Timp liberDe ce practică iubitorii de senzații tari Mountain biking - cu bicicleta...

De ce practică iubitorii de senzații tari Mountain biking – cu bicicleta pe cărări de munte

Mountain biking reprezinta atat o pasiune deosebita, cat si un sport potrivit celor care iubesc miscarea, aventura si senzatiile tare.

Probabil ati auzit pana acum despre faimoasele biciclete mountain-bike care au fost special concepute pentru aceasta activitate, insa nu oricine detine o bicicleta de tipul mountain bike practica si sportul in sine.

Ce este mountain biking si cum a luat nastere?

Ce este mountain biking si cum a luat nastere

Inainte de toate, dupa cum am spus si in inceputul articolului, mountain biking-ul este un sport care presupune practicarea ciclismului in conditii extreme, mai bine spus off-road. Avand in vedere conditiile extreme si terenul accidentat in care aceasta interesanta activitate este practicata, o bicicleta obisnuita cu siguranta nu ar face fata, de aceea au fost concepute, dupa cum am spus si anterior, bicicletele de tip mountain bike care sunt mult mai rezistente. Mountain biking-ul poate fi impartit in mai multe categorii, cele mai importante fiind cross country, downhill, freeride, dirt jumping si trial.

Se presupune ca istoria acestui sport dateaza inca de la aparitia primelor biciclete, adica de la inceputul secolului al XIX-lea. Pe atunci, aceasta activitate purta numele de Klunkerz. Bineinteles, pentru a putea fi utilizate pe teren accidentat, bicicletele erau modificate si imbunatatite pentru a rezista celor mai dificile conditii. Primul astfel de model de bicicleta dateaza din timpul expeditiilor organizate de Buffalo Soldiers din Missaula spre Yellowstone din anul 1896.

La inceputul secolului XX, ciclismul era deja un sport cunoscut si practicat de catre foarte multe persoane si se presupune ca, pe timp de iarna, cicilistii care doreau sa se antreneze foloseau biciclete mult mai rezistente fata de cele obisnuite, biciclete care se aseamana din foarte multe puncte de vedere cu cele de mountain bike. Inca de atunci au existat persoane care au dorit sa incerce aventurile pe biciclete si in afara locurilor sigure, mai precis in locuri greu accesibile, fapt pentru care, in anul 1955 este infiintat in Marea Britanie primul club al ciclistilor off-road.

In anul 1968, Geolf Apps, un impatimit al sporturilor extreme, a incercat sa experimenteze in ceea ce priveste design-ul bicicletelor de tip mountain bike, fapt pentru care, in anul 1979 el a conceput un model de-a dreptul revolutionar, perfect pentru conditiile extreme, pentru umezeala si noroiul caracteristice Angliei. Treptat, mountain-biking-ul s-a raspandit in intreaga lume, devenind o activitate populara indragita de foarte multe persoane de toate varstele.

Abia la inceputul anilor ’80 marile companii producatoare de echipamente sportive au inceput sa fabrice si biciclete dedicate acestui nou sport, folosind materiale speciale.
Incepand cu anul 1990 mountain biking-ul nu a mai fost considerat doar un sport, ci si o activitate placuta si interesanta pe care oricine o putea practica daca detinea o bicicleta de tip mountain-bike.

In prezent, mountain biking-ul poate fi considerat si un sport de catre cei care il practica asiduu si participa la competitii, insa poate fi privit si ca o activitate foarte relaxanta si sanatoasa pe care orice persoana o poate practica. In timp ce bikerii profesionisti vor alege trasee dificile si chiar nemarcate sau nedestinate acestei activitati pentru a se antrena sau pur si simplu pentru a simti pericolul, este indicat ca incepatorii si pasionatii de mountain biking sa desfasoare aceasta activitate in locurile sigure, special amenajate. Mountain biking-ul este o activitate relaxanta insa poate deveni foarte periculoasa daca nu este practicata corespunzator.

Avantajele practicarii mountain bikingul-ului ca hobby

Avantajele practicarii mountain bikingul-ului ca hobby

Avantajele practicarii acestui sport deosebit ca pasiune sunt numeroase insa, dupa cum am spus si in randurile anterioare, pentru a profita la maximum de beneficiile sale este important ca intreaga activitate sa se desfasoare in locurile special amenajate care nu va pot pune sanatatea sau viata in pericol.

Mountain biking-ul nu este deloc o activitate simpla. Din contra, este necesar ca persoana care practica acest sport fie si la un nivel de incepator trebuie sa fie rezistent la efort fizic. Avand echipamentul necesar si dorinta de a strabate muntii pe bicicleta, aventura poate incepe.

Practicarea mountain biking-ului in timpul liber reprezinta un minunat exercitiu pentru corp, dar si pentru minte. Toti muschii corpului sunt antrenati si in acelasi timp va relaxati deoarece intreaga activitate are loc pe munte, in zone ferite de zgomotul si stresul oraselor. Practicand mountain biking-ul va puteti mentine in forma, iar doamnele si domnisoarele isi vor antrena muschii picioarelor pentru a avea picioare suple si frumoase; insa nu doar muschii picioarelor sunt solicitati, ci toate grupele de muschi, de aceea aceasta pasiune poate aduce numeroase beneficii si celor care doresc sa slabeasca, deoarece se pot arde intre 10-16 calorii intr-un minut.

Mountain biking-ul este o activitate benefica pentru intregul sistem cardiovascular, persoanele care practica mountain biking fiind mai putin expuse riscului aparititiei de probleme ale inimii, plamanilor sau accidentelor vasculare.

Dupa cum am spus si anterior, mountain biking-ul are numeroase avantaje si pentru starea mentala, fiind o activitate foarte relaxanta, desfasurata in aer liber, o activitate care, dupa parerea multor speicalisti, reduce stresul si creste increderea in sine. Mai mult decat atat, practicand acest sport spiritul competitiv se imbina armonios cu aventura, fiind o metoda deosebita de a va invinge anumite temeri. In plus, aceasta activitate este benefica pentru cei care doresc sa socializeze si vor sa cunoasca noi persoane care impartasesc aceeasi pasiune pentru activitatile in aer liber.

Mountain biking-ul este o activitate care poate fi practicata alaturi de prieteni si alaturi de familie, in timpul vacantelor si concediilor si chiar si in calatorii. Daca va ganditi sa imbratisati o pasiune care sa va ajute sa va simtiti in forma dar care sa va si relaxeze si sa va induca o stare de bine, mountain biking-ul este alegerea cea mai buna.

Echipamentul necesar pentru practicarea mountain biking-ului

Echipamentul necesar pentru practicarea mountain biking-ului

Chiar daca avantajele acestei pasiuni sunt numeroase, exista si anumite riscuri care, de cele mai multe ori, pot fi evitate. Problemele apar atunci cand persoanele care practica mountain biking nu au echipamentul necesar. Prin echipament intelegem bicicleta mountain bike care este diferita de o bicicleta normal, fiind mult mai rezistenta. Pe langa bicicleta se recomanda folosirea castilor de protectie.

Manusile sunt si ele importante, la fel si ochelarii care ofera protectie impotriva soarelui, a prafului a altor particule care pot irita ochiul in incursiunea pe doua roti prin munti. Pe langa aceste elemente este foarte important ca fiecare practicant al acestui sport sa detina un sistem de hidratare de tipul celor de la CamelBak.

Pentru a preveni accidentele neplacute, dupa cum am mentionat si anterior, se recomanda ca mountain biking-ul sa fie practicat in locuri sigure.

Asadar, mountain biking-ul poate fi o minunata activitate pe care o puteti practica pe timp de vara alaturi de persoanele dragi, o activitate care va va face sa va mentineti in forma si sa va simtiti bine in pielea dumneavoastra. Nu este un hobby scump, iar investitia in echipament este de durata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.