Sarcină & BebePărinții curioși se pot bucura de metode multiple pentru a afla sexul...

Părinții curioși se pot bucura de metode multiple pentru a afla sexul copilului lor

Aflarea sexului copilului este posibila in ziua de azi intre saptamanile 9 si 20 – in functie de metoda aleasa – de sarcina si a devenit o adevarata moda. Viitorii parinti nu mai vor sa astepte venirea pe lume a bebe-ului pentru a vedea daca este fetita sau baietel!

Aflarea sexului copilului este posibila de obicei prin ecografie sau prin amniocenteza. Prima este o procedura clinica obisnuita pentru femeile insarcinate, constand in emiterea unor unde sonore in uter pentru a obtine o imagine a bebe-ului. Intre saptamanile 18-26 de sarcina, aceasta imagine arata destul de clar sexul copilasului.

Amniocenteza este o procedura frecventa – constand in prevalarea de lichid din uter, lichid ce contine informatii asupra fetusului – in cazurile in care parintii se tem de transmiterea unei anumite boli genetice sau a anumitor defecte la bebe. Insa aceasta arata mult mai timpuriu si sigur, si sexul viitorului copil: intre saptamanile 9-18 ale sarcinii. Insa amniocenteza nu trebuie utilizata decat in cazurile in care exista cu adevarat riscul transmiterii unor boli, caci prezinta un risc – extrem de mic, dar totusi risc – de avort spontan (prevalarea lichidului se face cu un ac).

Aflarea sexului copilului ca procedura este o metoda moderna, insa a existat din cele mai vechi timpuri curiozitatea parintilor cu privire la viitorul copilas, curiozitate ce a dat nastere la anumite superstitii si credinte, care chiar si astazi sunt cateodata puse in practica. Astfel, se poate afla daca este vorba de un baietel sau de o fetita dupa anumite semne fizice: daca burta mamei este tuguiata, daca sanul drept este mai mare, daca mama nu are greturi in primul trimestru al sarcinii – este baiat!

Insa daca burta este rotunda, daca sanul stang este mai mare, daca mama are greturi intense si buzele umflate – este fata! Sigur ca aceste semne nu au valoare stiintifica, dar daca exista anumite persoane care doresc sa se ghideze dupa ele, nu este nimic rau in asta!

Exista si alte metode traditionale pentru aflarea sexului copilului: de exemplu, testul cu verigheta: mama isi scoate verigheta de nunta, o leaga de un snur si o balanseaza in fata burticii: daca ea se misca in cerc – este baiat, daca se misca drept, in linie – este fata!

Alte metode traditionale populare pentru aflarea sexului copilului: se ascund sub doua perne o lingura si o furculita si in functie de ce perna alege mama, este baiat – furculita sau fata – lingura; miscarile frecvente ale bebe-ului: daca se misca spre stanga – fata, daca se misca spre dreapta – baiat; testul cu acul: se inveleste un ac, iar mama il apuca: daca il apuca de varf – baiat, daca il apuca de gamalie – fata!

Aflarea sexului copilului insa fura din misterul si fericirea spontana a nasterii, acel moment unic in viata voastra in care doctorul anunta: “aveti un baiat/o fata”, acea prima intalnire cu dragalasa fiinta pe care ati adus-o pe lume! Daca viitorii parinti si-ar putea tine in frau curiozitatea intensa si ar lasa sarcina sa curga natural, ar avea parte de emotii mult mai profunde in clipa nasterii, de un moment cu adevarat de neuitat. De aceea, daca doriti sa va bucurati cu adevarat de aceasta clipa, refuzati procedurile moderne si eventual amuzati-va cu cele populare!

aflarea sexului

Insa multe cupluri in ziua de astazi prefera aflarea sexului copilului inaintea nasterii, datorita anumitor avantaje practice pe care aceasta le ofera. De exemplu, a sti daca este fetita sau baiat face mult mai usoara decorarea viitoarei camere a copilasului (majoritatea parintilor se ghideaza dupa traditionalul: roz – fata, albastru – baiat), cumpararea hainutelor sau a jucariilor pentru bebe.

Multi viitori mamici si tatici sunt intr-atat de entuziasmati de bebe, incat nu mai au rabdare pana ce acesta isi face intrarea in lume pentru a face aceste cumparaturi. Si cadourile pentru ceea ce a devenit si o traditie la romani – acea baby-shower – petrecerea pentru viitoarea mamica, sunt mai usor de cumparat daca se stie sexul viitorului copilas. Astfel, prietenele mamicii ii pot aduce daruri practice, care o vor ajuta sa economiseasca sume importante in mobilarea camerei bebe-ului si in hainutele sale.

La fel, aflarea sexului copilului usureaza decizia numelui viitorului bebe: fiecare dintre parinti are anumite preferinte si le va fi greu sa aleaga un nume perfect, care sa le placa ambilor – iar aceasta decizie este cu mult simplificata daca se stie ce va fi bebe-ul! Astfel, de la doua liste interminabile cu nume se ajunge la una! Acest aspect este mai important decat pare: daca parintii se hotarasc asupra unui anumit nume din timpul sarcinii, acest nume ii va apropia de bebe – el va deveni o finta reala, o fetita sau un baietel doar al lor, care in curand va fi langa ei! Atat timp cat nu are un nume decisiv, bebelusul este mai mult un concept abstract pentru viitorii parinti.

Totusi, exista si astazi unii parinti care refuza aflarea sexului copilului si prefera sa astepte acel moment magic si unic cand vor face cunostinta cu copilul lor. Daca sunteti nehotarati sau daca nu va puteti pune de acord cu privire la ce este mai bine – sa aflati sau nu – doar unul dintre voi poate sa consulte rezultatele ecografiei.

Insa acest lucru este dificil, caci parintele care stie trebuie sa ii respecte decizia de a nu afla celuilalt si sa se fereasca de aluzii, in timp ce parintele care nu stie trebuie sa isi tina in frau curiozitatea – care devine astfel si mai insuportabila! De obicei, daca unul dintre voi afla, este doar o problema de timp pana isi va da seama si celalalt, asadar aflarea sexului copilului ar trebui sa fie o decizie de cuplu, luata de comun acord!

Aflarea sexului copilului este un moment ce va va schimba viata, va schimba cursul sarcinii si felul in care percepeti bebelusul si ca orice moment marcant al vietii are partile sale bune si cele mai putin bune. Dar fie ca aflati in timpul sarcinii sau la nastere, sexul bebelusului nu ar trebui sa fie atat de important: ceea ce este important este ca ati devenit parinti si ati creat impreuna o mica minune!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.