Sarcină & BebeVergeturile, mici neplăceri ale sarcinii. Ce pot face mămicile pentru a le...

Vergeturile, mici neplăceri ale sarcinii. Ce pot face mămicile pentru a le preveni?

Vergeturile si sarcina – subiect de interes pentru orice viitoare mamica deoarece, din pacate, prea putine scapa de aceasta neplacere… Sarcina este, intr-adevar, o perioada frumoasa si o implinire in viata femeii, insa vine si cu un pret: si anume diferite dificultati si schimbari mai putin placute precum: dureri de spate, dureri la picioare, crampe musculare, neplaceri stomacale, transpiratie, piele uscata si patata, varice si…vergeturi.

Vergeturile si sarcina sunt strans legate – mai mult de 80-85 % dintre femeile insarcinate se vor confrunta cu aceasta neplacere. Vergeturile sunt acele depresiuni ale pielii care apar ca niste linii rozalii, rosii, maronii sau violete, capatand in timp o culoare alba pe piele. Au aspectul unei mici cicatrice liniare putin incretite. Desi nu sunt o problema medicala – nu aduc cu sine neplaceri fizice (desi uneori pot da mancarime), vergeturile sunt clar o problema estetica.

Vergeturile apar de obicei in anumite zone predispuse: abdomen, fese, sani, solduri si sunt un simptom al sarcinii, fiind provocate de modificarile hormonale (ce afecteaza supletea pielii) si de acumularea de greutate – ce provoaca intinderea pielii. De aceea sunt foarte frecvente pe abdomen si sani, caci in aceste zone pielea este nevoita sa se intinda cel mai mult in timpul sarcinii.

Cand discutam despre vergeturi si sarcina, este important de retinut un aspect: vergeturile se vor atenua dupa sarcina, insa nu dispar niciodata complet! Cam la un an dupa nastere, ele vor fi mult mai putin vizibile, dar tot vor exista. De aceea, este util ca femeile insarcinate sa ia masuri in privinta diminuarii riscului de aparitie al acestora. Nu poti stii daca vei forma sau nu vergeturi – este o probabilitate mare, insa poti stii daca ai un risc mai mare sau mai mic.

Genetica

Cercetatorii ne spun ca daca mama ta a capatat vergeturi cand a fost insarcinata, foarte probabil nici tu nu vei scapa de acestea – de aceea, este bine sa iei din timp unele masuri simple, macar pentru a diminua riscul.

Varsta

Invers decat cum ne-am astepta, se pare ca mamicile tinere au risc mai mare de a forma vergeturi in timpul sarcinii – in special cele aflate inca in adolescenta.

Acumularea de greutate

Daca iei rapid sau mult in greutate in timpul sarcinii, esti mult mai predispusa la aparitia vergeturilor – pielea este fortata sa se intinda. Conteaza atat cat mananci, ci si ce mananci – doar un motiv in plus pentru acordarea atentiei in formarea regimului alimentar.

Greutatea lui bebe

Daca bebe va avea o greutate mai mare decat normal, creste riscul de vergeturi. La fel daca ai o cantitate foarte mare de lichid amniotic.

Sarcini gemelare sau multiple

Cand porti in pantec mai mult de un bebe, creste riscul aparitiei vergeturilor.

vergeturi pe burtica

Lipsa ingrijirii personale

Atunci cand nu acorzi atentie ingrijirii si anume alimentatie, miscare fizica, dar si ingrjjirea practica a pielii prin masaje si creme, creste riscul de aparitie al vergeturilor.

Din pacate, nu exista o cale de a fi sigura ca vei scapa de neplacerea vergeturilor. Insa poti lua cateva masuri care macar te asigura ca aceasta neplacere va fi mai putin acuta.

Controlarea greutatii corporale

Odata insarcinate, multe viitoare mamici cad inca in capcana „acum mananci pentru doi”. Nici pe departe – este important sa creezi un regim alimentar rational, care sa iti ofere toti nutrientii, insa care sa fie limitat. Nu manca mai mult decat este necesar si nu manca cand nu iti este foame! Daca controlezi acumularea de greutate si incerci ca aceasta sa se produca treptat, nu deodata, scazi considerabil riscul (in plus, va fi mai simplu sa scapi de greutatea acumulata dupa nastere).

Strict ca orientare, deoarece nu exista o regula, este adecvat ca o viitoare mamica sa castige cam 1-2 kilograme in primul trimestru, iar apoi cam 0,4 – 0,5 kilograme saptamanal in trimestrul doi si 1-2 kilograme in fiecare luna a ultimului trimestru. In schimb, nu poti tine vreo dieta – a castiga in greutate mai putin decat e recomandat (intre 11 si 16 kilograme pentru o femeie cu talie normala) este deosebit de riscant pentru tine si bebe! Asadar, un pas important este de a crea un program de mese si un regim alimentar sanatos. Pentru sanatatea pielii, importante sunt zincul, siliciul, vitamina E si vitamina C (consuma alimente bogate in aceste vitamine si intreaba-ti medicul daca e cazul sa iei si suplimente).

Masajul pielii

In fiecare zi, acorda macar un sfert de ora pentru masarea usoara a pielii, in special in zonele vizate: burtica, sani, solduri, coapse, fese. Masajul nu ajuta doar la diminuarea riscului de vergeturi, ci si la circulatia sangvina, ce influenteaza regenerarea tesutului. Foloseste si o manusa speciala de masaj cand faci dus.

Hidratare

A bea multa apa in timpul sarcinii este benefic din multiple puncte de vedere, asa ca asigura-te ca nu uiti de hidratarea constanta.

Creme de corp speciale

Incepe cat mai curand sa te dai cu creme speciale, care sa contina vitamina A si vitamina E, uleiuri si lanolina. Nu exista nici o dovada clara ca folosirea unei creme speciale contra vergeturilor chiar elimina riscul de aparitie, insa este clar ca ajuta.

Dupa nastere…

Daca vergeturile sunt neplacute, ai la dispozitie creme medicale speciale cu prescriptie pe care, insa, nu ai voie sa le utilizezi decat dupa nastere si dupa alaptare. Vei vorbi cu medicul daca este cazul sa le folosesti. Unele femei, care dezvolta vergeturi extrem de inestetice, pot apela si la operatii cu laser care insa doar atenueaza aspectul lor (nu le elimina total) si care sunt foarte costisitoare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.