Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai bune cinci retete de pizza.
1. Pizza se prepara usor si rapid. Va prezentam reteta pentru pizza cu somon, ca o alternativa pentru musafirii care adora carnea de peste.
Ingrediente pentru doua pizza cu somon:
1. Pentru aluat:
- 350 ml apa;
- 1 pliculet de drojdie;
- 2 linguri de ulei de masline;
- jumatate de lingura de zahar pudra;
- jumatate de kilogram de faina;
- jumatate de lingura de sare.
2. Pentru sosul de pizza:
- jumatate de sticla de sos de rosii;
- 4 catei de usturoi tocat;
- 3 fire de busuioc;
- jumatate de lingurita de oregano;
- jumatate de lingurita de sare;
- piper dupa gust.
3. Pentru umplutura:
- busuioc;
- mozzarella;
- somon;
- usturoi;
- ulei de masline.
Mod de preparare pentru reteta de pizza cu somon:
- Se prepara blatul. Intr-un vas se pune intreaga cantitate de faina, iar in centrul vasului se face cu podul palmei o adancitura. In adancitura formata punem apa impreuna cu drojdia si amestecam usor pana se omogenizeaza. Cu o lingurita aducem cate putin din faina ce inconjoara maiaua pe care tocmai o preparam. Ne oprim cand avem un amestec de consistenta celui pentru clatite si lasam sa se odihneasca jumatate de ora;
- Dupa jumatate de ora putem incepe framantarea blatului, incorporand in maiaua pe care am preparat-o anterior toate ingredientele pentru blat (zaharul pudra, uleiul de masline, intreaga cantitate de faina si sarea). Vom forma astfel un aluat elastic, pe care il lasam sa se odihneasca inca o jumatate de ora. In aceasta jumatate de ora, daca am lucrat corect, blatul va trebui sa isi dubleze dimensiunea;
- Trecem la prepararea sosului pentru pizza. Punem la fiert sosul de rosii, iar cand a inceput sa fiarba adaugam usturoiul tocat marunt, firele de busuioc, oregano, sarea si piperul. Lasam sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, apoi il luam de pe foc;
- Cand blatul si-a dublat dimensiunea, in luam si il impartim in doua parti egale. Fiecare parte se modeleaza in forma de mingiuta si se intinde cu facaletul intr-o forma rotunda;
- Se pune blatul intr-o tava si se unge din abundenta cu sosul de rosii;
- Se presara busuioc si mozzarella;
- Bucatile de somon se distribuie simetric pe intreaga suprafata;
- Adaugam usturoiul batut cu putin ulei de masline din loc in loc;
- Punem pizza cu somon in cuptorul incins.
Pizza dumneavoastra este gata, atunci cand marginile blatului sunt coapte. Dupa preferinta puteti adauga feliute subtiri de lamaie printre bucatile de somon.
2. Reteta de pizza cu pui reprezinta un preparat tip fast – food pe care adesea il consumati in cadrul restaurantelor de acest gen. Va prezentam mai jos ingredientele necesare impreuna cu modul de preparare pas cu pas, ajutandu-va in acest fel sa pregatiti in liniste caminului dumneavoastra o cina usoara pe care sa o serviti alaturi de cei dragi si de prieteni in timp ce urmariti emisiunea sau filmul preferat.
Ingredientele necesare pentru o tava de pizza cu pui sunt urmatoarele:
Pentru aluat:
- 250 grame de faina alba trei nule;
- 125 ml de apa;
- un pliculet de drojdie uscata de 7 grame;
- sare.
Pentru umplutura:
- jumatate de piept de pui;
- 50 de grame de costita afumata;
- 100 de grame de sunca presata de curcan sau pui;
- doua ciuperci;
- un ardei gras portocaliu sau rosu;
- 50 de grame de mozzarella sau cascaval pentru pizza;
- 150 ml de suc de rosii;
- 125 de grame de branza telemea de vaci;
- un ou;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de pizza cu pui va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Cerneti faina de doua sau trei ori intr-un vas incapator, amestecati apoi faina cu drojdia si o lingurita rasa de sare;
- Aduceti apa aproape de temperatura de fierbere, apoi lasati-o sa se raceasca timp de unu sau doua minute;
- Adaugati treptat apa calduta peste amestecul de faina si drojdie, mixati bine pana cand incepe sa se formeze un aluat. Framantati aluatul pana cand intreaga cantitate de faina este inglobata. Veti obtine la final un aluat elastic ce nu se lipeste de maini. Acoperiti vasul cu un servet de bucatarie din panza uscat, apoi lasati aluatul sa creasca timp de un sfert de ora la loc caldut si ferit de curent;
- Daca ati achizitionat piept de pui cu os si piele, va trebui sa il dezosati si sa ii indepartati pielea. Spalati bine pieptul de pui, caci de suprafata sa se pot agata diferite bacterii ce dauneaza tubului digestiv si care pot fi indepartate cu usurinta prin simpla spalare in jet de apa rece. Dupa ce ati spalat pieptul de pui, lasati-l la scurs, apoi sectionati-l in cubulete de dimensiuni egale;
- Taiati sunca si costita in cubulete;
- Spalati ardeiul la exterior, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul atat la exterior, cat si la interior, apoi lasati-l la scurs. Taiati ardeiul in fasiute subtirele dupa ce s-a scurs bine;
- Spalati ciupercutele, indepartati-le coditele, apoi taiati-le in cubulete de dimensiuni egale;
- Dati branza prin razatoarea mare sau sfaramati-o cu ajutorul unei furculite;
- Dati mozzarella sau cascavalul prin razatoare;
- Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati mozzarella sau cascavalul ras. Amestecati bine pana cand obtineti o compozitie uniforma;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;
- Pregati o tava pentru pizza pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina;
- Cand aluatul a crescut suficient, scoateti-l din vas si intindeti-l cu ajutorul mainilor intr-o foaie de jumatate de centimetru grosime. Asezati foaia de aluat in tava, intindeti ca prim strat sucul de rosii pe intreaga suprafata a blatului, apoi adaugati un strat de branza. Continuati cu cubuletele de piept de pui, ciuperci, costita afumata si sunca, distribuindu-le cat mai uniform pe intreaga suprafata a blatului. La final adaugati compozitia de ou si mozzarella sau cascaval pentru pizza pe intreaga suprafata a umpluturii, aceasta din urma avand rolul de a lega compozitia;
- Cand cuptorul s-a incins introduceti tava si lasati pizza sa se coaca timp de jumatate de ora sau pana cand blatul se rumeneste frumos pe margini;
- Inainte de a opri focul introduceti o scobitoare in centrul preparatului, daca in momentul in care scoateti scobitoarea suprafata acesteia prezinta urme de aluat inseamna ca pizza nu este coapta in intregime si trebuie sa mai stea la cuptor, iar focul trebuie redus semnificativ pentru a evita arderea blatului;
- Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat suprafata scobitoarei este perfect uscata;
- Cand este gata lasati pizza sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa timp de cinci minute;
- Scoateti pizza din cuptor si sectionati-o de indata in cazul in care doriti o pizza cu blat crocant, in caz contrar acoperiti tava cu un servet de bucatarie si lasati preparatul sa se odihneasca timp de zece minute, in acest fel blatul va deveni mai moale si mai pufos;
- Serviti pizza cat este calda, sectionand-o in feliute triunghiulare;
- Adaugati-i ketchup iute sau picant pe fiecare felie in functie de dorinta dumneavoastra.
Pizza cu pui este alegerea ideala pentru o seara petrecuta alaturi de prieteni, iar reteta prezentata mai sus reprezinta una din variantele delicioase pe care le puteti prepara in casa. Va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur o veti aprecia.
3. Reteta de pizza rulada este inedita, in general servim pizza in forma nerulata respectand reteta clasica. Italia a adus atat in tara noastra, cat si in lume aceasta reteta minunata ce a facut furori inca de la inceput. Va prezentam mai jos modalitatea de preparare pas cu pas si va asiguram ca veti fi impresionati.
Timp de pregatire: 40 de minute.
Timp de coacere: 20 de minute.
Ingrediente pentru pizza rulada:
- 100 grame pastrama;
- o lipie mare;
- opt fasii de bacon;
- 100 grame carnati afumati;
- jumatate de ceapa;
- un ardei;
- doua rosii;
- un castravete murat;
- doua ciuperci mari;
- 200 grame cascaval;
- busuioc;
- piper;
- ketchup.
Modul de preparare al retetei de pizza rulada:
- Taiati pastrama in cubulete;
- Taiati carnatii in rondele de grosime mica;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi taiati-o in rondele subtiri;
- Spalati ardeiul, taiati-l in jumatate, indepartati cotorul, semintele ramase in interior impreuna cu nervurile albe. Lasati ardeiul la scurs, apoi taiati-l in fasiute subtiri;
- Indepartati cele doua extremitati mai dure ale castravetelui murat, apoi taiati-l cubulete;
- Spalati ciupercile, indepartati piciorusul in cazul in care el exista, apoi tocati-le marunt;
- Dati cascavalul pe razatoarea mare;
- Puneti lipia pe o farfurie;
- Presarati o parte din cascaval pe intreaga suprafata a lipiei, apoi incepeti sa adaugati din ingrediente. Nu presarati ingredientele ca pentru o pizza normala, ci insistati mai mult pe centru. Din cand in cand adaugati din cascavalul ras si stropiti cu ketchup;
- Rulati lipia, inveliti-o in totalitate cu feliile de bacon;
- Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Introduceti lipia in cuptor, atunci cand acesta este complet incins si lasati-o sa se coaca la foc potrivit timp de douazeci de minute.
Pizza rulada se serveste calda putand adauga ketchup daca mai simtiti nevoia. Deasemenea preparatul merge extrem de bine cu un sos de usturoi.
4. Pizza este un preparat specific italienesc, insa fiecare dintre noi il poate gati in casa. Va prezentam reteta de pizza cu branza pe care o puteti savura oricand alaturi de familie sau de prieteni.
Ingrediente pentru pizza cu branza:
1. Pentru aluat:
- 600 g faina;
- 50 g drojdie;
- 200 ml lapte;
- 60 ml ulei;
- 2 oua;
- sare.
2. Pentru umplutura:
- 10 linguri piure de rosii;
- 100 g cascaval;
- 400 g mozzarella;
- cimbru
Mod de preparare pentru reteta de pizza cu branza:
- Se prepara maiaua din lapte caldut, drojdie si putina faina, se lasa sa se odihneasca pentru jumatate de ora;
- Dupa jumatate de ora se poate prepara aluatul, adaugand peste maia restul de lapte, ouale, uleiul si faina. Se prepara un aluat elastic care se lasa la crescut pentru jumatate de ora;
- Intre timp, taiati mozzarella cubulete, dati cascavalul prin razatoare si puneti piureul de rosii la fiert cu putin ulei de masline si cimbru. Dati piureul de rosii in fiert si opriti focul;
- Cand aluatul este gata, intindeti-l intr-o forma rotunda, ungeti-l cu piureul de rosii, presarati mozzarella si cascavalul. Puteti stropi cu sos din nou inainte de a pune pizza cu branza in cuptor;
- Pizza este gata cand aluatul este copt pe margini.
5. Reteta de cea mai ieftina reteta de pizza reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru cea mai ieftina reteta de pizza sunt urmatoarele:
- un blat de pizza din comert;
- 200 grame mozzarella;
- bulion;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de cea mai ieftina reteta de pizza va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Ungeti blatul cu bulion, condimentati, apoi presarati mozzarella data prin razatoare;
- Coaceti preparatul in cuptor pana cand mozzarella se topeste in totalitate;
- Serviti preparatul cald.
Va dorim: Pofta buna!