Animale de companieSloughi, urmașul ogarului, o rasă de câini suplă și rapidă

Sloughi, urmașul ogarului, o rasă de câini suplă și rapidă

Rasa de caini Sloughi provine din Africa de Nord, fiind urmasul ogarului egiptean Aboker care se aseamana cu un lup si traia in Egipt cu mii de ani in urma. Acest caine este reprezentat pe mormantul lui Atef – regele Tebei – care a domnit in sec XVII i.e.n.

Pentru arabi cainele Sloughi este animalul cel mai pretios si cel mai nobil, fiind considerat la fel de important ca si un cal de rasa. Arabii il foloseau de obicei la vanatoarea de iepuri, mistreti si gazele. Acum 50 de ani aceasta rasa a patruns in Europa, prima data a fost adusa in Franta din Algeria. Nu este o rasa foarte populara si am putea spune ca este destul de putin cunoscuta in Europa.

Cainele Sloughi are un aspect foarte elegant

Este iute si energic, considerat ca ar avea miscari aristrocratice. Privit in ansamblu el degaja armonie si frumusete, iar daca alearga in cursa de caini da impresia ca zboara.

Aceasta rasa poate fi folosita cu succes drept caine de paza sau caine de vanatoare, el fiind foarte iute si dornic sa urmareasca diferite animale in miscare: iepuri, mistreti etc.

Standardul rasei impresioneaza prin aspectul general de caine de rasa, prin finetea conformatiei si musculatura uscativa si delicata. Capul pare putin mai viguros, avand craniul plat si larg, rotunjit pe partea posterioara si frumos cizelat. Botul are forma unui con alungit, foarte fin si de lungime egala cu a craniului, arcadele orbitale sunt bine evidentiate, nasul este de culoare inchisa sau neagra, iar maxilarele sunt destul de scurte.

Are ochii mari, expresivi, plasati destul de adanc, datorita pleoapelor par deseori acoperiti, sunt de culoare deschisa sau galbena-inchisa si creeaza cainelui o expresie nostalgica si blanda.

Urechile sunt de lungime medie, de forma triunghiulara, netede si rotunjite la varf, atarna fiind chiar lipite de cap si sunt inserate putin mai sus de nivelul ochilor. La unele exemplare urechile sunt mai departate pe lateral si putin intoarse inapoi.

Gatul este uscativ, acoperit de un tesut moale care formeaza pliuri de piele sub gat, iar muschii sunt foarte putin proeminenti. Umerii sunt uscativi, plati si putin oblici, pieptul dezvoltat in adancime si mai putin in inaltime la nivelul coatelor, abdomenul este ridicat, iar coastele sunt lungi si fine. Trunchiul prezinta o linie superioara aproape orizontala, cu spinarea mai lunga la femela si mai scurta la mascul, salele sunt largi, uscate si putin arcuite, coapsele plate si putin coborate, iar soldurile proeminente.

Sloughi
Sloughi

Membrele posterioare si membrele anterioare sunt uscate, cu tendoane bine evidentiate si oase plate. Au labele asemanatoare ca la iepuri, uscative, cu unghii tari si de culoare neagra. Coada este lunga si subtire, fara par lung sau franjuri, la capat este curbata destul de mult, este tinuta atarnata in jos cand patrupedul este in repaus si putin ridicata la nivelul liniei spinarii cand patrupedul se afla in alerta.

Corpul este acoperit cu par fin si neted, de nuanta galbena-deschisa cu zone negre, roscate, albe-cenusii, iar in zona pieptului prezinta o pata alba, la fel si pe gat si uneori pe membre.

Masculul are talia cuprinsa intre 60-70 cm si greutatea de 18-28 kg, femela este de obicei putin mai mica.

Este un caine delicat, fin, foarte inteligent, care are nevoie de multa afectiune si atentie. Fata de stapan este foarte loial, iubitor si devotat, dar intotdeauna banuitor fata de straini, uneori chiar salbatic si agresiv. Este destul de incapatanat, de aceea trebuie dresat de mic, deoarece invata regulile destul de greu. Este mai putin indicat pentru a sta in compania copiilor, insa stie sa detecteze foarte bine intrusii si sa fie un paznic curajos.

Este un caine destul de usor de crescut, deoarece nu necesita ingrijiri speciale, blana sa trebuie periata doar o data pe saptamana. Este recomandat sa fie tinut la casa, unde sa se miste in voie intr-o curte ingradita, el avand mare nevoie de miscare fizica. Nu se recomanda sa fie lasat liber in spatii publice, pentru ca are tendinta innascuta sa alerge dupa diferite animale in miscare, de aceea trebuie dresat de mic, pentru a fi invatat sa socializeze cu alti caini si cu diverse persoane.

Dresajul trebuie facut in mod constant dar fara comenzi dure, pentru a se obtine rezultate bune trebuie sa se creeze o legatura bazata pe prietenie si respect intre caine si stapan. Acest caine este recomandat drept caine de companie si caine de paza mai ales persoanelor cu experienta in cresterea cainilor si care sunt foarte active.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.