Pasarile de apartament sunt preferate ca animale de companie pentru ca multe dintre ele ne incanta cu trilul lor, iar daca alegi canari de culoare pentru acest lucru nu vei fi dezamagit. Se poate spune totusi ca toti canarii sunt recunoscuti pentru cantecul lor superb. Observatia este cat se poate de corecta si intemeiata doar ca cei pe care i-am mentionat incanta nu doar urechea, ci si ochiul.
Cele mai frecvente variatii de culori intalnite la acesta specie sunt: alb, galben (alburiu pana la galben-inchis), oranj (portocaliu pana spre rosu), brun (culoarea cafelei cu lapte spre auriu sau argintiu, mahon), verde (verde-galbui, verde-cenusiu), albastru (cenusiu, cenusiu negricios, vanat).
Acesti canari de culoare sunt cei mai raspanditi in tara nostra si cei ce sunt cei mai des achizitionati din magazinele de profil. Sunt de talie mica, cantecul lor fiind asemnator cu cel al canarului salbatic. Acesta inca mai traieste in Insulele Canare, Capul Verde, Tenerife, Palma, Azore. Canarul ajunge sa fie prins si adus in ingrijirea omului, intre anii 1402-1495, cand spaniolii au ocupat insulele. Primele exemplare au ajuns in Spania si desigur si mai apoi in Franta.
Desi si in cazul canarilor, rasele sunt diverse si achizitionarea unui exemplar poate fi dificila, este important sa stim in primul rand ce vrem, o pereche sau un cantaret solitar, pentru ca sub aspectul ingrijirii lucrurile sunt la fel. Singura problema poate fi, chiar si atunci cand alegem canari de culoare, faptul ca la aceste pasari nu exista diformism sexual, cele doua sexe nu se deosebesc, ele fiind aproape identice la exterior.
Se poate face diferentierea prin observarea modului in care canta. In primul rand, masculul este cel care canta, femela canta rar si atunci cand o face nu isi umfla gusa. In plus, masculul este mai zvelt, mai suplu, mai viguros, mai vioi si are un penaj mai intens colorat. In ceea ce priveste cantecului canarilor de culoare, sunetele pe care le scoate cu precadere sunt ceap-ceap, de aici venind si un alt nume sub care este cunoscut si anume ceper.
Pasarile pe care le gasim in magazinele de profil din tara noastra sunt de cele mai multe ori canari de culoare, detaliile din acest articol ajutand pe cei dornici sa achizitioneze un exemplar sa il ingrijeasca corespunzator. Daca este ales un mascul, pentru cantec (asadar va fi cantaretul solitar) trebuie sa ii fie pregatita o colivie separata si toate cele necesare (apa, hrana).
Pasarile se acomodeaza repede noilor conditii. Abia dupa perioada de acomodare, acesta va incepe sa cante. Daca se opteaza pentru o pereche, trebuie avut in vedere faptul ca masculul nu va canta atat de mult cum canta cand este singur. Asta se intampla pentru ca are in mare parte grija de femela.
In ceea ce priveste alimentatia unor canari de culoare, ceea ce trebuie avut in vedere se aplica oricarei specii de canari. Singura diferenta este facuta de faptul ca, atunci cand e vorba de canari de culoare, este bine sa fie introduse in dieta zilnica alimente care sa ajute la intensificare culorii penelor.
In mod obisnuit canarii sunt hraniti cu seminte (acestea pot fi de canepa, in), insa pentru un aport de vitamine, le sunt necesare fructele, coaja de ou, painea si, nu in ultimul rand, verdeata. Pentru pastrarea si intesificarea culorii se poate introduce in alimentatie morcovul (pentru canarii ce au o culoare portocalie), galbenusul de ou (pentru cei galbeni). Unele exemplare de canari de culoare cum este Red factor canay are nevoie de mancare speciala pentru canarii rosii.
Aceasta trebuie administrata mereu si mai ales in perioada de naparlire (pentru ca noile pene sa fie si mai intens colorate) se poate da canarului si alt aliment bogat in caroten. Alte specificatii in ceea ce priveste ingrijirea pasarilor: trebuie sa li se faca curat de cel putin doua ori pe saptamana (mai des chiar in perioada de naparlire), sa li se puna apa pentru scaldat in sezonul cald si nu in ultimul rand sa fie feriti de curente de aer rece, deoarece sunt sensibili la schimbarile bruste de temperatura si pot raci.
Multe dintre speciile de canari de culoare sunt obtinute de fapt prin imperecherea altor specii de culoare, astfel ca din canari rosii si canari ce au penele galbene se pot obtine pui care pot avea penajul portocaliu. Experimentele de imperechere de acest gen nu dau totusi mereu rezultate. Spre exemplu, una dintre speciile care sta in principiu la baza multora este Belgian canary.
Culoarea sa este galbena si a fost chiar pe cale de disparitie. Alte specii de canari de culoare sunt si Norwich canry, Cinnamon canary, Lizard canary, Yorkshire canary. Culorile lor variaza de la rosiatic pana la verde maroniu. Varsta pe care o poate atinge aceste pasari trece de 12 ani si poate ajunge si la 30. Se pot inmulti si in captivitate, insa au nevoie de conditii potrivite si este necesar sa se stie daca au ajuns la maturitatea sexuala, lucru mai greu de stabilit. Asadar, pentru a ne incanta atat ochiul cat si urechile se poate alege un canar de culoare ca pasare de apartament.