Casă și grădinăÎngrijirea plantelor bolnave din grădină, vezi ce trebuie să faci pentru o...

Îngrijirea plantelor bolnave din grădină, vezi ce trebuie să faci pentru o recoltă bogată

Ca oricare alt organism viu si plantele pot fi atacate de diferite bacterii care produc adevarate bolii care, in timp, vor duce la distrugerea plantei in sine. De aceea este bine ca orice gradinar sa acorde o atentie sporita inainte de toate protejarii plantelor cultivate in gradina proprie, indiferent ca vorbim despre legume, plante aromatice sau flori, pentru a evita aparitia bolilor. Daca totusi se intampla ca plantele din gradina sa fie infestate, ingirjirea plantelor bolnave este un pas vital pentru a diminua posibilitatea de raspandire a bolii catre intreaga cultura.

Bolile frecvente ale plantelor din gradina si ingrijirea plantelor bolnave

Cei mai multi dintre gradinari sunt tentati sa creada ca insectele din gradina reprezinta pentru plante cel mai nociv factor. Insa, mai periculoase decat insectele in sine sunt bolile care afecteaza foarte multe dintre gradinile personale. De indata ce vara se apropie, problemele din gradina incep sa apara. Cele mai multe boli ale plantelor din gradina sunt cauzate de temperaturile deloc constante caracteristice perioadei de tranzitie, dar si din cauza caldurii, a secetei sau a umiditatii excesive.

Orice gradinar trebuie sa isi cunoasca gradina si sa o analizeze deoarece chiar daca plantele par sanatoase la o prima vedere, aparentele pot fi inselatoare si bolile plantelor din gradina pot fi fatale. Bolile plantelor din gradina sunt raspandite de ciuperci, virusi si bacterii. Un lucru este sigur si trebuie retinut de catre toti gradinarii: in general, bolile ataca plantele sensibile la schimbarile de mediu. Fiecare planta este diferita in felul sau si are nevoi speciale. Gradinarii, indiferent de nivelul lor, trebuie sa cunoasca necesitatile plantelor pe care le cultiva pentru a recunoaste daca plantele sunt sau nu sanatoase.

Cele mai raspandite boli ale plantelor din gradina sunt:

Caderea rasadului: dupa cum spune si numele, aceasta boala apare inca din stadiul incipient al dezvoltarii plantei. Rosiile, ardeii, varza si conopida sunt plantele cele mai predispuse aparitiei acestei boli. Gradinarii isi pot da seama daca rasadurile sunt atacate de aceasta boala urmarind culoarea tulpinii. In cazul plantelor afectate, la baza tulpinii apar pete maronii; in timp planta rasadul se ofileste. Gradinarii trebuie sa elimine rasadurile afectate pentru a preveni distrugerea celor sanatoase.

Mana este una dintre cele mai intalnite boli in randul rosiilor. Aparitia sa este favorizata de umiditatea excesiva in special de ploile abundente. Se manifesta prin aparitia pe fruct a unor pete inchise la culoare. Pentru a evita aparitia acestei boli se recomanda folosirea unei substante care poarta numele de zeama bordeleza.

O alta leguma des afectata de aceasta boala este ceapa. Initial sunt afectate frunzele, pe acestea putand fi observate pete inchise la culoare. Treptat, petele se extind afectand intreaga planta.

Salata poate fi si ea afectata de mana, cauza fiind, de asemenea, umiditatea excesiva si schimbarile de temperatura.

Se pare ca mana poate afecta aproape orice leguma cultivate in gradina deoarece si mazarea poate fi afectata. In cazul acestei plante mana apare atunci cand diferentele de temperatura dintre zi si noapte sunt mari, iar umiditatea este excesiva.

ingrijirea plantelor bolnave
ingrijirea plantelor bolnave

Ofilirea patata este o alta boala care ataca plantele din gradina, in special tomatele. Aceasta boala se manifesta prin inmaronirea si vestejirea frunzelor si rasucirea acestora spre interior. Si fructul poate da semnalmente de boala prin aparitia unor mici pete de culoare alba cu un punct negru in mijloc. Pentru a preveni raspandirea acestei boli catre intreaga cultura se recomanda distrugerea plantelor bolnave prin ardere si stropirea intregii culturi cu zeama bordeleza despre care am aminitit si anterior.

O alta boala caracteristica rosiilor este patarea frunzelor. Acestea capata o culoare maronie, iar boala este transmisa de o ciuperca. Chiar daca si fructele sunt afectate de aceasta boala, frunzele sunt cele mai vizibil afectate. Pentru a evita aparitia acestei boli este de preferat ca, in cazul in care solul este sarac, sa se apeleze la fertilizatori, in special la cei pe baza de magneziu.

Arsura fasolei este o boala bacteriana care se dezvolta in perioade in care temperaturile sunt foarte ridicate, iar ploile abundente. Frunzele bolnave sunt caracterizate prin aparitia unor pete maronii-galbui, iar pe pastai se pot observa pete brune.

Putregaiul este o boala ce se manifesta prin aparitia unui puf. Apare de obicei in randul rosiilor. Pentru a preveni aceasta boala gradinarii nu trebuie sa pliveasca locul in care rosiile sunt plantate dimineata, cand acestea sunt umede.

Hernia radacinilor de varza este o boala care afecteaza frecvent aceasta planta, fiind caracteristica in special culturilor din zone umede si cu sol acid. Este o boala care poate ataca si conopida si se indeparteaza prin arderea plantelor bolnave.

Rugina este o boala frecventa in randul plantelor din gradina, fiind produsa de ciuperci. Boala poate fi depistata in special la nivelul florilor si al frunzelor, fiind caracterizata prin aparitia unor pete maronii. Partile afectate ale plantei vor fi taiate iar planta va fi izolata pentru a evita transmiterea bolii catre intreaga cultura. Mai mult decat atat, se pot aplica si fungicide pentru ca ciupercile daunatoare sa nu afecteze si alte plante.

Ingrijirea plantelor bolnave se realizeaza asadar prin indepartarea partilor afectate, de cele mai multe ori prin ardere. Plantele bolnave vor fi izolate de restul culturii si se vor aplica fungicide pentru a inlatura ciupercile care reprezinta cauza celor mai multe dintre bolile caracteristice plantelor din gradina.

Mai mult decat atat, se recomanda folosirea substantelor cu rol fertilizator pentru a grabi “vindecarea” plantelor. Ca oricare alt organism viu, o planta bolnava este o planta slabita. Plantele bolnave sunt mult mai sensibile la trecerea brusca de la temperaturi crescute, la o temperatura mai scazuta, sau de la umbra la lumina, de aceea este bine ca plantele bolnave sa fie menajate in acest sens.

Planta bolnava trebuie sa fie udata in mod constant, fara insa a se exagera. Daca este necesar, solul va fi schimbat pentru a oferi mai multe substante nutritive plantei.

Dupa cum am spus si anterior, orice gradinar trebuie sa cunoasca necesitatile plantelor si bolile la care acestea sunt predispuse pentru a actiona corect in cazul in care o astfel de boala care ar putea distruge intreaga cultura isi face aparitia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.