Peștii de acvariu Colisa Lalia, o specie de gurami din grupul peștilor labirintici

0
610
Pești de acvariu - Colisa Lalia, Foto: free-pet-wallpapers.com
Pești de acvariu - Colisa Lalia, Foto: free-pet-wallpapers.com

Colisa Lalia este o specie de gurami care face parte din grupul peștilor labirintici. Este cunoscut și cu numele de lalius sau gurami pitic. Provine din India, de aceea are și denumirea de gurami indian și este o specie mică, cu lungimea corpului de numai 5-6 cm. În plus, Colisa Lalia este considerată cea mai mică specie din categoria peștilor labirintici.

Acest pește este apreciat de acvariști deoarece este o specie frumoasă și pașnică. Este un pește timid și chiar fricos, îi place să înoate la suprafața apei, iar uneori are tendința chiar să sară din acvariu, de aceea bazinul în care este adăpostit trebuie să fie întotdeauna acoperit. Nu îi place lumina de intensitate puternică, fundalul în bazin trebuie să fie întunecat, apa trebuie să fie bine filtrată, iar în acvariu este bine să existe plante acvatice. Temperatura apei în acvariu este necesar să aibă valorile cuprinse între 24-28 grade Celsius, pH-ul de 6,5-7, iar duritatea apei de 9-10 grade DG. Temperatura apei în acvariu nu trebuie să scadă sub 20 grade Celsius, însă poate fi mai ridicată în perioada de reproducere, de aproximativ 28-29 grade Celsius. Hrana preferată a peștelui Colisa Lalia este alcătuită din Cyclops și Daphnia. Se poate folosi atât hrană vie cât și uscată.

Peștele Colisa Lalia se remarcă prin coloritul argintiu-albăstrui și dungile roșiatice. De asemenea, sunt foarte frumoase înotătoarele sale albastre prevăzute cu puncte roșii. Femela este mai mică și are coloritul mai deschis, gri-argintiu cu nuanțe verzui și roșiatice, la mascul predomină coloritul albăstrui și este chiar impresionant. Partea ventrală a corpului are o nuanță gălbuie sau albastru-deschis. Înotătoarea dorsală și anală au foarte multe radii, sunt foarte bine dezvoltate mai ales la mascul, iar înotătoarea caudală poate avea marginea rotunjită sau zimțată. Aripioarele pectorale sunt alungite și în pereche, iar cele ventrale sunt subțiri și lungi, de forma a două filamente. La femelă înotătoareale sunt transparente. Capul are formă triunghiulară, ochii sunt mari, operculele bine dezvoltate, iar corpul aplatizat pe părțile laterale și complet acoperit cu solzi.

Citește și:  Câinele Saluki - probabil prima rasă canină domesticită din întreaga lume

În perioada de reproducere este bine ca temperatura în acvariu să fie mai ridicată de 24 grade Celsius, dar să nu depășească 29 grade Celsius. Masculul are obiceiul de a face un cuib de spumă și fragmente de frunze de plante acvatice, care plutește la suprafața apei și în care femela va depune icrele. O singură femelă poate depune până la 100 de icre, care trebuie să incubeze timp de 24 de ore, apoi eclozează și apar alevinii. Aceștia încep să înoate abia după 3 zile de viață, iar hrana lor este alcătuită din infunzori iar apoi din Artemia.

Speranța de viață la peștele Colisa Lalia este de cel mult 2 ani.

Video –  Specia Colisa Lalia (reproducerea):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.