Dragoste și relațiiPot fi întâlnirile aranjate cheia spre relații de cuplu de succes sau...

Pot fi întâlnirile aranjate cheia spre relații de cuplu de succes sau sunt acestea doar practici învechite?

Pot fi intalnirile aranjate cheia spre relatii de cuplu de succes? Fie ca sunt aranjate prin intermediul unor agentii de dating, fie ca sunt aranjate de catre rudele sau prietenii celui ce isi cauta un partener, intalnirile de acest fel devin din ce in ce mai populare. Si nu numai – chiar relatii sau casatorii aranjate: mai exact, esti de acord sa incerci o relatie sau chiar sa te casatoresti cu persoana aleasa de catre altcineva, pe baza unor criterii (ce anume cauti tu de la un partener), chiar daca nu simti de la inceput iubire pentru acea persoana!

In trecut, relatiile si casatoriile aranjate (in general de catre parinti) erau regula, iar relatiile din dragoste erau exceptia! Astazi, o relatie de cuplu care nu este nascuta din dragoste ne pare iesita din comun. Insa exista din ce in ce mai multe argumente pro intalniri aranjate, odata ce vedem ca atatea relatii din dragoste nu reusesc sa supravietuiasca. Se argumenteaza ca, in trecut, acele casatorii aranjate rezistau testului timpului fara a se sfarsi in divort, spre deosebire de relatiile de azi incepute doar din dragoste. Un argument destul de slab: caci in trecut, divortul sau separarea erau prea putin acceptate, de aceea, chiar daca o relatie nu era buna, partenerii erau presati sa ramana impreuna.

Pot fi intalnirile aranjate cheia spre relatii de cuplu de succes?

De ce o relatie cu o persoana aleasa de catre altcineva – rude, prieteni – sau printr-o agentie care ofera descrieri ale persoanelor ar avea mai mult succes decat o relatie nascuta din dragoste? Dintr-un motiv foarte simplu: cand iti este ales un partener sau cand ti-l alegi trecand in vedere trasaturile persoanei, se cauta acele calitati ce ar face din acea persoana un partener potrivit. Mai simplu spus, alegi un partener de cuplu cu mintea si nu cu inima! Alegi – sau ti se alege – avand in vedere ce nevoi si dorinte ai tu de la un partener; cand te indragostesti de cineva, in schimb, esti multa vreme orb la lipsurile persoanei si niciodata nu faci alegerea in mod rational.

Intalnirile aranjate pot duce, asadar, la relatii de cuplu de succes deoarece acestea se bazeaza pe compatibilitatea intre persoane si pe nevoile persoanelor si nu pe pasiune oarba. Alegi sau iti este ales un potential partener care are calitatile pe care le cauti si care pare a fi potrivit felului tau de a fi. Invers, deseori, te indragostesti exact de persoanele cele mai nepotrivite pentru tine.

In plus, relatiile de cuplu ce se nasc din pasiune sufera in timp: pasiunea se diminueaza intotdeauna; pasiunea duce si la tensiuni si conflicte majore; iar daca cei doi parteneri nu reusesc sa construiasca impreuna o relatie care sa nu fie bazata doar pe pasiune, odata cu sfarsitul perioadei romantice si pasionale, apare si declinul relatiei. In relatiile de cuplu incepute printr-o intalnire aranjata, procesul poate fi oarecum opus: la inceput, cauti punctele tari, calitatile si compatibilitatile ca baza pentru o relatie; apoi, se poate naste si iubirea…

întâlnirile aranjate cheia spre relații de cuplu de succes

Dragostea in timp vs. dragostea pasionala: care este dragostea adevarata? Ambele: sunt tipuri diferite de iubire, amandoua fiind cat se poate de reale. Poti iubi cu pasiune si forta o persoana pe care de abia o cunosti, pe care nici nu o vezi asa cum este ea in realitate (ceea ce nu inseamna ca nu iubesti!); sau poti incepe sa simti iubire romantica pentru o persoana pe care o cunosti de mai multa vreme. Diferenta: dragostea in timp, desi pare mai banala, se bazeaza pe o cunoastere interpersonala, in timp ce dragostea pasionala, romantica, se bazeaza pe acea „chimie” intre doua persoane. Chimie care nu garanteaza deloc ca cei doi sunt parteneri de cuplu potriviti!

De aceea, deseori, dragostea ce se naste cu timpul si odata ce doua persoane se cunosc este si tipul de dragoste care rezista testului timpului si care nu slabeste in intensitate. Intalnirile aranjate, atunci cand duc la o relatie de cuplu, presupun mai degraba o dragoste ce apare cu timpul: prea rar se intampla sa te indragostesti pasional de persoana ce-ti este aleasa ca partener!

Si desi nu pare prea romantic, daca acea dragoste se naste, ea poate garanta o relatie de succes! Fiecare tip de dragoste vine cu lipsurile sale: dragostea pasionala pare perfecta, insa nu dureaza; dragostea in timp dureaza, insa nu iti va oferi trairi la fel de intense (dar daca te-ai saturat de trairile intense care, vrei, nu vrei, iti ofera si suferinta, poate ca nici nu mai ai nevoie de inca o pasiune!)…

Si totusi…intalnirile aranjate pot naste o relatie de cuplu de succes. Nu exista nici un motiv pentru care sa nu incerci sa te intalnesti cu persoane alese prin agentii de dating sau cu persoane alese de catre prieteni si rude (prieteni si rude care te cunosc bine, deci vor alege persoane care sa-ti fie potrivite si care sa-ti placa). In  special daca ai un trecut de relatii de cuplu esuate, daca tinzi sa te indragostesti de persoane ce nu-ti sunt deloc potrivite, intalnirile aranjate pot fi o schimbare pozitiva in viata ta amoroasa. Doar nu promiti sa te casatoresti cu persoana aleasa – promiti doar sa ii dai o sansa, chiar daca nu simti din prima pasiune.

Ramane un „insa” destul de important: insa nu trebuie sa ai o relatie de cuplu care sa fie mai degraba un tip de amicitie – mai exact, daca persoana aleasa are toate calitatile dorite, daca pare un partener potrivit, insa nu simti pur si simplu nimic, mai bine mergi mai departe si cauti un partener care sa-ti ofere si trairi, emotii, dorinta. Poti acorda o sansa unei persoane – poti sa te intalnesti de mai multe ori cu aceasta, pentru a vedea daca simti atractie si posibilitatea unei iubiri. In lipsa oricarei atractii si daca nu simti ca ai putea iubi persoana, nu ai un partener de cuplu, ci ai un amic!!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.