Sarcină & BebeDormitul mamei cu bebelușul în pat, vezi ce măsuri de protecție trebuie...

Dormitul mamei cu bebelușul în pat, vezi ce măsuri de protecție trebuie să îți iei

Este sau nu este riscant dormitul cu bebelusii in pat? Pentru o mama, poate fi o cale mult mai simpla, este intima si apropierea de micut te face sa fii mai linistita, caci il ai sub ochi constant; in plus, face alaptarile nocturne mult mai comode… Insa Asociatia Americana de Pediatrie (si multi alti specialisti) te sfatuieste sa nu apelezi la aceasta solutie!

Se spune ca dormitul cu bebelusii in pat implica anumite riscuri – printre care si riscul oribil de care se teme orice mamica, cel al mortii subite a bebelusului. In schimb, realitatea arata ca moartea subita infantila se petrece atat in patul bebelusului, cat si in patul parintilor, atat noaptea, cat si ziua, fara vreo explicatie…

Au existat, intr-adevar, cazuri de sufocare a bebelusilor care au dormit in patul parintilor – aici nu este vorba de moartea subita a bebelusului, deoarece cauza e clara: sugarul s-a sufocat in asternuturi sau chiar lipit de trupul mamei. Si totusi, studiile arata ca sufocarea se petrece la fel de frecvent si in cazul bebelusilor care dorm in propriul patut! Mai mult, se pare ca in ultimul timp, campaniile in care parintii sunt sfatuiti sa nu doarmna cu bebelusii in pat sunt initiate tocmai de catre…companii producatoare de patuturi de bebelusi! Deci in cine poti avea incredere si care este raspunsul?

Dormitul cu bebelusii in pat nu prezinta riscuri daca stii cum sa o faci! Concluzia la care au ajuns in final, dupa atatea dezbateri si conflicte, multi specialisti este ca poti sa dormi cu bebelusul in pat – sau, si mai bine, langa patul tau… Insa trebuie sa tii cont de anumite masuri de protectie.

„Co-sleeper”

Aceasta este solutia de mijloc si pare a fi cea mai sigura, eficienta si comoda cale. Inlatura riscul sufocarii, inlatura lipsa spatiului si in acelasi timp asigura ca esti aproape de bebelus, la doar o intindere de mana. Ce sunt aceste „co-sleepers”? Sunt cosulete speciale cu trei laturi, care se ataseaza la patul tau! Aceasta solutie asigura ca il poti atinge si auzi oricand, dar asigura si spatii separate de dormit pentru bebe si parinti.

Este eficient si pentru ca inlatura riscul ca bebelusul sa cada din pat – sunt trei laturi ridicate, iar a patra se ataseaza la patul tau. Este o solutie buna si pentru ca se pare ca mama este conectata la bebe-ul ei si il simte chiar si in somn – insa tatal nu…

In patul tau…

Daca, totusi, vrei sa dormi cu bebe chiar in patul tau, ai grija sa iti iei toate masurile de precautie. Prima si cea mai importanta: bebelusii, indiferent de patul in care dorm, trebuie sa doarma pe spate! A doua masura: ca mamica, asaza bebelusul nu intre tine si partener, ci intre tine si perete. Nu pune perne langa perete, pentru ca se poate sufoca, insa ai grija sa fie mereu pe partea patului unde nu poate cadea.

Astfel, eviti ca el sa cada jos si eviti sa se sufoce intre voi. In plus, nu suna prea bine – insa barbatii nu sunt la fel de sensibili si conectati la prezenta bebelusului si il pot atinge sau chiar se pot rostogoli spre el. Pentru a fi, totusi, corecti, trebuie spus ca dupa o perioada de obisnuire si tatii devin constienti in somn de apropierea micutului…

dormit cu bebe in brate

Semnal de alarma!

Totusi, dormitul cu bebelusii in pat este strict interzis daca, de exemplu, esti sub influenta vreunui medicament care provoaca un somn profund, daca esti absolut epuizata si se poate sa ai un somn prea profund pentru a mai fi sensibila la prezenta bebelusului sau daca in general stii ca ai un somn de lemn.

In aceste situatii, este recomandat sa alegi fie varianta „co-sleeper”, fie ii pui patutul propriu in camera voastra, pentru a fi aproape de micut. La fel, nu se recomanda dormitul cu bebelusii in pat pentru mamicile obeze – obezitatea cauzeaza apnee si exista si riscul sufocarii micutului intre sani…

Masuri de protectie

Iata ce trebuie sa mai iei in considerare cand vorbim despre dormitul cu bebelusii in pat: nu purta pijamale cu ate si snururi in care micutul se poate incurca sau chiar strangula. La fel in cazul lanturilor de gat sau a altor bijuterii! Nu iti lasa parul desprins – prinde-l cu grija. Nu te da cu nici un fel de spray de par, parfum, deodorant, crema parfumata – mirosurile straine, in special parfumurile cosmeticelor, nu ii plac micutului si ii pot cauza iritatii.

Ai grija la orice asternut in care micutul se poate incurca sau sufoca – indiferent daca e vorba de patul tau sau propriul sau patut! Fara pernite, fara coverturi, fara jucarii in pat; ai grija ca patura sa nu ajunga la nivelul fetei micutului si ca cearceaful sa fie perfect intins! Salteaua trebuie sa fie obligatoriu tare si dintr-o singura bucata. Nu este recomandat dormitul cu bebelusul in pat daca unul din voi este fumator.

Fara canapea!

Oricat de atractiv poate parea un pui de somn rapid pe canapea, aceasta nu este sigura pentru bebelus! El poate fi prins intre trupul tau si spatarul sau pernele canapelei si se poate sufoca.

Concluzie? Exista niste riscuri in dormitul cu bebelusii in pat si numai tu decizi daca poti sa eviti aceste riscuri si sa iti iei masurile adecvate de protectie! Dormitul alaturi de tine ofera siguranta si ii ajuta si dezvoltarea emotionala micutului, insa solutia cea mai adecvata poate fi acel „co-sleeper” – sau, daca nu, asezarea unui patut propriu alaturi de patul tau.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.