Casă și grădinăPentas lanceolata (Steaua egipteana), o plantă de apartament care înflorește abundent

Pentas lanceolata (Steaua egipteana), o plantă de apartament care înflorește abundent

Planta de apartament – Pentas lanceolata (Steaua egipteana) isi datoreaza numele formei florilor, asemenea unor stelute, cu cinci petale (Penta), foarte decorative, in diverse culori. Planta este originara din partea de est a Africii tropicale, de aceea trebuie crescuta in interior (in timpul iernii) sau in gradina, ca planta anuala, unde va creste ca un arbust, de aproape o jumatate de metru inaltime, cu tije subtiri, lemnoase, foarte ramificate.

Frunzele sunt lunguiete (“lanceolata”), gofrate (asemanatoare cu ale mentei salbatice), de 6-8 centimetri lungime, de un verde stralucitor. Cultivarea, intr-un ghiveci, a mai multor varietati, de culori diferite, va crea o superba masa de flori, foarte potrivita pentru interior, balcon sau terasa.

Cultivare si ingrijire

Cresterea plantei de apartament – Pentas lanceolata (Steaua egipteana) nu ridica probleme deosebite, fiind rezistenta si nepretentioasa. In conditii favorabile de crestere, traieste mai multi ani. Ritmul de dezvoltare este rapid, tufa ajungand la o inaltime de 30-40 de centimetri intr-un an. Are nevoie de lumina abundenta, cel putin patru ore pe zi, chiar si in timpul iernii, cand temperatura nu trebuie sa scada sub 10-12 grade Celsius.

Daca incaperea nu este suficient de luminoasa, se poate spori intensitatea luminoasa cu o lampa fluorescenta. In exterior, totusi, se va evita amplasarea in bataia directa a soarelui, in zilele foarte calduroase (o zona usor umbrita este convenabila). Daca, in lunile de iarna, nu aveti posibilitatea sa asezati planta intr-un loc mai racoros (10-12 grade), pentru a-i incetini ritmul de crestere si pentru a-i da posibilitatea sa se “odihneasca” (doua –trei luni), atunci este necesar doar sa pastrati o umiditate normala a aerului, mai ales ca, in incaperile incalzite, mediul ambiant este, de regula, uscat.

Udarea se va face la doua-trei zile, intre doua udari lasandu-se pamantul de la suprafata sa se usuce aproximativ un centimetru in adancime. Primavara, planta de apartament – Pentas lanceolata (Steaua egipteana) trebuie toaletata, pentru a facilita cresterea unor lastari noi, cu frunze si flori bogate. Inainte de aceasta operatie, este indicat sa se schimbe si solul din ghiveci, cu un amestec de pamant de gradina, turba si putin nisip (pentru drenaj). Fertilizarea se face numai in anotimpul cald, o data la doua saptamani, cu un ingrasamant lichid, dintre cele care se gasesc in comert, pentru plante cu flori.

Pentas lanceolata
Pentas lanceolata

Inflorire

Planta de apartament – Pentas lanceolata (Steaua egipteana) infloreste abundent, de la inceputul verii, pana toamna tarziu. In interior, infloreste si iarna, daca are lumina suficienta. Florile apar pe lastarii tineri si sunt albe, roz, rosii, mov, albastre. Formeaza inflorescente, alcatuite din 15-20 de flori mici (de aproximativ un centimetru), partea de la baza fiind tubulara, evazata in cinci petale. Pe masura ce se ofilesc, trebuie inlaturate, pentru a stimula cresterea altora.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Pentas lanceolata (Steaua egipteana) se face prin butasi, primavara sau vara. Acestia se taie din extremitatile tijelor care nu au flori, lungi de 6-8 centimetri, se inlatura frunzele din partea inferioara, lasandu-se numai doua – trei, dupa care se planteaza intr-un ghiveci mic (de aproximativ 8 centimetri inaltime), umplut cu turba si nisip. Se infasoara totul intr-un sac de plastic transparent si perforat, se aseaza la lumina filtrata si, in trei- patru saptamani, radacinile se formeaza, lastarul incepand sa creasca.

Se inlatura folia de plastic si se mai tine, o vreme, mica planta in ghiveci, pana prinde puteri, dupa care se transplanteaza in ghiveciul in care va fi crescuta. Se ciupesc varfurile, pentru a determina ramificarea tijelor. Inmultirea se poate face si prin seminte, puse in pamant, in ghiveci (in interior), la sfarsitul iernii (ianuarie-februarie), astfel incat, in primavara, plantutele sa fie rasarite. Dupa ce devin destul de viguroase, se transplanteaza fie in ghiveci, pentru interior, fie in gradina, pentru o singura vara.

Daunatori si erori de crestere

Daca frunzele plantei de apartament – Pentas lanceolata (Steaua egipteana) se ingalbenesc sau devin cenusii, apoi cad, este semn ca apa este insuficienta. Dintre daunatori, frecvent, mustele albe sunt cele care ataca (acestea zboara cand cand se ating frunzele). Cand aerul este prea uscat, prolifereaza paianjenii rosii. In astfel de cazuri, se stropesc frunzele cu apa, iar daca atacul este sever, se aplica un insecticid (uneori este nevoie ca administrarea insecticidului sa fie repetata).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.