Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi)

Plante de apartament decorative – Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi)

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, trenuri speciale veneau incarcate, din Africa, in Europa, cu ferigi, care mai de care mai colorate si mai lucioase, de un verde intens, verzi-albastri, argintii. Florarii acelor vremuri erau interesati, in mod special, de planta Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi) cunoscuta si sub denumirea de Asplenium scolopendrium, pentru aspectul sau exotic, original.

In mod destul de neobisnuit pentru o feriga, Asplenium scolopendrium are frunzele nedivizate, sub forma unei singure bucati necrestate, avand aspectul unei plante mult mai carnoase decat alte ferigi. Ajungand la dimensiunea de aproximativ 30 de centimetri in inaltime, frunzele sale sunt de un verde inchis, foarte lucios, si isi pastreaza culoarea si pe timpul iernii. Aceasta extravaganta feriga va capta chiar si cele mai anemice raze de lumina, in anotimpul friguros, adaugand un strop de stralucire interiorului casei tale.

Intr-o perioada a anului, cand foarte putine plante pot creste cu putina lumina, la temperaturi destul de scazute, planta de apartament Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi) va prospera. Odata cu venirea primaverii, feriga va trece printr-o schimbare, din centrul plantei vor aparea frunze noi, de un verde proaspat, iar frunzele ajunse deja la maturitate, in aceasta perioada, vor dobandi dungi de culoare maronie, pe partea lor posterioara, reprezentand, de fapt, acele organe care contin sporii plantei.

Partea cea mai interesanta in ceea ce priveste Asplenium scolopendrium, in afara de aspectul exotic, este data de simplitatea frunzelor. Ca o variatie la aceasta liniaritate a frunzelor, exista si varianta hibrida, Asplenium scolopendrium Crispum, care are marginea frunzelor ondulata.

Planta de apartament – Phyllitis scolopendrium este denumita in popor “Limba cerbului”, o denumire care se pastreaza si in celelalte zone europene – ca Anglia (“Hart’s Tongue Fern”) sau Franta (“Langue de Cerf”), in care planta este foarte indragita.

Cultivare si ingrijire

Asplenium scolopendrium are nevoie de o zona intunecoasa si rece pentru a se putea dezvolta cu forte maxime. In habitatul sau natural, planta este deseori intalnita in crevasele stancilor, crescand in foarte putin compost. In ghiveciul din interiorul casei, poti replica aceste conditii, dar trebuie sa tii cont de faptul ca, la interior, plantele vor fi de dimensiuni mai mici. Conditiile de crestere ideale pentru planta de apartament – Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi) sunt date de un sol alcalin, bine drenat, dar umed, si care contine o cantitate foarte mare de frunze descompuse sau in descompunere.

Phyllitis scolopendrium
Phyllitis scolopendrium

Inmultire

Ferigile se inmultesc, in habitatul lor natural, prin intermediul sporilor brun-galbui, care se gasesc pe spatele frunzelor, dar, pentru gradinari, acest proces este unul foarte dificil. Metoda cea mai simpla de inmultire, pentru Asplenium scolopendrium, ca planta de apartament, este divizarea tufei, facuta primavara, spre sfarsitul lunii martie, inainte ca noile frunze sa apara in centrul plantei.

Cu ce alte plante asociezi planta de apartament – Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi)?

Frunzele inalte, perfect verticale si de un verde splendid, ale Asplenium scolopendrium, sunt partenerii perfecti, de exemplu, pentru frunzele rotunjite, de dimensiuni mici ale plantei perene ce poarta denumirea de “Hosta Ginko Craig”. Ferigile, in general, cresc bine alaturi de alte ferigi, motiv pentru care poti aseza langa Asplenium si feriga Athhyrium niponicum “Metallicum”, care are, de asemenea, frunze drepte, dar de culoare argintie.

Pentru ca Limba cerbului creste bine in zone umbrite, o poti cultiva, pentru un efect estetic deosebit, langa plante ca Epimedium si Soleirolia, care sunt de dimensiuni mult mai mici si cresc aproape de sol, dar contrasteaza puternic cu planta de apartament – Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi), din punctul de vedere al aspectului frunzelor. Odata plantata, aceasta feriga va avea un ritm lent de crestere si nu vor fi necesare ingrijiri speciale.

Chiar daca testele biochimice facute acestei ferigi nu au aratat existenta unei toxicitati in ceea ce priveste aceasta specie, un numar destul de limitat de ferigi contin substante carcinogene, care ar trebui evitate. Unele ferigi contin substanta ce poarta numele de thiaminaza, o enzima care “fura” vitamina B din corpul uman. In cantitati mici, aceasta enzima nu va produce niciun rau persoanelor care au o dieta sanatoasa si bogata in vitamina B, dar cantitati mari de thiaminaza, pot afecta iremediabil organismul uman.

In anumite zone, aceasta planta de apartament – Phyllitis scolopendrium (Limba cerbului/Feriga dulce/Iarba de urechi) este considerata comestibila, dar trebuie obligatoriu fiarta pentru a distruge enzima care ataca vitamina B in organismul uman. In Antichitate, Limba cerbului era considerata o planta eficace in tratarea bolilor de ficat. I se mai recunosc si astazi proprietatile expectorante, astringente si emoliente.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

 1. Christians, where will be the pillars that are stated in Work 26:11?
  Job 26:11 „The pillars that hold up the sky tremble, astounded at His rebuke”.
  But where are these pillars? If god eliminated them, what is holding up the sky?

  And just why doesn’t the bible mention anywhere that god eliminated them?
  Metaphorical, as we discover reading more of the written text.

  The design of writing very clearly mixes in a great number of
  metaphors, similes, cement, and poetic altogether, seamlessly.

  (There is an suggestive possibility in the wording that God may maintain the existence/integrity of the Universe, this physics;
  interestingly, this corresponds in a few speculation in physics about
  whether some important particles just like the Higgs Boson could possibly
  be unstable, as to if the Universe could instantly end up being undone
  (if the Higgs failed).) In the event that you read it right away (chapter 1, all the way through to the end), it’s much more interesting than you would expect.
  Another shorter book of amazing interest is Ecclesiastes.
  If you go through much in the Bible, you figure out how to begin to anticipate the unexpected.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.