Planta de grădina cu flori colorate – Solidago canadensis sau Sânziana de grădină

1
2605
Planta de grădina cu flori colorate - Solidago canadensis sau Sânziana de grădină

Intreaga vara, pana la jumatatea toamnei, planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) isi daruieste, cu generozitate, florile galbene, luminoase si bogate. Asezata langa plante sau arbusti cu flori de alte culori (albastre, rosii), Sanziana sau Salcioara, cum i se mai spune, va crea contraste spectaculoase si va infrumuseta orice colt de gradina. Pentru ca poate ajunge la aproximativ 1-1,5 metri inaltime, este perfecta pentru a fi asezata pe fundal, in spatele altor plante, de mai mici dimensiuni.

Provine din America de Nord, din Canada (“canadensis”), unde mai este numita si “Varga de aur”, gratie aspectului crengutelor inflorite. Primul cuvant din denumirea stiintifica – Solidago – provine din limba latina, insemnand “a face totul”, “a consolida” (“solida” – “totul”, “ago” – “a face”), aluzie la intrebuintarea sa in medicina traditionala, pentru tratarea diverselor afectiuni (pulmonare, reumatice, renale, infectioase etc.), dar si in industria farmaceutica, fiind bogata in Vitamina P. Chinezii folosesc florile pentru ceai tonic.

Apicultorii o cultiva pe suprafete mari (este o planta melifera), mierea de Sanziene avand o aroma deosebita, pastrand si principiile active ale plantei. In plus, fiind inflorita si toamna, Salcioara hraneste albinele in perioada in care nu mai gasesc alte flori. In Europa s-a raspandit incepand cu secolul al XIX-lea.

Cultivare si ingrijire

Pentru a se dezvolta armonios, planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) are nevoie de un sol leger, usor nisipos, umed, pe toata durata verii, si de lumina moderata, pentru ca frunzele alungite, zimtate, aspre, sa se dezvolte sanatos. In aceste conditii, rizomii (tulpinile subterane, care acumuleaza substantele nutritive), dau nastere nenumaratilor lastari (in jur de 300 de tije pe metru patrat).

Pentru a stimula cresterea si inflorirea abundenta, se poate administra un ingrasamant lichid, o data pe luna, vara (nu este insa absolut necesar). Iarna poate sa reziste la temperaturi scazute de pana la -20 de grade Celsius.

Inflorire

Solidago canadensis
Solidago canadensis

Planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) infloreste la mijlocul verii si florile galbene, care dau tot farmecul acestei plante, rezista pana toamna. Inflorescentele (numite calatide) sunt alcatuite din flori mici, tubulare, de 3-5 milimetri in diametru. Pentru ca este considerata o planta invaziva, daca nu vreti sa ocupe din ce in ce mai mult teritoriu, este recomandat sa se inlature florile ofilite, fara a mai fi lasate sa faca seminte, care vor cadea in jurul plantei si din care se vor dezvolta alti lastari.

Citește și:  O curte pentru joacă, distractivă și frumoasă – Motiv de amuzament pentru copii acasă

Inmultire

Rizomii plantei de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) nu au numai rolul de a hrani planta, ci si pe acela de organe de inmultire. De aceea, daca vreti sa inmultiti planta, pentru a avea tufe de Sanziene si in alte parti ale gradinii, este foarte simplu sa separati astfel de rizomi, cu tijele corespunzatoare, si sa ii plantati la locul dorit.

De asemenea, inmultirea prin seminte se face foarte usor. O singura tija a plantei de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) are capacitatea de a produce circa 20 000 de seminte, care, in mod natural, sunt raspandite de vant. Numai 3% dintre acestea au, insa, capacitatea de a germina in anul urmator.

Daunatori si erori de cultivare

Planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) este foarte rezistenta la boli si daunatori. Paradoxul este ca, daca in zonele de origine este pandita de multi daunatori, in restul tarilor acest pericol nu exista. Este si motivul pentru care, in anumite regiuni din Elvetia si din China, din pricina caracterului ei invaziv, este considerata un pericol pentru alte specii de plante autohtone.

Sanziana de gradina este una dintre plantele cel mai usor de crescut. In afara de Solidago canadensis, alte specii, mai cunoscute, sunt Solidago gigantea (cu tije roscate), Solidago vigaurea (de dimensiuni mai mici si cu perioada de inflorire mai timpurie), Solidago graminifolia.

Ca planta medicinala, Sanziana de gradina se recolteaza in iulie-septembrie, adica in primele luni de inflorire, taindu-se partea superioara, inflorita, a tijelor. O crenguta inflorita de Solidago canadensis, pusa intr-o vaza, fara apa, isi va pastra aspectul ornamental foarte multa vreme, chiar dupa ce se usuca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.