Sarcină & BebeA doua săptămână de sarcină, vezi ce trebuie să faci

A doua săptămână de sarcină, vezi ce trebuie să faci

Incepem, cu articolul „A doua saptamana de sarcina”, lungul si frumosul drum spre maternitate, saptamana cu saptamana… Vei citi in fiecare zi articole cu privire la ce sa te astepti in fiecare saptamana a sarcinii si la ce se intampla acolo, inauntru, unde tu nu poti vedea…

Dar in primul rand, de ce incepem cu a doua saptamana de sarcina? Daca doresti sa devii mamica sau aceasta bucurie ti s-a intamplat deja, probabil te-ai interesat si stii: pentru ca data nasterii si perioada sarcinii este calculata avand in vedere prima zi a ultimului ciclu lunar. In primele doua saptamani de la data inceperii ultimei menstruatii, nu esti insarcinata, fertilizarea si conceptia avand loc, de fapt, in a treia saptamana calculata de sarcina. In orice caz, in primele doua saptamani calculate de sarcina, nu se intampla nimic si practic, conceptia apare in a treia saptamana (da, suna foarte ciudat)…

Conceptia are, deci, loc cam cu doua saptamani dupa ultima ta menstruatie, atunci un ovul norocos eliberat de catre ovar se va intalni cu un spermatozoid la fel de norocos si se vor contopi, formand viitorul bebe! Medicii pur si simplu calculeaza perioada sarcinii pornind de la prima zi a ultimei menstruatii – desi este imposibil sa ramai insarcinata atunci! Deci, sa ne gandim la „a doua saptamana de sarcina” ca la o saptamana pregatitoare!

Daca iti planifici sarcina si incerci de ceva timp sa ramai insarcinata – cum este recomandat, atunci va trebui chiar de mai devreme sa faci anumite schimbari in stilul tau de viata. In special daca ai peste 35 de ani sau anumite conditii fiziologice prezinta risc crescut asupra evolutiei sarcinii, este intelept sa planifici sarcina:

Alimentatie

Adopta o dieta echilibrata si sanatoasa, care sa iti ofere vitamine si minerale si care sa iti tina sub control greutatea (fara grasimi rele si dulciuri in exces); fereste-te sa fii subponderala sau supraponderala in momentul in care iti doresti un bebe, pentru a evita neplaceri pentru tine si pentru fat;

Obiceiuri nesanatoase

Este necesar sa renunti la micile vicii: alcool, fumat si sa ai un stil de viata regulat; ia-ti adio si de la noptile pierdute la petreceri.

Tratament medicamentos

Fereste-te sa iei orice medicamente cand incerci sa ai un bebe si consulta-te cu un medic in caz ca urmezi un tratament medicamentos de durata sau cand suferi de anumite afectiuni ce necesita tratamente: diabet, astm.

Suplimente cu vitamine

Cat mai curand, chiar cu cateva luni inainte de a incerca sa concepeti, este bine sa iti administrezi o serie de suplimente de multivitamine – in special de acid folic (si in functie de lipsele organismului tau, calciu sau fier); daca inca nu ai facut aceste schimbari, este timpul sa le faci cat mai rapid.

Ce te faci insa daca nu ti-ai planificat o sarcina si ai consumat alcool sau ai fumat in a doua saptamana de sarcina sau dupa? Atat timp cat nu ai consumat in exces alcool si renunti de cum afli ca esti insarcinata, ai toate sansele ca aceasta sa nu cauzeze probleme serioase in evolutia sarcinii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.