Timp liberRegulile de joc pentru Jocul Moară: unul din cele mai cunoscute jocuri...

Regulile de joc pentru Jocul Moară: unul din cele mai cunoscute jocuri ale anilor 90

Jocul moara, cunoscut si cu numele de tintar, este unul dintre cele mai vechi jocuri care se practica pana in zilele noastre, fiind popular printre persoanele de toate varstele.

Moara este un deosebit joc de strategie care poate fi jucat doar de catre doua persoane. Jocul are o istorie indelungata in intreaga lume, iar numeroasele descoperiri arata ca jocul dateaza inca din jurul anului 1400 i.Hr, marturie stand doua desene ale tablei de joc descoperite in templul Ramesseum din Egipt. Asadar, se presupune ca Egiptul este tara de origine a tintarului, de aici el fiind raspandit in intreaga lume.

In Antichitate, jocul moara era foarte popular in multe dintre regiunile lumii, ramanand unul dintre cele mai apreciate jocuri de societate alaturi de jocul de table, pana in momentul in care, la inceputul secolului al XIX-lea, jocul de sah si-a castigat suprematia.

In celebra opera a lui William Shakespeare, “Visul unei nopti de vara”, Titania, Regina zanelor, are o replica interesanta referitoare la jocul moara care i-a pus pe ganduri pe cercetatori. Aceasta afirma ca “Tintarul s-a umplut de noroi”, ceea ce poate fi interpretat fie ca tintarul nu mai este un joc de societate popular, fie ca tabla de joc era desenata pe asfalt, fapt pentru care era distrusa foarte repede.

Cert este ca jocul moara are o istorie consacrata si este inca foarte popular. In trecut, pe teritoriul romanesc, tintarul era unul dintre cele mai populare jocuri de strategie, fiind indragit atat de cei mici, cat si de catre adulti. Probabil multi dintre dumneavoastra isi aduc aminte cu nostalgie jocul de tintar in care piesele principale erau reprezentate de boabe de porumb sau fasole, sau de alte seminte.

In prezent, pentru cei care inca doresc sa joace tintarul in varianta “traditionala” isi pot achizitiona jocul sau il pot crea, desenand tabla de joc pe o bucata de carton si folosind pe post de piese clasicele boabe sau alte piese de joc. Pe de alta parte, pentru cei mai comozi si mai moderni, jocul tintar poate fi accesat si online.

Tabla de joc prezinta trei patrate asezate concentric. Aceste patrate sunt conectate in mijlocul laturilor prin linii. Atat colturile patratelor, cat si zonele de intersectie ale liniilor cu patratele sunt marcate prin puncte, puncte care reprezinta, de fapt, 24 de pozitii in care jucatorii isi vor putea plasa piesele de joc.

Jocul moara – reguli de joc

Moara sau tintarul reprezinta un adevarat joc de strategie. Jocul este impartit in doua etape importante. Initial, tabla de joc este goala, pentru ca jucatorii trebuie sa isi aseze, pe rand, piesele de joc intr-un mod cat mai strategic.

Piesele sunt asezate in punctele de pe tabla de joc. Ideea principala este ca jucatorii sa creeze “mori” in asa fel inca sa poata elimina, pe rand, piesele adversarului. In unele cazuri, jucatorii prefera sa nu construiasca “morile” in prima etapa ci sa adope o pozitie strategica ce va perimite eliminarea pieselor adversarului in cea de a doua etapa. Cea de a doua etapa presupune mutarea pieselor proprii pe table de joc de-a lungul unei linii intr-un punct invecinat.

Se numeste “moara” sirul care contine trei piese ale unui adversar. In acest moment, jucatorul poate alege una dintre piesele adversarului pentru a o elimina de pe tabla de joc. Conditia de elimnare a pieselor este ca acestea sa nu faca parte dintr-o moara. Jucatorul care reuseste sa elimine primul piesele adversarului este castigator.

In prezent sunt organziate numeroase competitii de tintar, considerandu-se ca acest joc este unul interesant, relaxant si dezvolta gandirea logica si strategica a celor care il practica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.