Timp liberCiclismul - o pasiune pentru toate vărstele ce are foarte multe beneficii

Ciclismul – o pasiune pentru toate vărstele ce are foarte multe beneficii

Ciclismul este, fara doar si poate, una dintre cele mai raspandite si in acelasi timp benefice pasiuni. Fara indoiala ciclismul este o pasiune potrivita pentru persoanele de toate varstele, fiind o activitate cu foarte multe beneficii pentru organism.

Scurta istorie a ciclismului

Ciclismul, dupa cum bine stiti, reprezinta deplasarea folosind bicicleta ca mijloc de transport. Pe langa faptul ca foarte multe persoane imbratiseaza ciclismul ca pe un hobby in adevaratul sens al cuvantului si ca pe o activitate cu foarte multe beneficii pe care o pot desfasura in timpul liber, ciclismul este si un sport care poate fi impartit in mai multe ramuri.

Istoria ciclismului este foarte interesanta. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat prin diverse modalitati sa isi faca deplasarile mai usoare si in primul rand mai rapide pentru a explora zonele pana atunci necunoscute. Inventarea bicicletei a reprezentat un moment foarte important in istoria omenirii. Bicicletele pe care astazi le folosim sunt foarte moderne, insa schitele primelor biciclete dateaza din jurul anului 1493 si apartin lui Gian Giacomo Caprotti, elev al lui Leonardo da Vinci. Mai tarziu, in anul 1791, Comte de Sivrac a realizat un celerifer, ceea ce avea sa se transforme mai tarziu in bicicleta pe care o folosim in zilele noastre. Termenul bicicleta a fost folosit pentru intaia oara in Franta in anul 1860.

Utilitatea acestui mijloc de transport a fost dovedita in situatii foarte dificile cum ar fi razboiul. Chiar daca nu era potrivit pentru lupte, acest mijloc de transport era folosit de catre soldati pentru a se deplasa mai rapid dintr-o regiune in alta. Mai mult decat atat, bicicletele au fost utilizate in trecut si pentru o deplasare mai rapida in zone mai greu accesibile, cum ar fi crestele muntilor. Aceasta activitate a facut ca o ramura interesanta a ciclismului – mountain biking sa se dezvolte incepand din anul 1970, pentru ca in prezent sa devina, de asemenea, un sport foarte des practicat si o pasiune deosebita.

Nu a trecut mult timp dupa introducerea bicicletei ca mijloc de transport, pana cand adevarate competitii au inceput sa fie organizate. Avand in vedere ca bicicletele au evoluat rapid in diverse modele, si cursele organizate au inceput sa fie diferite, in functie de tipul de bicicleta utilizat. De-a lungul timpului, mijloacele de transport care folosesc doua roti au suferit numeroase schimbari. In prezent, bicicleta reprezinta pricipalul mijloc de transport al oamenilor din foarte multe regiuni ale intregii lumi, ciclismul devenind, dupa cum am spus si anterior, una dintre cele mai populare si apreciate pasiuni.

Ciclismul – o pasiune pentru trup si suflet

Ciclismul, pe langa faptul ca este un sport, este un hobby pentru toate varstele care prezinta foarte multe avantaje. Cati dintre dumneavoastra nu stiti sa mergeti pe bicicleta? Cu siguranta foarte putini avand in vedere popularitatea acestui mijloc de transport. Pentru foarte multe persoane, bicicleta nu reprezinta un mijloc de transport, ci reprezinta o modalitate eficienta de relaxare.

Specialistii sunt de parere ca practicarea ciclismului ca hobby este cea mai eficienta activitate, atat pentru trup, cat si pentru minte. In foarte multe tari dezvoltate, chiar si persoanele care merg zilnic la birou aleg bicicleta ca principal mijloc de transport, deoarece pe langa faptul ca este mult mai sanatos pentru organism, este si mai ecologic. Insa, pentru cei care practica ciclismul in timpul liber, avantajele sunt numeroase si vom incerca sa trasam cateva dintre acestea in randurile care urmeaza.

Inainte de toate, mersul pe bicicleta reprezinta o activitate care poate fi practicata de catre persoanele de toate varstele, de aceea este recomandat ca parintii sa ii incurajeze pe cei mici sa invete sa mearga pe bicicleta de la o varsta foarte mica. Intalnim foarte des expresia “E ca mersul pe bicicleta.” si nu, nu face referire la faptul ca o activitate este simpla, ci se refera la simplul fapt ca nu poate fi uitata niciodata deoarece mersul pe bicicleta odata invatat, nu mai poate fi uitat. Asadar, daca in copilarie ati invatat sa mergeti pe bicicleta insa cu trecerea animilor ati ignorant aceasta activitate, nu este timpul trecut sa o reluati. Nici daca nu ati invatat sa mergeti pe bicicleta nu este tarziu sa incercati. Nu este deloc greu, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va mentineti echilibrul in timp ce pedalati.

ciclism

Ciclismul ca pasiune este o activitate ideala pentru cei mici deoarece ii ajuta sa se dezvolte armonios si sa isi tonifice musculatura. Este o activitate ideala pentru cei mici deoarece mersul pe bicicleta ii va ajuta sa isi coordoneze mai bine miscarile, sa isi dezvolte vederea periferica si sa se orienteze in spatiu deoarece ei trebuie sa se fereasca de obstacole.

Un alt avantaj al ciclismului ca hobby este acela ca aceasta activitate poate fi desfasurata de intreaga familie. Vremea calda a sosit asa ca o plimbare cu bicicleta in parc alaturi de cei dragi, sau chiar in natura daca sunteti pasionati de mountain-biking reprezinta o activitate ideala care va va relaxa si va va ajuta sa inlaturati stresul acumulat dupa o saptamana intreaga de munca.

Indiferent de varsta pe care o aveti, mersul pe bicicleta va ajuta sa va mentineti in forma. Nu este o activitate prea usoara, avand in vedere ca sunt antrenate toate grupele de muschi. Insa, efectele sunt vizibile: practicarea ciclismului tonifica musculatura si creste rezistenta la efort, ajuta la arderea caloriilor intr-un timp foarte scurt, imbunatateste activitatea sistemului cardio-vascular, mentine activitatea sistemului respirator imbunatatind respiratia si in unele cazuri este modalitatea perfecta de a scapa de cateva kilograme in plus si de celulita nedorita.

Pe langa avantajele care tin de ordin fizic, chiar daca ciclismul pare o activitate energica si foarte antrenanta, avantajele de la nivelul psihic sunt si ele numeroase. Se considera ca ciclismul poate fi folosit in scop terapeutic pentru a scapa de stres, fiind o activitate foarte relaxanta. Fie ca alegeti sa va plimbati singur cu bicicleta, alaturi de persoana iubita, de familie sau de prieteni, incercati sa faceti o scurta plimbare cu bicicleta la sfarisitul fiecarei zile. Nu numai ca va veti simti mult mai bine din punct de vedere fizic, insa stresul acumulat pe parcursul zilei va fi eliminat. Mai mult decat atat, specialistii sunt de parere ca mersul pe bicicleta ajuta la instalarea unei stari de bine avand in vedere ca mareste cantitatea de endorfina.

Avand in vedere ca exista mai multe tipuri de ciclism, sunteti liberi sa alegeti tipul preferat. Daca sunteti pasionat de aventura si iubiti natura, mountain-biking-ul este alegerea perfecta. Este o activitate cu foarte multe beneficii insa pot exista si riscuri. Mountain-biking-ul reprezinta practicarea ciclismului in zone accidentate, de cele mai multe ori pe cararile de munte, unele trasee find special amenajate. In acest fel puteti combina dragostea pentru acest sport cu frumusetea naturii. Pe de alta parte, din ce in ce mai multi adolescenti amatori de senzatii tari sunt pasionati de BMX, in special de partea de freestyle, deoarece pot incerca cele mai interesante trick-uri in skate park-urile special amenajate.

Mersul pe bicicleta nu doar ca este benefic pentru sanatate, insa este foarte ecologic si ajuta la protejarea mediului, spre deosebire de masini care nu fac decat sa polueze mediul inconjurator. Dupa cum am spus si in randurile anterioare, in foarte multe tari dezvoltate, oamenii renunta la masini si aleg sa se deplaseze folosind acest mijloc de transport atat de util.

Este foarte adevarat ca pe langa avantaje, exista si un mic dezavantaj. Daca alegeti sa practicati mountain-biking, echipamentul este mai mult decat necesar deoarece riscul accidentarilor este mult mai mare. Bicicletele de tip mountain-bike sunt special concepute pentru acest sport, si cele BMX de asemenea insa, pe langa biciclete, echipamentul de protectie este foarte necesar. Acesta trebuie sa contina casca de protectie, ochelarii pentru a va proteja de praf, genunchiere si in unele cazuri si costumul de protectie.

Asadar, daca inca nu stiti cum sa profitati de razele de soare dupa o saptamana stresanta, alegeti ciclismul. Acesta pasiune este, dupa cum ati putut observa, foarte benefica atat pentru organism, cat si pentru psihic, reprezentand o minunata metoda de a va relaxa, de a va apropia de natura, de a petrece timp cu persoanele dragi si nu in ultimul rand de a va mentine in forma.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.