Pescuitul la somn este foarte atractiv, in special pentru ca necesita foarte multa pricepere si rabdare pentru a putea prinde exemplarele cele mai mari.
De obicei, aceasta specie de peste este sedentara, somnul preferand sa stea doar pe langa locurile unde vaneaza. De asemenea, deoarece somnul este teritorial, de indata ce unele exemplare sunt prinse, la scurta vreme vor veni altele in acele zone, un lucru bine de stiut pentru pescari. De regula, acest peste se ascunde in locurile cu obstacole din apa, el camuflandu-se foarte bine si fiind dificil de depistat.
Se spune ca somnul poate fi prins cel mai bine pe timp de noapte, in special dupa orele 24. Acest peste este foarte atras de catre sunetele joase si de aceea unii pescari folosesc cloncul, un instrument care are aspectul unei linguri si care produce un sunet puternic daca este utilizata la suprafata apei, ademenind pestii.
In ceea ce priveste tipurile de momeala folosite pentru prinderea somnului, vorbim despre carasi, coropisnite, rame, broscute, scoici sau ficatei de pui. Carasii mici, de pana-n 20 de centimetri pot fi prinsi de carlig, in general de spate, insa trebuie sa aveti grija sa nu le afectam coloanele vertebrale. Somnului ii place foarte mult sa devoreze acesti pesti si din aceasta cauza ei reprezinta o excelenta modalitate de a-i pescui.
Coropisnitele sunt printre cele mai utilizate momeli pentru prinderea somnului. Ele se leaga de tija carligului folosindu-se o ata. Cu cat coropisnitele sunt in viata mai mult timp, cu atat vor creste sansele ca somnii sa muste, intrucat ei sunt foarte atrasi de miscarile coropisnitelor.
Ramele sunt si ele momeli excelente pentru somn intrucat sunt foarte rezistente si pot ramane pe fundul apei o perioada destul de lunga. Ramele se vor aseza pe carlige cu tije mai lungi, pentru ca sunt lungi, uneori de pana la 30-40 de centimetri. Pe langa somni, ele pot fi utilizate si ca momeala pentru alti pesti, precum crapii de mari dimensiuni.
Broastele mici sunt si utilizate pentru prinderea somnului. Este indicat sa se aseze langa ele o bucata de pluta, pentru ca sa nu ramana la fundul apei. De asemenea, o data la cateva minute, este recomandat sa se scoata la suprafata pentru a respira.
Pescarii folosesc si ficatei de pui pentru capturarea somnului. Trebuie totusi sa aveti un stomac foarte rezistent, intrucat ficateii in stare de putrefactie sunt cei mai indicati, deoarece acestia atrag acesti pesti prin continutul lor proteic foarte mare. De regula se foloseste o ancora tripla sau carligul se trece de mai multe ori prin ficatei pentru a nu risca deloc pierderea acestora.
Nu in ultimul rand, se mai pot folosi si scoicile pentru a prinde somn, intrucat acestea fac parte din alimentatia de baza a pestelui la care facem referire. In plus, ele au un avantaj mare, in sensul in care se gasesc cu usurinta. In ceea ce priveste nadirea la pescuitul somnului, trebuie sa stiti ca aceasta nu se practica aproape deloc. Pentru a fi foarte bine pregatiti inainte de a merge sa prindeti acesti pesti, trebuie sa va asigurati ca aveti toate uneltele necesare.
In primul rand, va trebuie o lanseta de minim trei metri (una mai mare, de aproximativ 3,5 metri este cea mai indicata) pentru pescuitul de pe mal si o alta lanseta, cu lungimea intre doi metri si jumatate si trei metri, daca vreti sa pescuiti din barca. Cele mai bune materiale pentru lansete sunt carbonul si fibra de sticla. Somnul se poate pescui cu lanseta cu pluta ori cu lanseta cu plumbul pe fundul apei.
Mulineta pentru somn trebuie sa fie mare si sa aiba o capacitate de aproximativ 100 de metri, insa daca va faceti sperante ca ati putea prinde exemplare foarte mari, atunci folositi o mulineta cu o capacitate si mai mare. In legatura cu tamburul, puteti folosi atat unul fix, cat si unul rotativ.
Carligele utilizate pentru somn trebuie sa aiba o tija cat mai lunga, pentru ca acest peste este urias si are o gura foarte mare. In ceea ce priveste nailonul folosit pentru somn, acesta trebuie sa aiba diametrul in concordanta cu marimea pestelui vizat, insa de regula in jur de 0,40 milimetri. Strunele utilizate trebuie sa fie metalice, iar sarma de otel, de minim 30 de centimetri in lungime. In cazul in care nu va asteptati sa prindeti exemplare foarte mari, atunci puteti folosi si o struna din nailon de 0,50-0,60 milimetri.
Scoaterea somnului din apa este foarte dificila, mai ales pentru pescarii mai putin experimentati. Din cauza greutatii sale, de care se foloseste foarte bine, acest peste poate scapa foarte usor. Cu toate acestea, daca reusiti sa-l obositi, aveti mari sanse sa-l capturati, insa dupa cateva minute bune de lupta. De indata ce acesta se afla la mal, poate fi ridicat cu minciogul ori cu alte instrumente asemanatoare.
Dupa cum am spus la inceputul articolului, unii pescari utilizeaza cloncul pentru prinderea somnului. Acesta este un lemn cu ajutorul caruia puteti ademeni pestii si ii puteti scoate din ascunzatorile lor. Cu toate acestea, trebuie sa aveti foarte mare grija daca folositi cloncul, intrucat se spune ca este foarte periculos sa incercati acest tip de pescuit.