Atunci cand primesti o invitatie la nunta, prima intrebare pe care ti-o pui s-ar putea sa fie “Cat ar trebui sa cheltuiesc pe darul de nunta?”. Desi nu exista o singura cifra care sa fie considerata adecvata pentru un dar de nunta, exista cateva intrebari pe care ti le poti pune pentru a decide care este suma pe care esti dispus/a sa o cheltuiesti.
Se obisnuieste ca invitatii sa cumpere cadouri pentru fericitul cuplu la nunta caruia vor participa. Cu toate acestea, contrar credintei populare, achizitionarea unui cadou nu este obligatorie pentru invitatii care nu vor participa la nunta. Totusi, multi oameni decid sa ofere mirilor cadouri chiar daca nu pot ajunge la nunta – drept modalitate de a le ura “casa de piatra” tinerilor casatoriti.
In aceste vremuri economice dificile, stabilirea sumei pe care esti dispus/a sa o cheltuiesti pe darul de nunta poate fi o sarcina dificila si nu exista o suma prestabilita care sa fie perfecta pentru orice nunta. In schimb, suma pe care o alegi pentru darul de nunta trebuie sa reflecte mai multe lucruri, inclusiv relatia ta cu mirele si mireasa si situatia ta financiara. Prin luarea in considerare a acestor factori inainte de a merge la cumparaturi, poti stabili un buget rezonabil si adecvat care sa-ti permita sa achizitionezi cadoul perfect.
Cum stabilesti bugetul pentru darul de nunta?
Inainte de a cumpara un dar de nunta, este bine sa-ti pui urmatoarele intrebari pentru a determina ce suma poti cheltui:
• Cat de stransa este relatia mea cu mirele si mireasa? Daca vorbesti doar cu mireasa de cateva ori pe an si nu l-ai intalnit niciodata pe viitorul mire, un cadou mai putin costisitor este adecvat. Insa, daca ati fost prieteni apropiati timp de multi ani, un cadou mai scump poate fi justificat. Ia in considerare nivelul la care se afla prietenia voastra, legaturile de familie (daca exista) si frecventa contactelor (telefon, intalniri, e-mail etc.) pentru a stabili bugetul adecvat pentru cadou.
• Care este situatia mea financiara? Nu trebuie sa te simti presat/a sau obligat/a sa cheltuiesti mai multi bani decat iti permiti. Ia in considerare obligatiile tale financiare, facturile si datoriile inainte de a opta pentru un cadou care depaseste bugetul tau.
• Cat de multi bani se duc pe celelalte cheltuieli de nunta? Costurile de deplasare la nunta, zilele libere luate de la munca si achizitionarea unei tinute de nunta se aduna rapid si pot avea un impact asupra sumei pe care o poti cheltui pe darul de nunta. Daca esti una din domnisoarele de onoare sau unul din cavalerii de onoare va trebui deasemenea sa contribui la costurile pentru petrecerea burlacului/burlacitei, sa-ti cumperi pantofi si accesorii speciale, sa platesti pentru o coafura noua sau alte detalii de nunta.
• I-am cumparat cuplului alte cadouri legate de nunta? Daca i-ai daruit deja cuplului un cadou la petrecerea de logodna si unul la petrecerea burlacului/burlacitei, atunci poti cheltui mai putin pe darul de nunta. Insa, daca darul de nunta este singurul cadou oferit cuplului, este bine sa cheltuiesti ceva mai multi bani pe acesta.
• Cat de multe persoane contribuie la acest dar de nunta? Daca mergi la nunta singur/a, iar cadoul este doar din partea ta, te va costa mai putin decat daca ai merge la nunta insotit/a de sotie/sot, copii sau un grup de prieteni. Desi nu exista nicio regula in sensul acesta, este politicos ca darul sa fie mai costisitor atunci cand este oferit de mai multe persoane.
Sfaturi pentru invitati
In timp ce anumiti factori pot afecta bugetul pentru darul de nunta, exista unele lucruri pe care nu ar trebui sa le iei in considerare. Din moment ce tu, ca invitat/a, nu ai contribuit la stabilirea bugetului pentru nunta sau la alegerea meniului, nu esti obligat/a sa alegi un cadou care acopera partea ta din acele cheltuieli – pe scurt, nu trebuie sa acoperi costul portiei cu un cadou echivalent.
Un alt factor care ii pune pe ganduri pe invitati este daca darul de nunta trebuie sa fie echivalent ca pret cu cel pe care ei la randul lor l-au primit de la cuplu la propria nunta. Din nou, nu ai avut nicio contributie la stabilirea bugetului pentru cadoul pe care l-ai primit la nunta, prin urmare nu trebuie sa te simti obligat/a sa cheltuiesti aceeasi suma pe darul oferit cuplului. Decizia ta trebuie sa se bazeze pe propria situatie, nu pe a cuplului pentru care alegi cadoul.
Cheltuieste mai putin si daruieste mai mult
Daca nu esti sigur/a ca vrei sa cheltuiesti o suma mare pe darul de nunta, dar nici nu vrei sa pari zgarcit/a, exista cateva idei de cadouri ieftine care vor fi apreciate la fel de mult ca si obiectele costisitoare, si anume:
• Mai multe obiecte: in loc sa alegi un singur cadou mare, poti alege cateva obiecte mai mici care sa aiba legatura intre ele. Ustensilele de gatit, accesoriile de baie sau prosoapele de dimensiuni diferite pot fi grupate impreuna pentru a obtine un cadou mai ieftin. In plus, asemenea daruri vor ajuta cuplul sa-si completeze casa cu obiecte utile.
• Cosuri cu diverse obiecte: este usor sa creati un cos cu diverse cadouri mici de care cuplul sa se poata bucura. Poti opta pentru un cos plin cu obiecte pentru noaptea nuntii (o sticla de sampanie, lenjerie comestibila, ciocolata, capsuni) sau un cos cu obiecte pentru luna de miere (aparat de fotografiat, slapi, album foto).
• Cadouri handmade: un cadou realizat manual, cum ar fi o colectie de retete de familie sau o cuvertura, poate fi un cadou memorabil si deosebit pe care cuplul il va pretui mai mult decat alte cadouri mai scumpe.
• Timp: daca nu iti poti permite tipul de cadou pe care doresti sa-l oferi, ia in considerarea oferirea timpului tau drept cadou de nunta. Ofera-te sa ajuti la decorarea locatiilor de nunta, la curatenia de dupa receptie sau la alte detalii de nunta – asta ii va ajuta pe miri sa se relaxeze si sa-si faca mai putine griji in ziua nuntii.
Cat este bine sa cheltuiesti pentru darul de nunta? Doar tu poti raspunde la aceasta intrebare, si numai prin luarea in considerare a situatiei financiare si a relatiei tale cu mirele si mireasa poti alege bugetul potrivit pentru darul de nunta.