Casă și grădinăIzolarea fonică a unei case, vezi care sunt cele mai eficiente metode

Izolarea fonică a unei case, vezi care sunt cele mai eficiente metode

Alaturi de izolarea termica, izolarea fonica a unei case reprezinta un pas important si o imbunatatire pe care foarte multe persoane aleg sa o aduca locuintei lor. Daca va intrebati de ce este atat de utila, motivele pentru care fiecare locuinta ar trebui sa fie izolata fonic sunt numeroase.

Inainte de toate, dupa cum spune si numele, izolarea fonica nu va mai permite sunetelor care provin din exterior sa va deranjeze. Chiar daca locuiti la bloc sau la casa, este inevbitabil sa nu fiti pusi fata in fata cu situatii delicate, iar odihna dumneavoastra sa aiba de suferit. Si, cum traim intr-o lume atat de agitata in care odihna este ravnita de catre oricine, de cate ori nu vi s-a intamplat ca momentul dumneavoastra de liniste sa fie spulberat de sunete de bormasini, de joaca celor mici care rasuna din parcuri, de zgomotul rutier sau de muzica data foarte tare?!

Cu siguranta aceste situatii nu va sunt straine si, pentru ca nimeni nu poate ingradi liberatatea persoanelor din jur, pentru a nu mai avea astfel de probleme, izolarea fonica reprezinta fara indoiala cea mai buna solutie.

Pe de alta parte, izolarea fonica ajuta ca sunetele produse in locuinta dumneavoastra sa nu ii deranjeze pe vecini, asa ca daca obisnuiti sa organizati destul de des petreceri, nu ezitati sa va izolati fonic locuinta pentru a nu-i deranaja pe cei din jurul dumneavoastra.
Izolarea fonica a unei case nu este deloc un proces foarte greu de realizat si in unele cazuri il puteti realiza chiar dumneavoastra, fara a cere ajutorul specialistilor.

Metode folosite pentru izolarea fonica

Izolarea fonica a unei locuinte se poate realiza folosind diverse materiale. Izolarea fonica poate fi realizata atat pe interior, cat si pe exterior, prima varianta fiind cea mai eficienta. Fonoizolatia se realizeaza de cele mai multe ori in functie de zgomotele caracteristice zonei in care se afla locuinta.

Eficienta unei astfel de izolari depinde de materialele folosite si de corectitudinea cu care acestea sunt folosite.

Izolarea fonică

Unul dintre materialele cele mai des intrebuintate pentru izolarea fonica a locuintei este rigipsul. Pe langa faptul ca acesta este folosit pentru indreptarea peretilor, este si un bun izolator fonic. Specialistii recomanda folosirea rigipsului in combinatie cu vata minerala pentru a va izola fonic locuinta pe interior. In cazul in care doriti sa izolati si plafonul, se recomanda folosirea unui plafon fals in combinatie cu vata minerala. Acest tip de izolare reduce si pierderile de caldura.

Un alt material folosit foarte des pentru izolarea fonica a locuintei este lemnul. Daca peretii sunt placati cu lemn, acest material va ajuta la o propagare foarte buna a sunetului, astfel incat incaperea respectiva va fi foarte bine izolata fonic. Este adevarat ca lemnul nu prea este un material usor de utilizat atunci cand vine vorba de placarea unui apartament, insa poate fi materialul perfect pentru o casa. Fiind un material pretentios si in ceea ce priveste designul, nu ezitati sa apelati la un profesionist pentru a va placa locuinta si pentru a va indruma in ceea ce priveste decorarea ulterioara a acesteia.

Pluta este, de asemenea, un material excelent pentru izolarea fonica. Chiar daca este un material costisitor, este foarte subtire si poate fi lipit cu adeziv direct pe pereti, economisind in acest fel spatiu.

Pentru izolarea pardoselii se poate folosi polistirenul extrudat. Polistirenul extrudat de 2 cm va fi aplicat inainte de a turna sapa si de a monta parchetul, astfel incat sunetele din exterior nu va vor mai invada locuinta. Pentru o mai buna izolarea fonica puteti apela si la mocheta, mai ales in cazul in care in locuinta dumneavoastra se produc sunete de impact (tocuri, lovituri, etc.)

Geamurile si usile au, de asemenea, un rol foarte important pentru izolarea fonica a locuintei. Termopanul asigura o foarte buna izolare fonica, de aceea este cel mai indicat. In cazul in care, din diverse motive, nu doriti sa realizati o astfel de investitie, puteti opta pentru geamul dublu.

Pentru izolarea fonica a unei case au fost concepute panourile acustice. Acestea sunt special realizate pentru acest tip de izolare si sunt usor de montat, oferind o izolatie fonica de peste 65 dB.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.