Casă și grădinăVezi ce tendințe sunt în 2012 pentru designul interior

Vezi ce tendințe sunt în 2012 pentru designul interior

Zona design-ului interior este intr-o continua efervescenta, totul sau aproape totul se schimba de la an la an, uneori de la sezon la sezon, la fel ca in moda vestimentara, automobilistica, a accesoriilor etc. Sigur ca mobilierul, compartimentarea interiorului, culoarea peretilor nu pot fi modificate cu aceeasi usurinta cu care schimbi o bijuterie sau o esarfa, dar, din cand in cand, si viata noastra se schimba, unii se muta in casa noua, altii se hotarasc se renoveze locuinta, in unele familii creste numarul membrilor etc. si, atunci, in functie de gust, de necesitati si de buget, este momentul pentru reimprospatarea interiorului.

Alegerile le facem, de regula, in functie de personalitatea noastra – unii opteaza pentru simplitate, altii isi doresc un decor mai sofisticat – dar, intotdeauna, merita sa ne informam, sa vedem care sunt tendintele si sa le adaptam la ceea ce ne dorim, astfel incat intoarcerea acasa, la sfarsitul zilei,  sa fie o bucurie, sa ofere confortul firesc si sa ne incante privirea.

In design-ul interior, tendintele anului 2012 mizeaza pe culoare, revenind in forta tonurile vii de galben, rosu, portocaliu, verde si mov, temperate de gri (nu trebuie sa lipseasca), bej si alb, acestea din urma constituind culorile de fond. Evident ca nimeni nu va alege atatea culori pentru un interior, regula de baza fiind sa se foloseasca doua, maximum trei culori, altele, complementare, utilizandu-se doar pentru contrast, atunci cand alegeti diferite obiecte mici de decor, o lampa, o rama pentru un tablou etc.

Daca nu stapaniti elementele minimale de teoria culorilor, informati-va (exista pe internet explicatii si, mai ales, “Roata culorilor”, de unde puteti afla ce inseamna complementaritatea culorilor si ce efecte creeaza aceasta) sau apelati la sfaturile unui designer. De exemplu, daca doua culori complementare sunt puse una langa alta, se vor lumina reciproc, dar vor genera si o usoara alterare, generata de complementaritate – un obiect galben, pe un fond albastru, va fi perceput intr-o usoara nuanta de portocaliu. Foarte elegante sunt considerate combinatiile de alb (in stil scandinav), cu lemn, metal, impreuna cu gri si bleu-ciel.

Culoarea maron a fost abandonata aproape total, in favoarea auriului, rosului si verdelui. Pentru spiritele excentrice, nu sunt excluse nici culorile stridente, fosforescente, albastru indigo sau mov. Imaginati-va ca o canapea/fotoliu mov, cateva fronturi mov pe mobila din bucatarie, un vas mov, pus intr-un colt, nu pot trece neobservate. Nu trebuie pierdut din vedere ca, desi albastrul si verdele dau senzatia de liniste, de echilibru, de prospetime, sunt, totusi , culori reci, sobre si creeaza impresia de spatiu mai mic.

Design interior, Foto: rumahidealis.com
Design interior, Foto: rumahidealis.com

In materie de mobilier, tendintele design-ului interior, in 2012, se bazeaza pe liniile fine si elegante, drepte sau curbate, cu piese de mobilier pliabile, ceea ce va conferi si mai mult spatiu si dinamism interiorului. Lemnul in culori naturale este, de asemenea, recomandat, dar si combinatiile de metal si sticla.

Mobila alba este in top 2012 si are si marele avantaj de a va oferi o mare libertate in alegerea culorilor pentru celelalte elemente de interior. Sunt preferate fotoliile, paturile, comodele joase, in stil minimalist, cu tesaturi din canepa, bumbac sau lana, in nuante calde, naturale – alb-bej deschis (culoarea nisipului), gri, aramiu. Pantone Inc., o corporatie americana producatoare de culori pentru mai toate domeniile, a carei autoritate este recunoscuta la nivel mondial, a decretat drept culoarea anului 2012, “Tangerine Tango”, un portocaliu foarte interesant si foarte indraznet.

Design-ul interior include, inevitabil, si culoarea peretilor, care va fi aleasa in functie de mobilier, si nu invers, precum si iluminarea, lampile plasate in diverse unghiuri ramand la mare cautare, ca si in anii anteriori. Tapetul este din nou la moda si cea mai mare dovada de rafinament este ca acesta sa contina culori si forme care se regasesc si pe alte obiecte din incapere.

Obiectele decorative joaca un rol important in design-ul interior, pentru ca sunt cele care subliniaza detalii, culori, aduc caldura si personalitate interiorului: antichitati (tolerabile in combinatii cu elemente moderniste), amplasate pe suprafete lucioase, care sa le dubleze imaginea, vase de ceramica, tablouri/fotografii  stilizate, de mari dimensiuni, plante, in vase din materiale neconventionale si cu forme atipice etc.

In multe reviste de specialitate, design-ul interior al anului 2012 este caracterizat ca fiind sobru, feminin si eco. Pana la urma, interiorul casei, ca suntem mai mult sau mai putin constienti de acest lucru, devine o forma de exprimare a personalitatii celui care o locuieste. Indiferent de optiunile pentru un design interior, fie el modern, clasic, neconventional, eclectic s.a.m.d., nu uitati ca:

finisajele naturale au cel mai mare impact vizual (sunt cele mai calde) si pot (trebuie) sa fie amplificate de luminozitatea incaperii (discreta, dar suficienta, fara a fi stridenta);

culoarea peretilor va fi aleasa dupa optiunile pentru mobilier, perdele, draperii, covoare;

un interior confortabil nu inseamna o aglomerare de piese de mobilier – cu cat este mai simplu, cu atat este mai relaxant si mai elegant;

cateva plante, alese atent (gratioase, exotice, poate cu flori parfumate), vor improspata atmosfera;

obiectele cele mai scumpe nu sunt intotdeauna si cele mai frumoase.

Indrazniti, bazati-va pe informatie si pe ceva intuitie si, chiar daca nu v-ati propus schimbari radicale in privinta design-ului interior, modificati detaliile, recombinati culori si obiecte, inspirati-va din tendinte si interiorul casei va fi mereu placut, interesant, proaspat si primitor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.