Casă și grădinăPlante de apartament cu flori colorate - Notocactus (Parodia Magnifica), originară din...

Plante de apartament cu flori colorate – Notocactus (Parodia Magnifica), originară din Africa de Sud

Cactusii sunt plante foarte interesante, in special datorita florilor in culori vibrante, care rezista pentru o perioada destul de mare de timp. Planta de apartament – Notocactus (Parodia Magnifica) este originara din Africa de Sud, dar mai poate fi intalnita, in habitatul ei natural, si in zone ca Rio Grande, Brazilia, Paraguay, Uruguay si Argentina.

Ca si celelalte specii de cactusi, Eriocactus magnificus sau Notocactus magnificus, asa cum planta mai este denumita, si-a dezvoltat, de-a lungul sutelor de ani de evolutie, diferite metode prin care poate reduce pierderea de apa – o pelicula foarte groasa, impermeabila, care impiedica evaporarea rapida a apei si tine la distanta daunatorii si bolile ce o pot afecta. In cazul cactusilor, stomatele (mici deschizaturi pe frunze, care ajuta la respiratie) au recesat, tocmai pentru a asigura aceasta protectie suplimentara, transformandu-se in adancituri pe suprafata plantei.

Genul Notocactus reuneste specii de cactusi mici, aplatizati, care nu depasesc (cu cateva exceptii) 10 centimetri in inaltime, au intre 10 si 30 de coame, areolele usor lanoase, cu spini radiali.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Notocactus (Parodia Magnifica) poate sa supravietuiasca in conditii de temperatura scazuta, chiar sub pragul de inghet, si in conditii de ariditate extrema. Din punctul de vedere al solului de crestere, Parodia Magnifica creste, in locurile de origine, pe dealurile stancoase, printre crapaturile pietrelor sau la umbra altor plante de dimensiuni mai mari, din preajma lor.

Cantitatea de material organic din acest tip de sol este una foarte mare, iar drenajul este perfect, motiv pentru care solul de plantare, in care cactusul se poate dezvolta in conditii optime, este reprezentat de cel foarte bine drenat si cu o cantitate mare de material organic sau compost.

In conditiile cresterii in apartament a plantei  – Notocactus (Parodia Magnifica), este indicata evitarea temperaturilor scazute, iar daca in lunile de vara amplasati ghiveciul afara, odata cu inceputul lunii septembrie, planta trebuie adusa in interior, pentru ca odata expusa inghetului sau temperaturilor in jur de zero grade, aceasta poate muri. Atat timp cat solul este umed, planta poate rezista la temperaturi de pana la 3-4 grade Celsius, fara pagube importante.

Notocactus
Notocactus

Din punctul de vedere al cantitatii de apa, planta de apartament – Notocactus (Parodia Magnifica) este rezistenta la  perioade lungi de seceta – atribut dobandit inca din mediul sau natural de crestere. In perioada de iarna, cantitatea de apa va fi redusa la minimum, doar atat cat radacinile sa nu se usuce complet. Incepand cu luna martie, cantitatea de apa trebuie cerscuta constant, pana la sfarsitul lunii mai, pentru ca planta va incepe un nou ciclu vegetativ. In aceste conditii, poate fi udata la fiecare doua – patru zile si se poate ajunge chiar si la udarea de mai multe ori pe zi, daca temperaturile sunt foarte ridicate.

Planta de apartament – Notocactus (Parodia Magnifica) se dezvolta bine in ghivecele din lut, poroase, care pastreaza umiditatea in sol si care asigura drenajul necesar. Apa din farfuria de colectare trebuie sa fie intotdeauna scursa, pentru ca acest tip de cactus este expus pericolului aparitiei mucegaiului in conditii de umiditate extrema.

Din punctul de vedere al necesarului de lumina, Notocactusul se dezvolta in lumina puternica, in special in perioada de vara (dar si iarna, langa o fereastra orientata spre est sau sud), insa este contraindicata expunerea directa la soarele foarte puternic al dupa-amiezei, care s-ar putea sa arda planta.

Inflorire

Florile plantei de apartament – Notocactus (Parodia Magnifica) se dezvolta in apexul (varful) plantei sau in apropierea acestuia si au culori placute, galben, portocaliu, rosu, violet. Dimensiunile lor sunt relativ mari, in raport cu tulpina. Dupa ce florile se trec, se formeaza fructul, de aproximativ un centimetru.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Notocactus (Parodia Magnifica) se face prin seminte, puse intr-un sol usor umezit, primavara. Pentru ca multi dintre cactusii din Genul Notocactus dezvolta, la baza, “pui”, inmultirea se poate face si prin desprinderea acestora de planta mama si cultivarea in ghiveci separat.

Daunatori si erori de cultivare

Odata trecut pericolul inghetului, planta poate fi crescuta in siguranta in exterior, in soare direct, pentru ca va arata foarte sanatos si va produce flori foarte colorate. Daca o pastrezi in zone intunecoase, planta va creste dezordonat, isi va pierde din culori si va fi expusa la pericolul putrezirii radacinilor din cauza umezelii in exces. In cazul expunerii in exterior, Parodia Magnifica trebuie protejata de soarele foarte puternic, motiv pentru o poti pozitiona fie sub un umbrar, fie in sera.

Cactusii sunt plante de apartament relativ pretentioase (daca nu esti obisnuit cu cresterea lor), care necesita atentie, dar, pentru pasionati, cultivarea lor si asigurarea unui habitat cat mai apropiat de cel natural este, pe de o parte, o provocare, dar si o foarte mare bucurie. Odata infloriti, sunt cu adevarat spectaculosi si ii vor bucura pe toti cei care ii privesc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.