Anumite sfaturi cum sa faci fata geloziei iubitului/iubitei te pot ajuta. Insa doar atunci cand vrei cu adevarat sa lucrezi la relatie si cand puteti discuta, cand el/ea accepta ca este gelos/geloasa si cand tu stii cum sa iti exprimi sentimentele… A ajuta partenerul sa treaca de gelozie nu este nici simplu, nici rapid – nu e vorba de o discutie si gata! Rabdare, comunicare permanenta, deschidere, respect si, bineinteles, iubire – fara acestea, gelozia va acapara relatia.
Inainte de cateva sfaturi cum sa faci fata geloziei partenerului, poate fi util sa stii ca gelozia este o problema frecventa in relatii si nu este una simplu de rezolvat. Gelozia intensa are radacini adanci, uneori prea adanci incat sa poata fi aflate – poate proveni din copilaria timpurie, cand copilului nu i s-a dat atentie sau acesta a pierdut pe cineva drag. Poate proveni din adolescenta. Poate proveni dintr-o imagine de sine in general negativa si insecuritate.
Ideea este ca gelozia exista in mod normal in orice relatie. La inceput, gelozia partenerului te poate chiar incanta – arata cat de mult te doreste. Insa uneori, gelozia intensa te face sa te simti prins(a) intr-o capcana. Un partener gelos este intruziv, nesigur si chiar enervant. Pentru a aplica cu succes sfaturile cum sa faci fata geloziei partenerului, trebuie sa intelegi gelozia ca emotie. Gelozia apare cand persoana se simte amenintata – chiar daca nu exista o reala amenintare.
Cand se simte nesigur si mereu temator ca va pierde persoana iubita. Cand se simte inadecvat, cumva inferior partenerului sau – si crede ca nu il merita si va fi parasit. Ironic, dorinta de control si criticile in cazul geloziei nu arata puterea si superioritatea celui gelos – ci invers, slabiciunea si sentimentul de inferioritate. Gelozia poate fi si posesivitate – provenita din imaturitatea psihica a partenerului, care si-a pastrat intr-o masura mentalitatea copilasului „ce-i al meu e al meu, nu pune mana”. Retine: gelozia e o emotie, asadar e irationala; in plus, gelozia nu te afecteaza doar pe tine, cel/cea care o suporti, ci si in mare masura pe cel gelos, care nu isi poate controla reactiile emotionale!
Sfaturi cum sa NU faci fata geloziei partenerului de cuplu
In primul rand, te poate ajuta sa stii ce sa nu faci! Deseori, gelozia partenerului starneste exact acele reactii la celalalt care o intensifica si inrautateste. Asadar, ce sa nu faci:
Retragere. Cand partenerul este temator, nevoias, te suna constant si cauta reasigurari, devine chiar intruziv si te verifica in mod enervant, o reactie normala ar fi sa te retragi! Sa ii arati ca doresti sa fii independent(a) si sa ii arati ca ai nevoie de spatiul tau! Si poti alege cai nepotrivite de a face asta; eviti sa ii raspunzi la telefoane, iesi fara el/ea spunandu-i ca ai nevoie de spatiu, ii spui ca lucrurile merg prea repede intre voi. Insa aceste cai nu vor duce decat la intensificarea temerilor lui – va vedea aceste comportamente ca pe o dovada ca are de ce sa fie gelos/geloasa.
Ascundere. Cand partenerul gelos devine atat de iritant incat te verifica si intoarce pe dos orice ii spui – de exemplu, daca ii spui ca ai baut o cafea cu X, devine irational – poti sa incepi sa tii secrete. Te poti gandi ca e mai bine sa nu ii spui ca bei o cafea cu un coleg/o colega, si asa va fi fericit(a). Insa daca incepi sa te ascunzi exista doua probleme: prima, se prea poate sa afle ca i-ai ascuns ceva si atunci gelozia sa va fi de neoprit; a doua – nu rezolvi deloc problema voastra asa – caci gelozia sa este problema amandorura…
Critica si aparare. O reactie extrem de periculoasa in a face fata geloziei partenerului este a deveni defensiv, a te apara si a il/o critica. Replici de tipul „esti nebun”, „nu am facut nimic”, „pot sa explic”, „o iei razna”, „nu ma intelegi” si alte reactii defensive sau critice nu fac decat sa va puna fata in fata ca dusmani si nu ca parteneri. Fie tu il ataci si el se apara, fie el te ataca si tu te aperi! Dar nu ai nevoie sa fii defensiv daca nu ai gresit cu nimic, asa ca nu te scuza si apara niciodata. Cat despre critica, nu ajuti un partener gelos daca il critici. Este nedrept sa ii ceri sa isi justifice rational gelozia avand in vedere ca in esenta gelozia este irationala!
Sfaturi cum sa faci fata geloziei partenerului de cuplu
Cauta cauza geloziei sale. Dupa cum s-a spus, cauza poate fi inradacinata prea adanc. Insa poate fi de ajutor sa observi cu atentie si sa afli daca el/ea este gelos/geloasa din cauza: insecuritatii; inadecvarii; sau posesivitatii. In primul caz, insecuritatea inseamna teama ca te va pierde, probabil pentru ca a pierdut pe cineva in trecut; in al doilea caz, sentimentul de inadecvare, de inferioritate il/o face sa creada ce nu te merita si ca la un moment dat il/o vei parasi; in al treilea caz, este vorba de teama mascata prin nevoia de control – insa in esenta, tot de teama ca nu esti a lui/ei, ca te va pierde.
Discuta cu el/ea despre temerile sale. Dupa ce ai reflectat si ti-ai dat seama daca e vorba de insecuritate, inadecvare sau posesivitate, discuta cu partenerul calm. Spune-i ca banuiesti ca este prea gelos/geloasa dintr-un anumit motiv. Intreaba ce motive are sa se simta asa. Intreaba ce faci tu pentru a il/ o face sa se simta asa. Spune-i ca vorbiti doar despre ce simtiti si nu trebuie sa va aparati.
Explica-i ca nu ii ceri o justificare, ci vrei sa stii cum se simte, ce anume faci tu pentru a il/o face sa se simta asa. Spune-i si cum te simti tu cand el/ea este atat de gelos/geloasa. Nu se va rezolva mare lucru intr-o discutie, insa e un inceput. Clarificati ce situatii il/o fac gelos/geloasa si ce puteti face sa diminuati aceasta emotie. Retineti ca in aceasta discutie nu sunteti oponenti, ci parteneri. Fara critici si aparare, ci doar o discutie despre sentimente si ce puteti face. Hotarati ca de acum incolo sa va spuneti intotdeauna cum va simtiti si ce poate face celalalt.
Fii deschis(a). Dupa cum ai aflat, a evita sau a te ascunde face rau. Unul din cele mai importante sfaturi cum sa faci fata geloziei iubitului sau iubitei este sa fii sincer si deschis, sa ii arati ca nu ai de ce sa te ascunzi. Spune-i programul tau zilnic, fa-i cunostinta cu amicii si colegii si in fiecare seara, da-i mici detalii despre ziua ta fara sa ti le ceara! O atitudine deschisa mai mult timp poate avea efecte pozitive – se va simti mai linistit si va avea incredere. Iar daca te suna in momente nepotrivite, nu ii inchide: ii raspunzi si vorbesti rapid cu el/ea sau ii trimiti un mesaj in care ii explici ca esti ocupat si ii spui ca il/o iubesti.
Reasigurare. A lucra la o relatie in care partenerul este gelos e dificil si trebuie sa te asiguri ca merita! Poti avea uneori senzatia ca te ocupi de un copil, nu de iubitul/iubita ta! El/ea are nevoie de reasigurare frecventa asupra sentimentelor tale. Gesturi de afectiune, vorbe de dragoste, mesaje afectuoase cand esti plecat(a), mici surprize cum ar fi o bombonica sau un biletel – toate il/o reasigura si il/o linistesc.
Insa atunci cand gelozia se manifesta prin agresivitate, a mers prea depare si tu singur(a) nu poti face nimic. Ai doua alegeri; renunti sau il/o convingi sa mergeti la consiliere, caci emotiile nu mai pot fi controlate. Ironic, dar agresivitatea nu arata puterea, ci tot slabiciunea si temerile celuilalt. Insa e nevoie de ajutorul unui specialist. Va dura timp, de aceea este bine sa te gandesti daca suporti si vrei sa ramai intr-o relatie de acest fel – uneori este mult prea greu…