gatului si nasului. O mare parte din medicament ramane blocata in caile nazale si gat, producand raguseala, iritatii in gat, si senzatia de gura uscata. Aveti grija sa nu ingerati astfel de substante menite a fi inhalate, pentru ca acestea pot produce si alte efecte negative in organism, pe langa rolul lor reglator hormonal.

La corticosteroizii care se aplica prin  ungerea cremelor pe anumite zone efectele negative pot fi iritatii ale pielii, slabirea acesteia, acneea si leziunile.

Efectele negative ale steroizilor

Efectele negative ale steroizilor care se injecteaza pot aparea in general in locul in care s-a facut injectia. In general, aceste probleme pot insemna slabirea pielii si decolorare sau roseata, aparitia infectiei sau dureri locale.

Efectele negative ale steroizilor pot fi contracarate de cei care le folosesc, daca acestia nu stiu care sunt riscurile la care se supun, nu vor sti nici cum sa se apere de acestea. Desi au efecte negative variabile, steroizii raman un tratament esential in cazul unor afectiuni. Impreuna cu medicul dumneavoastra, puteti stabili metoda cea mai eficienta de tratament cu corticosteroizii, in asa fel incat riscurile unor probleme medicale sa fie minime. Depinde insa si de pacient cum va folosi aceste medicamente si cum le va doza.

Pacientul poate incerca sa folosesasca steroizii in doze mai mici, intermitente, pentru a incerca sa evite efectele negative pe care acestia l-ar putea avea. Medicul poate stabili doza optima de medicament pentru ca pacientul sa se simta bine, iar, impreuna cu acesta, se va recurge la cea mai buna cale de acces si tratament. Corticosteroizii orali pot fi folositi cu acordul medicului, la fel ca si in cazul celorlalte astfel de medicamente, iar daca pacientul nu se simte bine, se recurge la o noua schema de tratament impreuna cu medicul.

Efectele negative ale steroizilor pot fi ameliorate si daca pacientul foloseste aceste medicamente cu administrare alta decat orala. Cum corticosteroizii orali afecteaza intregul organism, acestia predispun mai repede la efecte adverse. Steroizii cu administrare locala, inhalatoarele si cele injectate actioneaza direct asupra locului vizat, reducand riscurile.

In timpul tratamentului cu steroizi puteti vorbi cu medicul pentru a gasi metode de contracarare a efectelor secundare precum ingrasarea sau scaderea nivelului de calciu din oase. Puteti face modificari de dieta la recomandarea medicului si mari sedintele de exercitiu fizic pe care le faceti pentru a evita captarea kilogramelor in plus! Pe deasupra, veti putea lua si suplimente alimentare si include in dieta alimente bogate in vitamine si minerale care va vor intari organismul.

Printre efectele negative ale steroizilor se afla si efectul reducerii subite al corticosteroizilor! Daca tratamentul prelungit este intrerupt subit, acesta poate avea efecte negative asupra organismului: stari de ameteala, dureri musculare sau probleme in recuperarea sanatatii dupa mici afectiuni. Pentru ca glandele care produc natural hormoni sa isi recapete functiile normale, tratamentul cu steroizi este incetinit cu cateva zile inainte de termianrea tratamentului. In acest fel vor fi evitate eventuale reactii adverse la tratament sau la incetarea acestuia.

Desi efectele negative ale steroizilor nu pot fi trecute cu vederea, aceste tratamente sunt imperios necesare in tratarea durerilor, inflamatiilor si problemelor de sanatate in general. Cele mai bune decizii in ceea ce priveste aceste suplimente trebuie luate impreuna cu medicul de specialitate, care va va sfatui cu privire la ce tratament vi se potriveste si ce schema terapeutica este bine sa urmati. Aveti grija sa nu folositi aceste substante fara un consult in prealabil, nu putine sunt cazurile in care, in special sportivii, au utilizat steroizi injectabili si au trecut prin dureri sfasietoare pentru ca au exagerat cu steroizii si si-au ranit iremediabil muschii in incercarea de a fi cei mai buni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

3 COMENTARII

  1. Cand merg la sala iau si eu suplimente (ex metadrol) da nu cred ca as folosi vreodata steroizi. Mi se pare mult prea periculos!

  2. Chiar nu are rost sa iei steroizi. Te poti imbolnavi si asta iti poate scurta chiar si viata.

  3. Steroizii sunt extrem de pacatosi si pot sa duca intr-un scurt de timp la deteriorarea sanatatii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.