Pestele Colossoma macropomum este cunoscut sub numele de Pacu si traieste in bazinele raurilor Orinoco si Amazon.
Aspectul acestui peste este asemanator cu al unui peste Piranha rapitor, insa fata de acesta este vegetarian si nu carnivor, si are corpul mai comprimat lateral, spatele mai arcuit, ochii mai mari, pozitionati pe partile laterale ale capului.
Este un peste solitar, iar particularitatea sa consta in faptul ca are maxilarele prevazute cu o dentitie ce pare sa se asemene cu cea umana, dar care este mult mai puternica. Nu este agresiv, insa datorita maxilarului si manipularii gresite din partea unor pescari, poate provoca rani in momentul eliberarii carligului din gura sa.
De regula lungimea sa este de 72 cm, iar corpul este acoperit cu solzi mari, desi, cu margini putin zimtate, cu rol protector. Unele exemplare pot ajunge la dimensiuni mai mari, de cca. 1 m si greutatea de 30-40 kg. Pe partea dorsala si pe partile laterale coloritul sau este gri-inchis, uneori cu nuante verzi-maslinii pana la negru. Pe partea ventrala apar nuante mai deschise si rosiatice.
Coloratia este data de anumite celule contractile specializate, de natura mezodermica, numite cromatofori. Acestia sunt situati sub epiderma, au dentrite (niste prelungiri ramificate) si granule pigmentate, de culori caracteristice speciei. Cromatoforii sunt in legatura cu sistemul nervos, primesc excitatii de la acesta, dar si de la glandele endocrine ce determina schimbarea culorii in functie de sexul, perioada de reproducere si varsta pestelui.
Organele de locomotie sunt reprezentate de inotatoarele perechi si neperechi. Cele perechi sunt adaptate la inot, au baza lata, cu radii asezate uniseriat si dispuse radiar. Aceste inotatoare nu sunt carnoase si au un colorit mai inchis. Inotatoarele pectorale si ventrale sunt simetrice si mici, inotatoarea anala este alungita, iar inotatoarele dorsale in numar de doua sunt pozitionate la o anumita distanta una fata de cealalta, prima mai mare apare mai spre mijlocul spatelui, iar a doua este mica si apare aproape de pedunculul codal. Inotatoarea codala este formata din doi lobi simetrici. Scheletul acestui peste este osificat.
Branhiile in forma de piptene sunt pozitionate intr-o camera acoperita cu opercule, pe fiecare latura a capului. Ochii sunt mari, de culoare inchisa si lipsiti de pleoape. Pe cele doua laturi ale corpului are cate un canal (ce se intinde de la cap pana in regiunea cozii) care are in interior organe senzoriale si comunica cu exteriorul pe toata lungimea sa. Organele senzoriale si canalele formeaza linia laterala si ajuta pestele sa perceapa curentii de apa, salinitatea si temperatura apei.
In perioada de reproducere care corespunde cu sezonul ploios, inoata in rauri mici si paduri inundate. Hrana lor consta in seminte, fructe de palmier, plante, zooplancton, larve de insecte si altele. Prefera apele dulci sau cu salinitate mai scazuta din zonele cu clima tropicala si temperatura de 22-28ºC, nu este pretentios si este rezistent la boli.
Acest peste a fost introdus si in alte state, in Florida, Texas, Hawaii si California. Ocazional este crescut in acvariile publice din Europa. In America de Sud sunt iazuri cu astfel de pesti, care reprezinta o importanta sursa de hrana pentru om. Se consuma proaspat sau poate fi congelat.
Pestele Colossoma macropomum poate fi crescut intr-un acvariu de minim 300 litri, sau chiar mai mult. El are nevoie de plante acvatice, printre care sa se ascunda, fiind destul de sperios, are tendinta sa intre in panica la orice vibratie sau miscare rapida, uneori lovindu-se de sticla sau stricand decorul din acvariu.
Are nevoie de un spatiu mare unde sa creasca si de anumite conditii pentru a se dezvolta sanatos. Temperatura in acvariu trebuie sa fie de 22-28ºC, apa sa fie usor acida, iar pH-ul de 6,5-7. Hrana trebuie sa fie echilibrata, formata din legume (morcov, mazare, salata verde, dovlecei) si fructe (mere, nectarine, boabe de struguri). Pentru a se dezvolta sanatos alimentatia sa trebuie sa fie completata cu spirulina si vitamine.
Pestele Pacu este foarte apreciat de acvaristi, iar de pescari este considerat drept peste de colectie. Aceasta specie Colossoma macropomum face parte din ordinul Characiformes, familia Characidae.