Casă și grădinăDecorul retro pentru locuință, vezi ce elemente decorative conține acest stil

Decorul retro pentru locuință, vezi ce elemente decorative conține acest stil

Despre decorul retro se poate spune ca este cu adevarat nemuritor deoarece acesta este indragit si in prezent si cu siguranta va fi indragit si abordat si in viitor. Spre deosebire de stilurile de amenajari interioare specifice unei anumite perioade, stilul retro imbina armonios mai multe elemente ale mai multor epoci.

Din punct de vedere etimologic, “retro”, prefix al limbii latine, inseamna “inapoi”, iar din punct de vedere estetic sau artistic poate fi tradus ca “din timpurile indepartate”. Treptat, termenul retro a inceput sa fie utilizat in din ce in ce mai multe domenii, printre care se numara si cel al decoratiunilor interioare.

Asadar, designul retro, abordat in cadrul decoratiunilor interioare, imbina mai multe elemente caracteristice stilurilor din trecut, accentul fiind pus pe elemente caracteristice anilor ’20, ’60, ’70 si ’80. Desi par asemanatoare, stilul retro si stilul vintage nu sunt identice. Spre deosebire de stilul retro, stilul vintage face referire la o perioada mult mai indepartata. Se poate spune ca stilul anilor ’20 se apropie intr-o oarecare masura de cel vintage.

Daca sunteti o persoana careia ii plac lucrurile clasice, insa in acelasi timp elegante si rafinate, cu siguranta ar trebui sa va amenajati locuinta in stilul retro, mai ales ca acesta va permite sa jonglati cu mai multe elemente. Desi nu este un stil modern, stilul retro este intotdeauna apreciat, dupa cum am mentionat si anterior, insa este necesara putina indrazneala pentru a-l aborda corespunzator. Este un stil oarecum strident, sau am putea spune chiar incarcat, insa nu incarcat in sensul negativ al cuvantului, ci in sensul pozitiv, fiind o amenajare energica si foarte interesanta.

Culorile sunt foarte importante pentru acest stil si cu cat sunt mai multe si mai ciudate sau mai amestecate, cu atat mai bine. Cele mai potrivite culori sunt verde inchis – kaki, portocaliul spre caramiziu, rozul, albastrul, culorile pamantului dar si combinatiile inedite de alb si rosu, sau negru si alb. Este foarte probabil sa intalniti toate aceste culori la un loc, insa este foarte important modul in care sunt combinate si mai ales cantitatea acestora. De asemenea, combinatii ale culorilor de foc sunt destul de frecvente si sunt alaturate culorilor precum verde inchis si albastru indigo. Carourile si dungile reprezinta elemente distinctive ale design-ului retro.

In ceea ce priveste podeaua, specialistii in design recomanda folosirea unui parchet din lemn natural sau in nuante cat mai apropiate de lemnul natural, sau covoare cu modele interesante. Lucrul interesant este ca parchetul si covorul se pot imbina intr-un mod cat se poate de creativ.

decor retro

Obiectele de mobilier in stilul retro reprezinta principalele puncte de atractie ale acestui design. Mobilierul retro este masiv, greoi si adesea incarcat. Nu se poate vorbi despre canapea si fotolii fara ca pernele decorative multicolore sa nu fie aduse in discutie. Obiectele din mobilier pot imbina creativ lemnul cu sticla si metalul in combinatii care mai de care mai inedite.

Si nu uitati de lumina care reprezinta un aspect important al oricarui tip de design interior. In privinta stilului retro, designerii recomanda lampi de podea cu modele abstracte, sau lampadarele cu ciucuri in culori interesante, neonul fiind cea mai potrivita sursa de lumina artificiala a acestui stil.

Accesoriile si decoratiunile sunt elementele forte ale oricarui design, si in stilul retro ele se intalnesc din abundenta. De la covoare si pernute decorative amplasate “neglijent” prin toate incaperile, pana la perdele si draperii incarcate, ciucuri, margele, decoratiuni antice, toate acestea isi gasesc locul intr-un decor retro. Mare atentie insa pentru ca accesoriile pot transforma totul intr-un mare kitsch, lucru deloc de dorit.

Daca doriti sa abordati decorul retro pentru locuinta dumneavoastra, alegeti toate elementele prezentate anterior si, in functie de personalitatea dumneavoastra si pentru accesorii retro de exceptie, puteti opta pentru targurile de antichitati sau pentru artistii handmade care confectioneaza decoratiuni interesante si unice.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.