Pescuitul la avat, deseori practicat în lunile de toamnă

0
1472
Pescuitul la avat Foto: www.ifish.ro
Pescuitul la avat Foto: www.ifish.ro

Pescuitul la avat este practicat cu precadere in lunile de toamna (din septembrie pana-n noiembrie, cu cea mai mare pondere in prima luna de toamna), insa si la inceputul primaverii sau, mai rar, in miezul iernii. Acest peste se poate gasi in cantitati suficient de mari in Dunare, dar si pe raurile mari, precum Somes, Olt sau Mures. Avatii sunt raspanditi din plan pe toata lungimea acestor ape, iar pescarii au o multime de locuri unde-si pot petrece o zi intreaga incercand sa-i prinda. Mai mult decat atat, ei nu vor fi deranjati de catre cei care colecteaza taxe de pescuit. Nu in ultimul rand, trebuie sa sa tina cont si de faptul ca exista si posibilitatea prinderii somnilor, a stiucilor sau a scrumbiilor, un factor care nu poate fi trecut cu vederea.

In ceea ce priveste echipamentul necesar pescuitului avatului, acesta trebuie sa fie perfect adaptat conditiilor de mediu in care se va desfasura. Pestele la care facem referire are un apetit formidabil, el hranindu-se pe totata durata zilei. De asmenea, demn de retinut este si faptul ca el traieste doar in apele foarte curate si consuma cu precadere obleti si alti pesti de mici dimensiuni.

avatAsadar, daca va ganditi sa mergeti la o partida de pescuit avat, veti avea nevoie de o lanseta de minim doi metri si o putere cuprinsa intre trei si 14 grame. In ceea ce priveste nalucile, se spune ca oscilantele si voblerele sunt cele mai indicate pentru acest tip de pescuit.

In legatura cu oscilantele, multi dintre pescari le prefera pe cele mai mici si mai subtiri, care se recupereaza mai rapid si mai la suprafata.

Voblerele se remarca printr-o versatilitate foarte mare. In cazul avatului, mai toate tipurile de voblere sunt utilizate destul de mult( poppere-le, voblerele floating, voblerele suspending sau chiar stick bait-urile). De obicei, marimea acestora nu trebuie sa depaseasca cinci, poate sase centimetri, insa unii pescarii opteaza uneori chiar si pentru modele mai mici, in jur de trei centimetri. Cu acestea, cele mai potrivite sunt echipamentele din clasa ultra light.

Rotativele se folosesc si ele in pescuitul avatului. Viteza de rotatie si frecventa lor destul de ridicate le fac foarte eficiente, mai ales modelele care au paleta fixata chiar pe axa.

Mustele artificiale se utilizeaza pentru prinderea avatului, insa alaturi de un echipament tipic de spinning. De asemenea, oscilanta trebuie sa aiba dimensiuni reduse, insa o greutate mare. Mustele (nu mai mult de doua) se vor lega pe saltatori de pana-n 20 de centimetri. Distanta fata de oscilanta nu trebuie sa depaseasca jumatate de metru.

Popper-ele sunt foarte bune pentru pescuitul avatului in anotimpul cald. Acest tip de voblere atrage cu usurinta atentia pestilor si, pe deasupra, contribuie la spectaculozitatea unei partide, deoarece atacul acestui peste va fi la vedere.

Soft bait-urile reprezinta niste naluci preferate de catre pescarii ce vor sa prinda avat in apele care nu au o vizibilitate foarte mare. Cele mai indicate culori pentru soft bait-uri sunt cele foarte deschise, precum albul. Nu putini pescari utilizeaza insa si negrul sau alte culori foarte inchise, datorita contrastului creat.

Citește și:  Backpacking sau cum să călătoriți pe bani puțin, un hobby inedit

Cicadele sunt potrivita pentru explorarea straturilor de adancime in care acesti pesti la care facem referire vaneaza. Ele sunt utilizate mai mult in apele reci.

De notat si faptul ca avatii se pot pescui si cu momeli naturale, atat cu pluta, cat si cu monturi pe fundul apei. Cea mai buna perioada pentru asta este la inceputul primaverii si in timpul toammei. Pestii care se pot folosi drept momeala sunt obletii. De asemenea, avatilor le plac si lacustele, ramele si viermusii.avat prins

De retinut este si faptul ca avatul se hraneste in grupuri mari. De aceea, in locurile unde ati avut succes la pescuitul acestui peste este foarte bine sa continuati, intrucat sansele de continuare a reusitei sunt crescute. In general, avatii nu au dimensiuni mari si, atunci cand aveti bafta de a captura unul dintre exemplarele mai dezvoltate decat ceilalti, situatia nu se va repeta prea curand.

Mulineta recomandata pentru prinderea avatilor trebuie sa fie dintre cele mai rapide, cu un raport de recuperare de cel putin 5:1. Cel mai bine este sa pescuiti avatul in acele locuri in care curentul este aproape inexistent, precum rupturile de mal, pragurile sau involburarile de apa. Aici, avatii se aduna in numar mare si se hranesc cu obleti sau cu alti pesti care le ies in cale.

In legatura cu tehnica folosita pentru pescuit, multi dintre cei care prind avati efectueaza lansari in aval, la circa 45 de grade fata de mal. Recuperarile se vor face cu rapiditate, nalucamentinandu-se la suprafata apei. Cu cat apa este mai rece, cu atat obletii se vor ascunde mai la adancime, de aceea fiind indicat sa se caute pestii in zonele cu un curent foarte slab, pentru a avea succes.

Firul utilizat cu precadere pentru pescuitul avatului este cel intre 0,20 si 0,30 milimetri, in cazul folosirii monofilamentelor si ceva mai subtire pentru multifilamente. Acest peste, cu toate ca se zbate cu o forta foarte mare in raport cu greutatea si dimensiunile sale, nu rezista foarte mult, obosind relativ repede. O parte dintre pescari nu agreeaza firele textile atunci cand vor sa prinde avat, din cauza rezultatelor sub asteptari pe care le-au avut cu acestea.

In concluzie, echipamentul optim pentru acest tip de pescuit este cel medium-light, in unele cazuri chiar si ultra light. Un lucru de care trebuie sa se tina cont este reglarea franei mulinetei, intrucat pestele ataca foarte puternic nalucile. Cu toate ca se pescuieste cu precadere cu naluci, avatul poate fi capturat si cu momeli naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.