Timp liberCe este blogging-ul și când se poate transforma acesta într-o adevărată afacere

Ce este blogging-ul și când se poate transforma acesta într-o adevărată afacere

A detine un blog pare a fi o activitate din ce in ce mai populara, pentru multe persoane blogging-ul fiind o pasiune in adevaratul sens al cuvantului, iar pentru altele o afacere profitabila.

Ce este blogging-ul?

Blogging provine de la cuvantul “blog” sau “web log” care in limba engleza inseamna jurnal personal publicat pe Internet. Unele bloguri sunt concepute pe o anumita tema, pe cand altele contin posturi diferite, in functie de preferintele blogger-ului.

Pe un blog posturile apar in ordine inversa, primul post de pe blog fiind ultimul scris in asa fel incat cei care urmaresc un anumit blog sa poata fi la curent cu noutatile, tocmai din acest motiv un blog este considerat un jurnal personal. Insa nu intodeauna postarile au o legatura stricta cu persoana care detine blogul. Blogger-ii pot aborda subiecte care mai de care mai diferite pe care le trateaza dintr-un punct de vedere personal.

Chiar daca foarte multe persoane detin un blog, nu toate sunt la fel de interesante. Pentru ca un blog sa fie atractiv, cel care il detine trebuie sa fie talentat. Da, este nevoie de foarte mult talent pentru ca postarile, indiferent de subiectele alese, sa fie interesante. Originalitatea si creativitatea sunt cuvintele cheie care caracterizeaza orice blog. Unele bloguri pot fi considerate o adevarata forma de exprimare artistica, mai ales in cazul in care scrisul se impleteste armonios cu fotografia sau cu oricare alta arta.

Scurta istorie a blogging-ului

Termenul de “weblog” a fost folosit pentru intaia oara de catre Jorn Barger, cel care avea sa devina cel mai cunoscut blogger din istoria acestei activitati, pe data de 17 decembrie 1997. Forma scurta, “blog”, a fost folosita pentru prima oara de catre Peter Merjolz, care a imparti creativ cuvantul “weblog” in “we blog” in aprilie 1999. Tot in aceasta perioada au fost folositi si termenii “to blog”, in traducere “a scrie pe un blog”, si “blogger”- persoana care detine un blog.

Blogurile moderne au evoluat treptat, de la un simplu jurnal online, la o adevarata pagina personalizata. Mai mult decat atat, evolutia tehnologica si folosirea Internetului in lumea intreaga au facut ca popularitatea blogging-ului sa creasca foarte mult. Popularitatea bloggurilor a crescut si ca un rezultat al impactului politic, acest subiect fiind unul foarte des abordat pe blogurile personale, mai ales in anul 2002.

Incepand cu anul 2004, blogurile au inceput sa fie foarte “la moda”, aria de subiecte fiind din ce in mai larga, politica dominand, fiind urmata de alte subiecte interesante. Blogurile au avut si au in continuare un mare impact asupra mijloacelor de informare in masa, foarte multe dintre bloguri comentand stiri, evenimente sau alte intamplari dintr-un punct de vedere personal. Platformele pentru bloguri sunt numeroase iar alegerea platformei potrivite este una pur subiectiva.

Blogosfera reprezinta numarul total al blogurilor si al autorilor, numarul total al acestora in anul 2011 trecand de 164 de milioane.

Blogging – o pasiune innascuta

blogging

Dupa cum am spus si in randurile anterioare, pentru a avea un blog reusit, imaginatia si creativitatea sunt doua elemente foarte importante. Autorul unui blog trebuie sa aiba talentul innascut pentru a-si exprima parereile referitoare la anumite subiecte, sentimentele si emotiile fiind constient de faptul ca ceea ce scrie pe blogul sau poate fi citit de catre oricine.

Daca sunteti de parere ca aveti un talent scriitoricesc innascut si doriti sa impartasiti parereile si experientele dumneavoastra cu intreaga lume, inceperea unui blog este un pas important catre o pasiune foarte interesanta. Avantajele acestei activitati sunt numeroase si vom enumera cateva dintre el in randurile care umreaza:

A avea un blog inseamna a-ti petrece timpul liber intr-un mod inedit si cat se poate de util. Fiecare blogger este liber sa isi aleaga domeniul despre care sa discute sau poate aborda pur si simplu mai multe subiecte. Tocmai acesta este si farmecul. Am spus anterior ca blogul poate fi foarte usor considerat un mijloc de exprimare artistica, avand in vedere faptul ca acest “jurnal” online reprezinta creatia bloggerului.

Comunitatea bloggerilor sau “blogosfera” este foarte bogata asadar, a avea un blog inseamna a va face noi prieteni cu care veti impartasi aceeasi pasiune. Mai mult decat atat, avand in vedere diversitatea subiectele abordate pe diferitele bloguri, urmarind blogurile prietenilor veti afla lucruri noi, iar ei vor afla la randul lor lucruri interesante. De foarte multe ori actorii, formatiile, cantaretii preferiati si chiar scriitori au bloguri personale prin intermediul carora comunica mereu cu fanii.

Bloggingul reprezinta o modalitate interesanta de a va exprima propriile pareri si de a va forma opinii personale cu privire la diferite situatii. Prin intermediul unui blog va puteti imbunatatii anumite skill-uri, in special cele legate de comunicare, vocabularul fiind imbunatatit si el considerabil. Persoanele care detin un blog au abilitati de comunicare mult mai bune si pot comunica mult mai fluent.

Bloggerii pot aborda subiecte care mai de care mai diferite in asa fel incat isi pot exprima parerile referitoare la stirile sau informatiile pe care le aud sau le citesc din diverse surse, despre cartile pe care le citesc, filmele pe care le vizioneaza, concertele la care participa iar lista poate continua la nesfarsit. Persoanele pasionate de bucatarie vor impartasi cu toata lumea retete deosebite, cele pasioante de fotografie isi vor publica fotografiile inedite pe blog, iar cele pasionate de moda vor veni cu idei sau creatii proprii. Blogosfera este o comunitate libera in care pasionatii sunt liberi sa isi exprime parereile fara niciun fel de problema.

Blogging-ul nu este deloc o pasiune costisitoare. In prezent, aproape oricine are acces la internet, iar unele platforme care ofera gazduire pentru bloguri sunt gratuite.

Unul dintre marile avantaje ale blogging-ului este faptul ca aceasta pasiune deosebita poate fi tranformata intr-o adevarata afacere. Nu este un lucru foarte simplu insa bloggerii specializati pe un anumit subiect pot castiga bani de pe urma postarilor si in functie de numarul de vizitatori ai blogului.

Pasiunea pentru blogging nu prezinta dezavantaje majore, unul dintre dezavantaje fiind timpul pe care fiecare blogger trebuie sa il acorde scrierii si raspunderii la unele comentarii.
Asadar, nu este niciodata tarziu pentru a va crea un blog, mai ales daca sunteti de parere ca aveti toate skill-urile necesare si doriti sa impartasiti cu lumea intrega subiectele care va intereseaza. Pentru a va usura munca, in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva mici sfaturi pentru a pasi cu incredere pe drumul acestei activitati deosebite:

  • Alegeti un titlu atractiv pentru blogul dumneavoastra in asa fel incat sa atraga cat mai multi vizitatori. Incercati sa evitati nume asemanatoare cu cele ale competitorilor si fiti creativi. Succesul blogului este influentat si de latura estetica a acestuia asa ca incercati sa alegeti o tema de fundal interesanta si fotografii care sa corespunda subiectelor alese.•Alegeti un subiect pe care il stapaniti foarte bine si care va place.
  • Formati-va un stil propriu si original de a scrie. Inainte de a incepe sa postati realizati un mic plan.
  • Fiecare post trebuie sa fie diferit si atractiv; a scrie pe un blog implica daruire si multa pasiune, nu trebuie sa fie ceva fortat. Este bine ca in primul paragraf al fiecarui post sa introduceti cuvintele cheie si subiectul principal pe care urmeaza sa il dezbateti. Scrieti scurt si la obiect si incercati sa scoateti in evidenta elementele importante.
  • Incercati sa postati pe blog cel putin o data pe zi.
  • Promovati-va blogul pe retelele de socializare (Twitter, Facebook, etc).
  • Incercati sa primiti cat mai multe feedback-uri in asa fel incat sa va puteti evalua blogul. Comunicati cat mai mult cu cei care va viziteaza blogul si va comenteaza postarile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.