Vanatoarea de caprioare se poate practica la panda sau la dibuit, animalele putand fi ademenite cu usurinta daca se folosesc chematorile mecanice, ce imita chemarea femelelor in calduri, sau a femelelor care sunt alergate. La noi in tara, acest tip de vanatoare are loc destul de des, asta deoarece caprioara este un vanat accesibil.
Prima metoda de vanatoare, cea la panda este mai avantajoasa, intrucat caprioarele pot fi cercetate cu mai multa atentie inainte de a fi impuscate. Ea se utilizeaza de regula in locurile unde animalele obisnuiesc sa-si petreaca timpul, precum scaldatorile sau poienile. Pentru ca metoda la care facem referire sa dea roade, vanatorul trebuie sa fie pregatit cu cel putin o ora inainte de venirea animalelor.
Cu toate acestea, vanatoarea la panda se desfasoara pe spatii mici, in comparatie cu cea la dibuit. De asemenea, aceasta din urma este mai dinamica, aspect care insa nu o face mai tentanta, intrucat animalele se pot rata mai usor, timpul de reactie al vanatorilor fiind considerabil mai mic.
De regula, se prefera vanatoarea de caprioare dimineata, la primele ore, sau odata cu lasarea serii, atunci cand animalele ies in cautarea hranei. De asemenea, dupa ploi, caprioarele au obiceiul sa stea la soare pana cand se usuca.
Perioada legala de vanatoare a acestor animale este 15 mai-15 octombrie pentru masculi, respectiv 1 septembrie-15 februarie, pentru femele.
In ceea ce priveste armele care se folosesc pentru vanarea caprioarelor, acestea pot fi atat cu tevi lise (in acest caz, cu proiectil unic), cat si cu tevi ghintuite. Cu toate acestea, vanatorii experimentati recomanda armele cu tevi ghintuite, in detrimentul celor cu tevi lise. De regula, se utilizeaza proiectile cu un calibru de minim 5,6 milimetri si cu o greutate de 3,2 grame.
Trofeul caprioarelor este reprezentat de coarne, pentru care se acorda puncte, in functie de marimea acestora.