De ce sunt importante prizele cu împământare pentru circuitul electric din casă?

0
9078
Prizele cu impamantare, Foto: hiwtc.com
Prizele cu impamantare, Foto: hiwtc.com

Cu totii ati auzit despre prizele cu impamantare si despre utilitatea lor, insa nu toti stiu modul in care acestea functioneaza si cat de importanta este folosirea lor.

Impamantarea prizelor, sau mai bine spus a circuitului electric, poate fi considerata un mijloc de protectie avand in vedere ca cei care folosesc prizele cu impamantare sa se curenteze sunt reduse. Cum este acest lucru posibil?
Pentru a explica ce inseamna impamantarea prizelor, trebuie sa explicam pe scurt ce reprezinta curentul electric. Circuitul electric se caracterizeaza prin diferenta de potential dintre faza si nul unde, in cazul impamantarii, circuitul conectat la impamantare poarta numele de nul, iar cel aflat sub tensiune reprezinta faza.

Ce se intampla cand un aparat, fie ca vorbim despre un robot de bucarie sau un frigider, nu este conectat la o priza cu impamantare? Ei bine, orice aparat care functioneaza corespunzator nu ar trebui sa insemne un pericol. Insa, in cazul in care are loc o defectiune, faza aparatului ia contact cu carcasa acestuia, iar potentialul electric va deveni egal cu cel din fir, carcasa metalica devenind astfel un pericol de electrocutare pentru cei care o ating. In cazul in care aparatul este conectat la o priza cu impamantare, neutrul este cel care va atinge carcasa, astfel incat potentialul electric va fi egal cu zero. In cazul carcaselor din plastic nu exista pericolul de electrocutare, doar in cazul atingerii unui fir neizolat corespunzator.

Citește și:  Cum sa agățați corect tablourile pe un perete și care este poziția ideală?

In cazul in care prizele din locuinta dumneavoastra nu au impamantare, apelati la persoanele specializate pentru a schimba prizele. Prizele cu impamantare se pot diferentia cu usurinta fata de cele fara impamantare. Fisa de la legatura caracteristica prizelor cu impamantare este dispusa la 90 de grade fata de bornele specifice pentru nul si faza. Este important ca sistemul electric sa fie unul cu impamantare, unele prize cu impamantare fiind montante pe sisteme electrice simple. Asa ca, dupa cum v-am sugerat si anterior, apelati la electricieni specializati.

Importanta prizelor cu impamantare

Dupa cum am spus si anterior, prizele cu impamantare sunt foarte importante pentru protejarea impotriva electrocutarii atat a adultilor, cat si a copiilor si a animalelor de companie. Se recomanda folosirea prizelor cu impamantare pentru toate electronicele si electrocansicele puternice. Este bine sa utilizati prize cu impamantare si pentru calculator, deoarece in cazul caderilor de tensiune, priza cu impamantare va diminua posibilitatea ca sursa sa se arda.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.