Casă și grădinăPlanta de apartament decorative - Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie), ideală pentru creșterea în...

Planta de apartament decorative – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie), ideală pentru creșterea în ghivece

Originea plantei de apartament – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie) este necunoscuta. Ar putea proveni din Japonia sau din Africa de Nord, dar nu se poate afirma acest lucru cu certitudine. Este ideala atat pentru cresterea in ghivece inalte sau suspendate, la interior, cat si pentru cresterea in gradina, rezistand si cand vara este secetoasa, dar prosperand in zone mai racoroase, la umbra.

Planta, foarte atragatoare, cu aspect de tufa bogata, este folosita si ca iarba decorativa, in diverse aranjamente florale, de exemplu, in buchetele de mireasa. Se cultiva cu usurinta si, daca ii asiguri conditiile necesare, poate ajunge chiar pana la 30 de centimetri inaltime. Pipirigul, asa cum planta este denumita in popor, are forma de fantana arteziana, de un verde viu, cu foarte multe flori alb – argintii, de mici dimensiuni, cat un bob de orez, care infloresc de primavara, pana toamna tarziu.

Planta de apartament – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie) are frunzele alungite, foarte inguste si foarte fine, care, pe masura ce cresc in lungime, se apleaca peste marginea vasului. De cele mai multe ori, frunzele superioare sunt mai lungi decat frunzele subiacente.

Planta Scirpus cernuus mai poarta si denumirea de Isolepis cernua, un nume pe cat de exotic, pe atat de gratios, fiind o planta cu totul si cu totul deosebita, cu rol ornamental.

Cultivare si ingrijire

Isolepis cernua trebuie udata cu generozitate, evitandu-se ca solul sa se usuce complet. Daca trece prin perioade mari de seceta, frunzele, de un verde atat de frumos, ale plantei de apartament – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie), vor deveni initial galbene, apoi maro, dupa care planta se va usca definitiv.

Este important ca udarea sa fie facuta in profunzime si, pentru ca planta are, ca habitat natural, zonele mlastinoase din preajma baltilor, va rezista foarte bine si daca apa balteste in vasul de plantare. O umiditate atmosferica moderata ii este, de asemenea, benefica, motiv pentru care o poti stropi, o data pe saptamana, cu apa, cu ajutorul unui pulverizator.

Daca ghiveciul devine neincapator, pe masura ce planta creste in dimensiuni, aceasta trebuie replantata, o data la doi-trei ani, in perioada de primavara, asa cum se intampla in cazul tuturor florilor. Daca vrei ca Pipirigul sa devina luxuriant, poti folosi un fertilizator, o data pe luna, incepand cu lunile de primavara si pana in toamna, care sa contina potasiu, azot si fosfor, in general lichid, pe care il vei dilua in apa de udare.

Scirpus cernuus
Scirpus cernuus

In privinta ambientului, planta de apartament – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie) prefera interioarele calduroase, cu temperaturi intre 18 si 27 de grade Celsius, pe tot parcursul anului. Daca vara scoti planta in exterior, ai grija sa o readuci in casa inainte de primul inghet.

Inflorire

Florile Rogozului sunt mici, albe sau crem, foarte delicate. Se dezvolta in varful tijelor si sunt de mare efect.

Inmultire

Planta de apartament – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie) se inmulteste prin seminte, care se presara in ghiveci. Se pastreaza solul de plantare la o temperatura constanta, de 20-22 de grade Celsius si umed, pana cand apar primele plantute. Daca planta este matura, inmultirea se poate face si prin divizarea ei in mai multe plante mai mici.

Aceasta planta unica, ce seamana foarte mult cu iarba, este ideala pentru adaugarea unor texturi originale ghivecelor in care ai deja plantate alte specii. Ramurile sale, care arata ca niste manunchiuri de fibra optica – lungi, de culoare verde, cu mica floare sub forma de bob de orez in varf, sunt absolut inconfundabile.

Daunatori si erori de cultivare

Daca varfurile Pipirigului se ingalbenesc, inseamna ca apa este insuficienta. E preferabil sa se foloseasca, pentru udat, apa de ploaie. Dintre daunatori, paduchii si paianjenii rosii pot ataca planta. Se combat cu apa cu sapun sau cu un insecticid.

Planta de apartament – Scirpus cernuus (Pipirig/Rogoz/Par-de-femeie) se transforma foarte repede intr-un tufis de mici dimensiuni, plin de flori, fiind alegerea potrivita si pentru plantarea de-a lungul gradinilor cu lac sau pentru decorarea micilor zone cu balta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.