Animale de companieIată de ce câinele din rasa Spitz Japonez este animalul de companie...

Iată de ce câinele din rasa Spitz Japonez este animalul de companie perfect

Spitz-ul Japonez este un caine utilitar care isi reclama cu mandrie apartenenta la aceasta rasa. Crescut de canise ca si o versiune in miniatura a Samoyed-ului, are ca principala activitate in zilele curente nimic mai mult decat sa fie caine de companie, meserie in care exceleaza. Totodata mai este folosit si in concusurile de frumusete, la diverse prezentari sau expozitii, datorita aspectului sau simpatic, pufos si plin de sarm.

Chiar si acum se considera ca originile Spitz-ului Japonez se trag din Samoyed desi la infatisare seamana chiar foarte bine cu Eskimo-ul American din care se trage si Spitz-ul German. Diminuat insa din ce in ce mai mult de catre japonezi pentru a obtine o rasa mai mica, acest Samoyed se pare ca este intr-adevar stramosul Spitz-ului Japonez.

In urma rezultatelor cercetarilor, se confirma faptul ca aceasta rasa are la baza primii Spitz-i care au venit in Japonia pe la inceputul secolului XX, din state precum America, Canada, Australia, China. Abia la sfarsitul secolului XX, aceasta rasa a fost recunoscuta de catre Grupul American al Caniselor.

Aspect fizic

Spitz-ul Japonez seamana foarte bine cu verisorul sau – Samoyed, avand cam aceleasi trasaturi printre care un aspect deosebit de frumos. Au o blana de un alb pur, talia lor este impecabila, postura mandra, blana imaculata si pufoasa, splendida, fiind foarte greu de confundat cu alti caini. Acest caine poate sa ajunga la maturitate la aproximativ 37 de centimetri fiind cu o greutate maxima de 7 kilograme, avand o statura medie.

Ca la orice patrupede, orice specie sau orice grupa si acesti caini au partea dominanta, adica masculii mai dezvoltati si mai puternici fata de femele. Capul Spitz-ului Japonez este de marime mijlocie, nu foarte mare cum sunt caini din rase asemanatoare, ochii nici prea mici nici prea mari, de culoare neagra, sunt blanzi si ovali. Gatul sau este mijlociu ca si marime, dar totodata si puternic, are picioare medii dar musculoase, pline de echilibru, care-i dau un balans perfect.

Cum ii place sa traiasca

Spitz-ul Japonez nu poate fi considerat un caine mofturos, insa in unele cazuri conteaza si tratamentul pe care-l primeste de mic. Se hraneste la fel de bine cu mancare speciala cat si cu mancarea pe care o consuma stapanii sai, iar alimentatia sa nu constituie absolut deloc o problema in cresterea unui astfel de exemplar, mai ales ca nici nu consuma cantitati mari de hrana.

Spitz Japonez pui
Spitz Japonez pui

Intretinerea unui Spitz Japonez nu presupune costuri ridicate, nici achizitionarea sa aparent, insa daca veti dori un exemplar de calitate va trebui sa scoateti mai multi banuti din buzunar. Cainii din aceasta rasa au o durata de viata aproximata intre 9 si 15 ani, media lor de trai fiind cam de 12 ani. O femela de Spitz Japonez poate da nastere pana la sase catei, insa au fost inregistrate cazuri in care au fost adusi pe lume mai putini catelusi decat se astepta.

Aceasta rasa este una aparent sanatoasa, care insa cu timpul a dezvoltat si ceva probleme de ordin genetic, cea mai frecventa afectiune fiind luxatia, insa crescatorii de Spitz Japonez lucreaza cu spor pentru a indeparta aceasta afectiune. Pot fi si alergici la iarba insa acest aspect se poate trata cu usurinta si mai poate prezenta si cateva probleme minore la ochi, odata cu interceptarea alergiilor.

Spitz-ul Japonez este un caine ce se multumeste cu putin exercitiu fizic, el nu necesita mai mult de 20 de minute de antrenament, nefiind un caine de munca sau teren, ci un simplu animalut de companie, asadar se va acomoda foarte bine in caldura unui apartament. In cazul in care se murdareste, daca l-ati scos la o plimbare prin ploaie sau l-ati lasat sa se joace in noroi, veti avea parte de momente haioase, deoarece acest caine va incepe sa se curete exact ca si o pisica.

In cazul in care il tineti la casa, intr-o curte, liber, va trebui sa fiti putin atent cu imprejmuirea terenului, deoarece acestui caine ii cam place sa faca des cunostinta cu vecinii, avand tendinta de a pleca in cercetare. Spitz-ul Japonez este un caine sociabil, atat cu familia la care locuieste cat si cu animalele acesteia de companie in cazul in care exista altele. Se va adapta cu usurinta oricarui stil de viata, puteti sa nu-l scoateti afara cu zilele, daca are un loc special amenajat in care sa-si faca nevoile, nu va plange dupa plimbari in natura, incadrandu-se perfect intr-o viata de familie.

Daca il cresteti odata cu copii dumneavoastra trebuie stiut ca Spitz-ul Japonez va fi un bun tovaras de joaca cand este mic si un protector de elita cand va fi mare. Desi sunt sociabili, cu strainii pot fi destul de rezervati, chiar si cu copiii acestora si vor fi intr-o permanenta stare de alerta in spatiul in care locuiesc, latrand doar atunci cand este nevoie.

Video – Spitz Japonez:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.