In mod normal aceasta reteta e facuta cu doua blaturi. Pentru ca nu am avut prea mult timp la dispozitie eu am facut un singur blat, pe care l-am taiat in doua.
Tortul acesta e foarte bun si e un pic de lucru cu el dar merita efortul.
Ingrediente tort Somloi Galuska – un desert unguresc cu sirop si dressing de ciocolata
Blatul:
- 6 oua
- 2 linguri de apa
- 14 linguri de faina
- 1 praf de copt
- 14 linguri de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 4 linguri de cacao
Crema:
- 3 oua
- 1 budinca de vanilie
- 500 ml lapte
- 7 linguri zahar
- Coaja de portocale
- 1 plic de zahar vanilat
- 2 linguri de faina
Siropul:
- 200 ml apa
- 100 ml rom
- 100 gr zahar
Sosul de ciocolata:
- 300 ml lapte
- 4 linguri de zahar pudra
- 200 gr ciocolata amara
- 200 ml rom
- Stafide pentru decor
Mod de preparare
Preparare blat:
Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se unge tava de tort cu ulei si se tapeteaza cu faina.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Intr-un castron se pun galbenusurile si praful de copt si se amesteca bine .
Albusurile se bat spuma tare cu un varf de sare si 2 linguri de apa. Cand spuma s-a intarit se adauga zaharul si zaharul vanilat, pana spuma devine lucioasa.
In final se toarna galbenusurile si faina peste albusuri. Se amesteca totul cu o spatula, usor cu miscari de jos in sus.
Se toarna jumatate din compozitie in tava. In cealalta jumatate de compozitie se pune cacaua si se toarna peste compozitia alba.
Se da tava la cuptor si se coace pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate si se taie in doua.
Preparare crema:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Intr-o oala se pun galbenusurile, laptele, zaharul, faina, budinca si coaja de portocale si se fierbe la foc mic pana se ingroase crema.
Albusurile se bat spuma tare cu un pic de sare.
Cand spuma s-a intarit se adauga zaharul pana spuma devine lucioasa.
Se toarna albusurile peste crema fiarta. Se amesteca totul usor cu o spatula.
Preparare sirop:
Se amesteca bine romul cu apa si zaharul.
Preparare sos de ciocolata:
Se topeste ciocolata impreuna cu laptele, zaharul si romul intr-un ibric.
Intr-o tava se aseaza blatul alb. Se insiropeaza bine si se presara cu stafide. Se unge cu crema.
Apoi se aseaza al doilea blat, se stropeste cu sirop, se presara cu stafide si se adauga restul de crema.
La final se presara cu cacao amara.
Se introduce in frigider si se lasa cateva ore.
In momentul in care se serveste, cu o lingura se rup „galuste” care se aseaza pe un bol si se stropeste cu sosul de ciocolata.