Animale de companieRase de câini - Kerry Blue Terrier

Rase de câini – Kerry Blue Terrier

Câinele Kerry Blue Terrier este de origine din Tipperary, din Irlanda și cunoscut și cu numele de Irish Blue Terrier. A fost mascota patrioților irlandezi și face parte din categoria de câini terrieri din această țară. Unii oameni ar crede că numele său se referă la comitatul Kerry, însă în realitate această rasă nu provine din zona sud-vestică a Irlandei.

Strămoșul acestui câine se pare că ar fi câinele Soft Coates Wheaten Terrier, care este o rasă de terrier tot din Irlanda. Alți crescători spun că rasa Kerry Blue Terrier ar fi fost realizată în urma încrucișării ciobănescului irlandez Gadahar (care a dispărut cu mulți ani în urmă) cu rasa de terrier Dandie și Bedlington.

Acest câine – Kerry Blue Terrier – a fost folosit de irlandezi pentru paza casei, ca animal de companie, la paza animalelor domestice. De asemenea, este și un bun câine de vânătoare, a fost folosit pentru prinderea de vulpi, iepuri, șobolani, vidre, rațe, fazani.

Ca animal de companie acest câine este foarte mult apreciat de crescători deoarece este docil, ascultător, inteligent, iubitor de copii, fidel stăpânului, curajos, activ, mereu în alertă, latră tare și aleargă repede. Instinctul său de vânătoare nu este foarte pronunțat, însă drept câine de pază este excelent deoarece latră tare, este inteligent, iute, distinge imediat binele de rău. Nu latră fără rost, dar când trebuie are tendința de a se face foarte bine auzit. Se adaptează rapid, în orice situație, chiar și la bătrânețe poate fi foarte activ.

Kerry Blue Terrier

Acest câine are părul ondulat și mătăsos, de aceea blana sa trebuie periată destul de des, o data sau de două ori pe săptămână. În lunile de vară poate fi spălat, dar după aceea trebuie mai întâi uscat și abia apoi lăsat să stea afară, în curenți de aer. Poate fi dus la veterinar pentru igiena urechilor, iar în plus i se poate face și o verificare a dinților, pentru a preveni agravarea cariilor. Pentru ochi se pot folosi dischete umede din bumbac pentru ștergerea secrețiilor lacrimale și prevenirea înfecțiilor oculare.

Ca aspect general, acest câine este foarte frumos, are corpul bine dezvoltat și blana deosebită, alcătuită din fire de păr dese, de culoare neagră cu o tentă albăstruie sau cu marcaje de negru-intens. Masculul este mai mare decât femela și capul mai robust. Masculul are înălțimea la greabăn de 45,5-49,5 cm și greutatea de 15-18 kg, femela are înălțimea la greabăn de 44,5-48 cm și cântărește un pic mai puțin.

Craniul este mare, nasul negru, botul de lungime medie, maxilarele puternice, gingiile și cerul gurii de culoare neagră. Ochii sunt mari, expresivi, au irisul de culoare maro-închis. Urechile sunt destul de mari, au pavilioanele subțiri, sunt ținute în jos pe părțile laterale ale capului.

Gâtul este de lungime medie, pieptul este bine arcuit și destul de larg, iar spatele este drept, de lungime potrivită. Coada este subțire și purtată în sus. Membrele anterioare sunt drepte dacă le privim din față, iar membrele posterioare sunt mai robuste, au coapsele foarte musculoase și bine dezvoltate. Labele sunt puternice, au tampoanele mari, rezistente, iar ghearele tari, compacte și de culoare neagră.

Acest câine are speranța medie de viață de 12-15 ani. Nu este un animal dificil, sănătatea sa este bună, în cursul vieții poate suferi doar de anumite afecțiuni ale ochilor, de keratoconjunctivită, entropion și cataractă. În general rasa este rezistenă la boli, sensibilitatea sa apare doar la ochi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.