Relații de familieSfaturi pentru o viață liniștită și plăcută pentru persoanele în vârstă

Sfaturi pentru o viață liniștită și plăcută pentru persoanele în vârstă

Potrivit unui sondaj din 2021, principalii factori care susțin o viață linștită și plăcută sunt sănătatea, libertatea, cineva pe care să te bazezi și încrederea.

Navigare rapidă în articol:

 1. Sănătatea persoanelor în vârstă
 2. Libertatea și activitățile de agrement
 3. Să ai pe cineva pe care să te bazezi

1. Sănătatea persoanelor în vârstă

Majoritatea persoanelor în vârstă își doresc foarte mult să-și îmbunătățească sănătatea și viața. Pentru asta, ele încearcă să se adapteze cât mai bine la stres (ce poate fi creat de mulți factori) și mai ales la stresul îmbătrânirii. Cu siguranță, multe persoane își doresc să fie mai sănătoase, ca atunci când erau tinere, dar din păcate ele înțeleg că organismul lor nu mai poate fi ca altădată. Totuși, există ceva ce pot face pentru a-și menține sănătatea, respectiv să evite situațiile stresante.

Povara psihologică poate afecta foarte mult organismul acestor persoane și le poate cauza boli fizice grave. Prin urmare, este important la bătrânețe să ai cât mai mult grijă de sănătatea fizică și psihică, pentru a putea preveni exacerbarea bolilor deja instalate.

Scopul în viață

A trăi cu un scop sau un sens este vital pentru persoanele în vârstă, pentru a avea o viață mai sănătoasă. Persoanele peste 60 de ani pot fi destul de mulțumite de viața lor, în anumite situații:

 • Când au mai mult timp liber pentru a face o activitate recreativă (o plimbare, o călătorie) sau un hobby
 • Când se văd în mod frecvent cu prietenii pentru a se distra
 • Când fac excursii și desfășoară anumite activități interesante
 • Când au grijă de nepoți și au parte de atenție din partea familiei sau a rudelor
 • Când interacționează cu generația tânără, au venitul lor și își pot cumpăra ceea ce își doresc.

Potrivit statisticilor:

 • Doar 55,9% dintre femeile în vârstă sunt mulțumite într-adevăr de viața lor. Într-un procent destul de semnificativ, ele consideră că sunt ușor nemulțumite, sau chiar nemulțumite pe deplin de viața pe care o trăiesc.
 • În cazul bărbaților, aproximativ 67,3% dintre ei au declarat că sunt mulțumiți de trai, iar 29,8% au declarat că sunt nemulțumiți.
 • Există și persoane care sunt oarecum nemulțumite, sau care nu au dat niciun răspuns.

2. Libertatea și activitățile de agrement

Persoanele în vârstă au nevoie de libertate, de activități prin care să-și petreacă timpul liber așa cum își doresc. Desigur, anumite activități (precum mesele, odihna, treburile casnice sau personale) sunt esențiale pentru viața de zi cu zi. Există însă și activități de agrement, care au un efect pozitiv asupra persoanelor mai în vârstă.

Multe persoane petrec cel puțin 6 ore acasă, uitându-se la televizor sau ieșind la plimbare, pentru a se bucura de natură. Această activitate fizică, de relaxare la aer curat, este ideală pentru starea fizică, mentală și cognitivă.

Potrivit unui sondaj de opinie despre importanța activităților de petrecere a timpului liber:

 • 87% dintre femei și 79% dintre bărbați au răspuns că merită să trăiești dacă ai parte de activități de agrement
 • 11% dintre femei și 18% dintre bărbați au răspuns că nu fac din asta un scop în viață.

Concluzia a fost că activitățile de petrecere a timpului liber sunt importante pentru oamenii în vârstă și merită trăite. Acestea le oferă multe beneficii:

 • O stare de bine și un sentiment de împlinire
 • Oportunitatea de a cunoaște oameni care pot deveni prieteni buni
 • Satisfacția de a fi activ și de a face ceva pentru îmbunătățirea stării de sănătate
 • Plăcerea de a te simți utili, de a avea un scop
 • Posibilitatea de a socializa și de a participa la activități noi, mai interesante
 • Satisfacția în sine a vieții.

Libertatea este importantă

Oamenii în vârstă care fac doar ceea ce spun alții (cum sunt cei de la casele de bătrâni) sunt mai puțin motivați, dar cel mai rău este faptul că nu se mai simt fericiți, pentru că le lipsește afecțiunea celor din familie. Mulți oameni sunt aduși la aziluri de bătrâni de către rude, deși ei nu-și doresc acest lucru. Asta le afectează starea psihică și bunăstarea.

Oamenii au nevoie de libertate, de siguranță, de acel sentiment de bucurie de a trăi în propria casă, așa cum au făcut întreaga viață. Când ajung la bătrânețe, oamenii trebuie să se gândească foarte bine dacă vor să ducă o viață liberă, să se întrețină singuri, sau să apeleze la ajutor, ca în cazul unui cămin de bătrâni. Această decizie are un impact mare asupra fericirii lor la bătrânețe.

3. Să ai pe cineva pe care să te bazezi

Statisticile arată că bunăstarea persoanelor trecute de vârsta de 60 de ani depinde foarte mult de starea lor psihică, care este mai echilibrată dacă au pe cineva pe care să se bazeze.

Unii oameni în vârstă sunt mai sensibili atunci când sunt expuși la stres, acesta este perceput în mod diferit și depinde de evenimentele experimentate. Oamenii au parte de multe provocări în viață, iar unii pot avea tendința să adopte o atitudine negativă, sau să se lase prinși de sentimente negative, de neputiință.

Dacă au sprijin din partea rudelor, oamenii în vârstă pot depăși mai ușor evenimentele din viața lor. A avea pe cineva pe care să te bazezi la greu este cel mai important lucru, asta are un efect pozitiv asupra stării psihice.

Pierderea unei persoane dragi

Experiența de a pierde pe cineva drag în viață este traumatizantă, mai ales în cazul unei persoane care are o vârstă mai înaintată. Cercetătorii consideră că, după o vârstă, riscul de anxietate și de scădere a stimei de sine este mai mare și asta poate afecta starea de sănătate. Anxietatea de fond poate fi exprimată sau nu, iar atunci când nu apar simptome clare pentru a fi tratată, ea se poate agrava.

Cel mai bun remediu în caz de anxietate este comunicarea și afecțiunea. Prin discuții, povești de viață, empatie, afecțiune se elimină din emoțiile negative, se ameliorează simptomele acestei afecțiuni, se controlează stresul și se calmează starea de spirit.

Pesoanele în vârstă au nevoie de spijin, de dragoste, înțelegere și respect, din partea celor din jur, mai ales a rudelor. Decât să contrazici o persoană în vârstă iar și iar, mai degrabă este indicat să-i respecți viața ca pe o poveste. Empatia este esențială în aceste situații, dar și capacitatea de înțelegere, de ascultare și de a oferi ajutor la nevoie.

Fără îndoială, cel mai bun lucru în viață este să ai pe cineva pe care să te bazezi la greu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.