Tehnica Sheffield (sau match, cum se mai spune) este utilizata atunci cand se impune pescuitul la distante mai mari (de regula de peste 30 de metri) cu pluta. De asemenea, adancimea apei trebuie sa fie si ea foarte mare.
De ce avem nevoie pentru a practica pescuitul Sheffield? De regula, lucrurile de baza sunt lansetele (care nu trebuie sa fie mai mici de 3,9 metri si nici sa depaseasca 4,8 metri), mulinetele (cele mai indicate sunt cele cu raport de recuperare mai mare) si firele (cu grosimi de maximum 0,20 mm). Pe langa acestea, este indicat sa avem si plute cu prindere intr-un singur punct, vartejuri mici, conectori pentru plute si spray-uri degresante pentru fire.
Cele mai potrivite lansete pentru pescuitul Sheffield sunt cele care se incadreaza intre 3,9 si 4,8 metri. Daca cele de 3,9 metri se recomanda cu precadere pescarilor incepatori, cele mai lungi, de 4,8 metri sunt indicate pescarilor cu o mai mare experienta, care pot efectua aruncari de peste 70 de metri. Modelele intermediare, de 4,2 si 4,5 metri, raman totusi cele mai utilizate lansete pentru tehnica de pescuit Sheffield.
In marea majoritate a cazurilor, este indicat ca lansetele sa aiba cat mai multe inele cu putinta, de obicei peste 12, insa nu mai mult de 20. Astfel, lansarile vor putea fi mai lungi si vor avea o precizie sporita. Mai mult decat atat, pescarii vor avea si un control mult mai bun asupra plutei. Cele mai multe lansete utilizate pentru pescuitul Sheffield sunt alcatuite din trei segmente, insa in unele tari sunt folosite si cele telescopice, care prezinta un avantaj foarte mare fata de celelalte: sunt mai rezistente si au o putere de aruncare mult mai buna.
In ceea ce priveste mulinetele, cele mai bune sunt acelea care au o recuperare rapida, iar franele sunt situate pe coada. Nu in ultimul rand, ele trebuie sa se potriveasca cu varga. De regula, pescarii au cate o mulineta speciala pentru tehnica Sheffield. De asemenea, raportul de recuperare este bine sa se incadreze intre 5.5:1 si 7.2:1. Tamburul nu trebuie sa aiba o capacitate foarte mare de incarcare.
Firul utilizat pentru pescuitul Sheffield trebuie sa aiba o grosime de cel putin 0,10 mm si de maxim 0,20. De asemenea, acesta trebuie sa fie scufundator, pentru a putea ajunge la fundul apei de indata ce a fost lansat. Plutele indicate pentru aceastat tehnica de pescuit sunt special concepute pentru Sheffield. De obicei, ele sunt lestate si culisante. In functie de distanta la care se pescuieste si in functie de conditiile de mediu, greutatea unei astfel de plute este variabila.
In legatura cu tehnica Sheffield se pot spune foarte multe lucruri. Pe scurt, dupa ce am ales locul unde vom pescui si ne-am pregatit uneltele, trebuie sa stabilim lungimea la care vom pescui, dar si sa cercetam adancimea apei si curentii, intrucat acesti factori ne pot influenta destul de mult. Apoi, trebuie sa efectuam o lansare si sa trecem firul de pescuit prin stoperul de la mulineta (asta dupa ce suntem siguri ca lansarile vor avea loc de la aproximativ aceeasi distanta).
Urmatorul pas este sa lansam inca o data, sa pozitionam varga pe suport si sa nadim locul. Eventual, se poate utiliza o prastie pentru nadire, in cazul in care distanta se dovedeste a fi prea mare. Mai departe, trebuie sa punem momeala in carlig si sa mai facem inca o lansare, dupa care vom astepta pestele sa muste.