Crapul oglinda (Salonta) este una din cele mai raspandite specii de pesti din tara noastra. Se gaseste in mai toate apele de ses si in cele subcolinare, in Delta Dunarii, in cursurile inferioare ale apelor curgatoare majore de ses si deal. Crapul reprezinta cea mai exploatata specie piscicola din tara noastra.
Aceasta specie este caracterizata printr-un corp fusiform acoperit de solzi mici pe linia mediana si pe spate si burta si putin comprimat lateral. Se remarca inotatoarea sa dorsala foarte lunga si capul mic cu opercule mari, cu o suprafata striata. Buzele sunt carnoase iar gura este mica, pe maxilarul superior gasindu-se patru mustati. Culoarea la crapul oglinda variaza in functie de apa in care isi duce viata – lunga de aproximativ 15-20 de ani – si poate avea spatele negru-cenusiu cu reflexii verzui sau brun-galbui, parti laterale galbui sau aurii cu abdomen albicios. Irisul acestei specii este rosu, iar inotatoarele au o nuanta rosie-portocalie.
Cum se pescuieste crapul oglinda?
Crapul poate fi retinut daca masoara minim 35 cm, putand ajunge si la un maxim de 70 cm lungime.
Pentru a avea succes in pescuitul sportiv este nevoie de exersare, in timp dobandindu-se abilitatile necesare unei partide de pescuit la crap de succes. Insa chiar si atunci, norocul poate sa va ocoleasca si sa nu aveti succesul pe care vi-l doriti.
Ca si in cazul vanatorii, si in pescuit se aplica principiul „gandeste ca prada ta/ gandeste ca un peste”. Astfel, puteti gasi locurile cele mai potrivite pentru pescuit acolo unde puteti gasi cei mai multi pesti. In vederea descoperirii celor mai profitabile locuri de pescuit trebuie sa aveti in vedere si conditiile climaterice curente: temperatura, ploaia, vantul, soarele si presiunea atmosferica. Chiar si momentul zilei, al anului sau tipul apei poate avea efecte asupra modului de viata al tipului de peste cautat.
Pentru a avea succes la crapul oglinda trebuie sa aveti grija si ce momeala folositi: mamaliga, carnuri, boabe, nuci, paine, boiles, rame sau viermi, toate pot deveni „tentatii” redutabile pentru aceasta specie. Lansetele si unditele pot fi folosite in acest tip de pescuit, asa cum si varga functioneaza foarte bine.
Cand mergeti la pescuit de crap oglinda trebuie sa nu uitati de planul de bataie. Aceasta specie este inteligenta si are memorie pe termen scurt care, prin conditionare, se transforma in memorie pe termen lung. O tehnica utila este aceea de aruncare a nadei (momeala ce nu este pusa in carlig) inainte de a incepe pescuitul propriu-zis.
Astfel, pestele va crede ca mancarea nu constituie niciun fel de pericol si va fi conditionat de sursa de mancare. Pentru un pescuit de succes, trebuie sa observati habitatul crapului si sa ii intelegeti hranirea. In esenta, trebuie sa va identificati cu specia si cu locul in care aceasta isi duce viata. Daca apelati la pescuitul prin plantare, trebuie sa stiti ca exemplarele acestei specii se pot intretine singure si, daca nu doresc, nu vor consuma ce se afla in fata lor.
Crapul oglinda atinge in general intre 40-70 cm si greutati de pana la 4 kg. Recordul la greutate a acestui peste este de 48 de kg, la exemplare care sunt mai inaintate in varsta.
Crapul Traieste 40 – 45 de ani