Casă și grădinăMetode speciale pentru udarea grădinii, în ce constă o irigare adecvată

Metode speciale pentru udarea grădinii, în ce constă o irigare adecvată

Udarea gradinii reprezinta unul dintre cei mai important pasi pe care fiecare gradinar trebuie sa ii urmeze. Din acest motiv, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva metode speciale pentru udarea gradinii, metode pe care oricare dintre dumneavoastra le poate aplica.

Irigarea gradinii si nevoile plantelor

Un lucru este sigur: nicio planta nu poate supravietui fara apa, iar reusita in domeniul gradinaritului depinde intr-o foarte mare masura de felul in care gradina este irigata. Insa, nu toate plantele au aceleasi nevoi si tocmai din acest motiv se poate spune ca irigarea gradinii este influentata intr-o mare masura de nevoile plantelor care se regasesc in ea.

Este de preferat ca orice gradinar, fie ca este vorba despre un gradinar care priveste aceasta activitate ca pe o pasiune relaxanta, sa isi organizeze gradina in asa fel incat aceasta sa arate estetic, dar cel mai important este ca gradina sa fie organizata in functie de plantele alese si de nevoile acestora.

Pentru plantele din gradina, apa de ploaie nu este suficienta pentru ca acestea sa se dezvolte armonios si de aceea udarea frecventa a gradinii este un pas foarte important. Dupa cum am spus si anterior plantele, indiferent de felul lor, au nevoie de suficienta apa pentru a se dezvolta, deoarece apa le ajuta sa absoarba substantele nutritive din sol.

Inainte de a va organiza gradina, este bine ca orice gradinar sa se documenteze temeinic asupra plantelor pe care va urma sa le cultive pentru a cunoaste in totalitate nevoile acestora. Chiar daca vorbim de o gradina de flori sau de o gradina de legume, modul in care plantele sunt organziate este foarte important, dupa cum spuneam si in randurile anterioare. In afara de apa, lumina este si ea un factor foarte important deoarece, dupa cum bine stiti, lumina este cea care ajuta plantele in procesul de fotosinteza.

Insa unele plante au nevoie de mai multa lumina, iar altele de mai putina, aceeasi regula fiind valabila si in cazul irigarii, unele plante avand nevoie de mai multa apa, iar altele de mai multa. Unele plante pot fi udate chiar si la 1-2 saptamani, pe cand altele prefera intotdeauna solul umed. De aceea, gradinarii trebuie sa cunoasca ce plante din gradina lor iubesc apa si ce plante pot rezista un timp mai indelungat fara apa. De asemenea, necesitatile plantelor pot fi diferite de la o perioada a anului la alta, precum si in diferitele stadii de dezvoltare.

Metode pentru irigarea gradinii

Udatul gradinii pare un lucru foarte simplu, care la o prima vedere poate fi realizat de catre oricine. Insa lucrurile nu stau chiar atat de simplu, dupa cum ati putut observa si din randurile anterioare.
Chiar daca, dupa cum am aratat in randurile anterioare, plantele difera de la o specie la alta si de la un exemplar la altul, exista anumite reguli in ceea ce priveste irigarea gradinii care pot fi aplicate tuturor plantelor, indiferent daca vorbim despre legume, flori, arbusti sau pomi fructiferi.

Unii dintre cei mai importanti factori care influenteaza alegerea metodelor de irigare pentru gradina sunt, alaturi de preferintele plantelor, temperatura aerului, temperatura apei care se foloseste pentru irigare si momentul ales pentru udarea plantelor din gradina. Temperatura apei pe care o folositi pentru irigare trebuie sa fie foarte apropiata de cea a mediului si tocmai din acest motiv este de preferat ca udarea gradinii sa se efectueze fie in primele ore ale diminetii, fie seara la apus.

Foarte multi gradinari ignora calitatea apei si folosesc apa de la robient, apa tratata, care poate dauna foarte mult plantelor. Este de preferat ca pentru udarea plantelor sa se foloseasca apa statuta, pe care ulterior ati strans-o in rezervoare special amenajate. In acest fel, substantele se vor decanta iar temperatura apei va ajunge la temperatura mediului.

udarea gradinii cu furtunul

In radurile anterioare am mentionat ca unele plante au nevoie de mai multa lumina pentru a se dezvolta, iar altele de mai putina. Lumina influenteaza si ea cantitatea de apa folosita pentru irigare astfel incat, plantele din lcourile umbroase din gradina dumneavoastra vor fi mai putin udate decat cele din locurile insorite.
Cele mai populare metode pentru udarea gradinii sunt cele care folosesc stropitorile sau furtunul, pentru a uda plantele in mod direct, atat frunzisul cat si radacina. Stropitorile sunt folosite in special in cazul florilor mai firave, iar furtunul in cazul gradinilor complexe.

In cazul gradinilor de flori, exista posibilitatea ca unele plante sa fie cultivate in ghivece, iar regulile in privinta udarii acestora se schimba. In anotimpul cald, plantele din ghiveci necesita udare zilnica, in unele situatii chiar si de doua ori pe zi, de preferat dimineata si seara, in niciun caz la amiaza cand soarele arzator ar putea sa distruga efectiv planta. O metoda foarte des aplicata in cazul plantelor cultivate in ghiveci este udarea prin imersie. Aceasta metoda presupune ca ghiveciul sa fie tinut intr-un vas plin cu apa, iar orificiile din partea de jos a ghiveciului vor face posibila asimilarea treptata a apei.

Ce faceti insa daca plecati de acasa pentru mai mult timp? Ei bine, in magazinele de profil exista sisteme destinate irigarii plantelor din ghivece pe termen indelungat. Este foarte important sa apelati la aceasta metoda pentru a evita ca plantele dumneavoastra sa fie distruse.

O alta metoda folosita pentru irigarea gradinii este folosirea acelor instalatii de picurare. Aceasta metoda speciala a devenit din ce in ce mai populara si, daca in anii trecuti pretul unei astfel de instalatii era destul de ridicat, ei bine instalatiile de irigare prin picurare sunt foarte accesibile in prezent.

Irigarea prin picurare este una dintre cele mai benefice metode de udare folosite in prezent deoarece acest sistem permite gradinarului sa aiba control asupra umiditatii solului, precum si asupra nutrientilor si ingrasamintelor folosite pentru fiecare planta. Asadar, fiecare gradinar este liber sa isi creeze propriul sistem de irigare prin picurare, in asa fel incat plantele vor primi cantitatea de apa necesara intr-un mod constant, deloc fortat. In acest fel, plantele asimileaza treptat substantele nutritive.

Aceasta metoda este foarte practica si datorita consumului de apa mai redus cu pana la 40%, deoarece debitul poate fi reglat in functie de umiditatea solului, umiditate masurata cu ajutorul instrumentelor speciale.

Asadar, pentru ca gradina dumneavoastra sa se dezvolte armonios si pentru a va bucura pentru o perioada mai mare de timp de frumusetea florilor sau de roadele altor plante, acordati o mare importanta irigarii si alegeti metodele de udare cele mai potrivite.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.