Holul reprezinta de cele mai multe ori prima incapere in care pasim atunci cand intram in locuinta, sau poate fi elementul de legatura dintre doua incaperi principale. Indiferent de situatie, amenajarea holului reprezinta un pas foarte important care trebuie tratat cu multa atentie.
Orice locuinta, fie o casa impunatoare, fie un mic apartament, dispune de unul sau mai multe holuri, care par a fi cele mai accesate incaperi ale locuintei deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, permit tranzitia dintr-o incapere in alta. Atunci cand va hotarati sa va reamenajati locuinta, nu ocoliti holul, deoarece design-ul acestuia trebuie sa corespunda cu cel ales pentru intreaga locuinta. Holul trebuie sa respecte cele doua aspecte cel functionl, in sensul ca trebuie sa asigure circulatia si sa nu o ingreuneze, insa aspectul estetic este si el foarte important.
Amenajarea holului trebuie sa fie simpla, deoarece daca s-ar opta pentru prea multe elemente de decor circulatia ar fi ingreunata, iar trecerea dintr-o camera in alta nu va mai fi asigurata corespunzator. Si, de cele mai multe ori, holul este un spatiu ingust, de dimeniuni reduse, asa ca scopul amenajarii este de a face ca acest loc sa se integreze armonios in intreaga locuinta.
Chiar daca multi dintre dumneavoastra neglijeaza acest spatiu atat de important pentru locuinta, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva idei interesante pentru amenajarea holului.
Holul trebuie sa fie inainte de toate un spatiu primitor, deoarece atunci cand musafirii pasesc pentru intaia oara in locuinta dumneavoastra vor pasi in hol. Incercati sa scoateti holul in evidenta folosind culorile potrivite, care sa se potriveasca decorului intregii locuinte. Alegeti culorile naturale daca locuinta este amenajata in stilul clasic sau traditional, si alegeti culorile indraznete daca locuinta are un design modern. Puteti alege chiar lambriul in culori naturale, sau tapetul cu modele care mai de care mai interesante, acesta atragand cu siguranta privirile celor care vor calca pragul locuintei dumneavoastra.
De cele mai multe ori, holurile sunt spatii lungi si inguste. Puteti jongla cu paleta de culori pentru a face ca acest spatiu sa para mai luminos. Pentru laturile scurte optati pentru culori inchise, iar pentru laturile lungi alegeti culorile deschise; in acest fel holul va fi caracterizat si prin spatiu, dar si prin lungime.
Lumina joaca un rol important si pentru acest spatiu, chiar daca multe persoane nu pun accentul prea mult pe iluminarea holului. Holul trebuie sa fie iluminat corespunzator in asa fel incat sa se poata crea o atmosfera confortabila. Se poate opta pentru un tavan cu spoturi, sau pentru aplici de perete in diferite forme, mai ales daca design-ul caracteristic intregii locuinte este unul clasic.
Mobila pentru hol reprezinta un element foarte important. Obiectele de mobilier vor fi alese in functie de dimensiunile holului, dar si de desing-ul caracteristic locuintei. Mobila de hol trebuie sa fie practica. Daca spatiul este suficient de mare, se poate opta pentru o masuta decorativa pe care puteti pune telefonul sau un obiect decorativ interesant. Daca spatiul este ingust, puteti opta pentru un corp inalt si subtire pentru incaltaminte, sau pentru dulapuri si rafturi suspendate pe care puteti expune diverse decoratiuni.
Evitati sa incarcati peretii holului cu tablouri foarte mari. Cele mai potrivite sunt fotografiile frumos inramate.
Daca holul face trecerea intre doua camere ale locuintei dumneavoastra, puteti realiza un mic spatiu de relaxare. Puteti opta pentru o canapea confortabila si rafturi suspendate unde veti aseza cartile si revistele preferate. Daca holul se afla la intrarea in apartament suporturile pentru chei, umbrele si haine sunt fara indoiala cele mai potrivite.
In acest fel, holul locuintei dumneavoastra va reprezenta un spatiu de efect si cu siguranta va atrage privirile celor care vor calca pragul casei dumneavoastra.