Cei care decid sa adopte o pisica ca animal de companie, trebuie sa se gandeasca si la riscul de a dezvolta o reactie alergica la parul acesteia. De aceea trebuie bine analizata decizia daca adoptarea unei pisici este o ideea buna sau nu, mai ales daca persoana adulta sufera de anumite simptome alergice severe. Iata ce trebuie stiut despre alergia la par de pisica.
Majoritatea oamenilor considera ca blana pisicii provoaca alergii, insa in realitate lucrurile nu stau chiar asa, aceasta alergie este cauzata de o proteina care este continuta in saliva si pielea pisicii. Proteina este un alergen care este raspandit in mediul inconjurator (pe haine, canapele, covoare, diferite lucruri) si particulele microscopice care raman suspendate in aer sunt foarte usor respirate de persoanele alergice. Un alergen reprezinta o particula de material strain (ex. particula de praf, bob de polen, etc) la care organismul unor persoane cu o anumita sensibilitate reactioneaza.
La pisica, celulele pielii contin un sebum produs de glandele sebacee, care au rolul de a mentine parul sanatos si lucios, insa anumite particule se desprind de corpul pisicii si raman suspendate in aer si au posibilitatea de a se depune pe diferite obiecte, pe mobilierul din casa, sau pe imbracaminte. Astfel, mai ales prin haine, alergenii pot fi purtati in mod inconstient si la alte persoane care reactioneaza si devin alergice, desi in apropiere nu este prezenta nici o pisica.
Unele pisici produc aceasta proteina in cantitati mai mici, insa nu s-a putut inca stabili care dintre rasele de pisici sunt mai putin alergene. Cert este insa ca nu exista pisici hipoalergenice. Doar ca unele rase au parul mai scurt, iar unele chiar nu au par deloc. De asemenea, trebuie stiut ca o pisica tanara are parul mai moale decat o pisica trecuta de 10 ani, fapt ce inseamna ca pisica produce mai mult sebum odata cu imbatranirea si devine o sursa potentiala de alergii. La unele persoane, alergia se poate manifesta si dupa o perioada de cativa ani de cand detin pisica.
Simptomele persoanelor alergice la par de pisica:
- Persoana face o criza de astm.
- In cazuri grave apare conjunctivita.
- In cele mai multe situatii persoana alergica stranuta, sau are nasul infundat.
- Poate simti mancarimi in nas, ochi sau gat.
Indicatii de a reduce alergenii pisicii:
- Pisica nu trebuie lasata sa intre in dormitor.
- Unele peroane pot opta pentru instalarea unor sisteme de filtrare a aerului.
- Casa trebuie aerista in fiecare zi, iar covoarele si canapelele trebuie curatate de par cat mai des posibil, folosind un aspirator. Cel mai bine ar fi sa nu se foloseasca covoare deloc.
- Cutia de nisip trebuie pastrata intr-un loc destul de izolat si cu posibilitatea de aerisire.
- Prin spalarea frecventa a blanii, alergenii pot fi redusi (mai putin par si saliva).
- Este recomandat sa se consulte medicul veterinar, deoarece poate recomanda anumite produse specifice pentru curatarea blanii pisicii.
- Trebuie verificat daca pisica are purici, deoarece un animal cu muscaturi sau zgaraieturi elibereaza in aer o cantitatea mai mare de particule sebacee.
S-a constatat ca anumite persoane cu varste intre 20-48 de ani, care au suferit in trecut de atacuri de astm, anumite eczeme sau alte fenomene respiratorii, la contactul prelungit direct cu o pisica in viata lor de zi cu zi au suferit din nou de o anumita forma de alergie la parul acesteia. Astfel, este recomandat acestor persoane sa renunte la ideea de a creste o pisica ca animal de companie, deoarece aceasta dupa cum bine se stie are nevoie de prezenta si grija constanta a stapanului si deci apropierea de ea poate crea foarte usor probleme alergice.
Acum cateva luni, de ziua mea am primit o pisicuta tare dragalasa, dar, din pacate eu am alergie la parul de animale si eram nevoita sa o dau. Asa ca am inceput sa caut pe internet si sa incerc tot felul de remedii pana cand am gasit solutia salvatoare. Aceasta se numeste Hay Max, o crema pentru alergii si sunt foarte multumita. Eu am gasit-o in farmacia Sensiblu. O recomand!