Animale de companieCare este greutatea ideală la câini în funcție de rasă și de...

Care este greutatea ideală la câini în funcție de rasă și de mărime?

Nutritia este foarte importanta pentru starea de sanatate si viata fiecarui caine. Fiecare persoana care isi ia un caine drept animal de companie trebuie sa fie incredintata ca din acel moment animalul va depinde de ea.

Cainii si greutatea lor

In functie de marimea si greutatea lor cainii pot fi clasificati in cinci grupe:

  • Caini foarte mici – greutatea adultilor este de max 5 kg.
  • Caini mici – greutatea adultilor este de max 15 kg.
  • Caini medii – greutatea adultilor este de max 25 kg.
  • Caini mari – greutatea adultilor este de max 35 kg.
  • Caini foarte mari – greutatea adultilor este mai mare de 35 kg si mai mica de 100 kg.

Alimentatia fiecarui caine trebuie sa fie in functie de marimea cainelui si de ritmul sau de crestere. De exemplu, cainii foarte mici si mici isi finalizeaza cresterea la 10 luni, cainii medii isi termina cresterea la 12 luni, cainii mari la 15-18 luni, iar cainii foarte mari la 24 de luni.

Cainii foarte mici si mici se dezvolta mai rapid, intr-o perioada de timp mai scurta, masa musculara si osoasa se dezvolta normal daca aportul de proteine, grasimi si glucide este normal. Ei au sistemul digestiv foarte sensibil si dintii mici, de aceea alimentatia trebuie sa fie speciala, sa nu le produca scaune moi sau sa le modifice flora intestinala.

Cainii medii au nevoie de o cantitate relativ mare de substante nutritive si de o sursa echilibrata de minerale, in special fosfor si calciu pentru cresterea normala a corpului, dezvoltarea corecta a organismului si mineralizarea buna a oaselor. Este recomandata hrana umeda si uscata cu digestibilitate mare, speciala pentru catei.

Cainii mari au nevoie de o alimentatie echilibrata in minerale, cu continut mic de grasimi. Medicul veterinar recomanda hrana speciala pentru caini.

Cainii foarte mari trebuie sa fie alimentati corespunzator cu hrana speciala recomadata de un veterinar pentru a controla bine cresterea lor in greutate si astfel scheletul, articulatiile si intregul lor corp se va dezvolta normal.

catel gras

Alimentele pentru caini trebuie alese cu atentie, cele preparate acasa este necesar sa contina orez, amestec de legume si fructe (mere, pere, morcovi), si carne fara oase (miel, pui, curcan, vita, iepure). Alimentele uscate speciale pentru caini au avantajul ca furnizeaza toate elementele nutritionale de care are nevoie un caine – minerale, proteine, carbohidrati, vitamine si grasimi. Acestea au avantajul ca sunt usor de administrat intr-o anumita doza stabilita de un specialist, nu necesita pregatire speciala si sunt relativ ieftine.

Un aspect important care trebuie luat in calcul este ca ele nu contin foarte multa apa, au cel mult 14 % lichide, de aceea trebuie asociate cu o cantitate de apa potabila care se administreaza separat intr-un alt vas special. Alimentele umede contin 80% lichide, sunt mai scumpe si este indicat sa fie consumate in cateva zile, deoarece ele nu pot fi stocate foarte mult timp in frigider.

Cainele trebuie sa aiba un program de masa, sa fie hranit la ore fixe, sa aiba un bol al sau si un loc unde sa manance, care sa nu fie schimbat. Cainii foarte mici si mici trebuie sa aiba 3 mese pe zi pana la varsta de 4 luni si apoi cate 2 mese pe zi pana la varsta de 10 luni. Cainii medii trebuie sa aiba 3 mese pe zi pana la varsta de 6 luni si cate 2 mese pe zi pana la varsta de un an. Cainii mari si foarte mari trebuie sa aiba 3 mese pe zi pana la varsta de 6 luni si cate 2 mese pe zi pana la varsta de 15/ 24 luni.

Din momentul cand devine adult si nu mai este un catelus, dieta lui se va schimba deoarece ea trebuie sa contina hrana corespunzatoare pentru cerintele sale nutritionale. Trecerea la o alta alimentatie se va face treptat, produsele trebuie amestecate pana vor fi inlocuite complet cu cele noi. Acest lucru se va realiza pe parcusul a 7 zile, nu intr-un ritm mai rapid, in acest mod cainele se va obisnui usor cu noua dieta. De asemenea, cresterea cantitatii de hrana se va face in mod progresiv la recomandarea unui medic veterinar. Daca se va tine cont de toate aceste recomandari, cainii se vor dezvolta frumos si sanatos.

Greutatea normala la cateva rase de caini:

Caini mici si foarte mici cu inaltimea de 13-28 cm: Chiuhuahua (1-3 kg), Pekinez (4,1 kg), Terrier Australian (5,5-6,5 kg), Yorkshire Terrier (3,2 kg), etc.
Caini medii cu inaltimea de 43-56 cm: Bulldog (18-23 kg), Bull Terrier (23 kg), Chow Chow (27 kg), Harrier (21 kg), Samoyed (25 kg), Siberian (16-27 kg), etc.
Caini mari cu inaltimea de 58-64 cm: Boxer (32 kg), Collie (23-34 kg), Afghan Hound (23-27 kg), Briard (32 kg), Doberman Pinscher (32 kg), etc.
Caini foarte mari cu inaltimea de 66-79 cm: Saint Bernard (68-82 kg), Mastin de Pirinei (77-89 kg), Borzoi (34-48 kg), Rottweiler (32-45 kg), Marele Danez (52-66 kg), Ciobanesc de Pirinei (41-57 kg) si altii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

4 COMENTARII

  1. buna am un pui de boxer nu prea are pofta de mancare si de hrana uscata nici nu se atinge..mananca doar piept de pui fiert si in cantitati foarte mici…pentru ce fel de hrana ar trebui sa optez si ce greutatea ar trebui sa aiba cu aproximatie la 2 luni si jumatate? multumesc anticipat!!

  2. Trecerea de la un tip de mancare la altul se face in mod treptat, cam in 7 zile. Se amesteca hrana preferata cu 1/7 hrana uscata in prima zi, apoi cu 2/7 a doua zi si tot asa pana la a 7-a zi, dupa o saptamana va manca deja doar hrana uscata. In acest mod sistemul digestiv al cainelui se va adapta la noile alimente. Consultati si un medic veterinar pentru alte aspecte legate de starea de sanatate a catelului.

  3. Buna, am in pui de Shi Tzu toy nascut pe data de 17 decembrie 2016 si mainaca hrana uscata, care este greutatea ideala pentru varsta de 2 luni si o saptamana ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.