Home Animale de companie Papagalul cu evantai roșu, specia Deroptyus accipitrinus

Papagalul cu evantai roșu, specia Deroptyus accipitrinus

0
959
blank
Papagalul cu evantai roșu, specia Deroptyus accipitrinus, Foto: tukipedia.com

Papagalul cu evantai roșu impresionează prin penajul viu colorat, dar mai ales cu penele roșii de la gât, mărginite cu albastru. Această pasăre nu migrează, trăiește doar în pădurile dese din nordul Americii de Sud. Este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție. Are denumirea științifică Deroptyus accipitrinus și face parte din familia Psittacidae, ordinul Psittaciformes.

Deroptyus Accipitrinus, Foto: tukipedia.com
Deroptyus Accipitrinus, Foto: tukipedia.com

Astfel de papagali trăiesc în grupuri de câteva exemplare, chiar de 20 de păsări și scot sunete ascuție, scurte, foarte variate. Uneori emit fluierături mai slabe, iar alteori sunetele lor sunt mai intense, ca un fel de ,,ghia-ghia-ghia-ghia”. Acestea le trădează prezența în pădurile dese, altfel, păsările de acest gen ar fi dificil de observat.

Papagalul cu evantai roșu poate avea lungimea corpului de 33-35 cm și greutatea de 190-280 g. În zona cefei și până în spatele gâtului are penajul roșu-închis, mărginit cu albastru. Când este agitat sau stresat, papagalul își ridică penele din zona gâtului și ele iau forma unui evantai deosebit, colorat. Ciocul său negru-gri și mare, puternic încovoiat și cu vârful ascuțit, iar ochii săi ca de soim, privirea ageră, îi crează aspectul impresionant al unei păsări de pradă. În realitate acest papagal este o pasăre pașnică, își face cuibul în scorburi sau găuri forate de ciocănitoare și se hrănește cu fructe de pădure, nuci și semințe. Penele aripilor sunt verzi, pe piept și abdomen penajul este în nuanțe roșii și albăstrui, fruntea este albicioasă sau crem-deschis, coada și vârfurile aripilor sunt maronii sau negre. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul galben, iar picioarele sunt bine dezvoltate, au coloritul pielii gri, prezintă gheare puternice la degetele lungi și robuste cu ajutorul căroara se ține bine de crengile copacilor.

Citește și:  Cum alegi un pat sau cum faci un culcuș pentru câine? Citește sfaturile noastre
Papagalul cu evantai roșu, specia Deroptyus accipitrinus
Papagalul cu evantai roșu, specia Deroptyus accipitrinus

Femela depune în perioada de reproducere cel mult 2-4 ouă, pe care le clocește timp de aproximativ 26 de zile. După eclozarea ouălor apar puii care sunt hrăniți de femelă timp de 9 săptămâni, apoi aceștia pot să zboare și devin independenți.

Papagalul cu evantai roșu
Papagalul cu evantai roșu

Există două subspecii de papagli ale acestui gen și anume: Deroptyus accipitrinus accipitrinus (are fruntea alba), Deroptyus accipitrinus fuscifrons (are fruntea de culoare închisă).

Video – Papagalul cu evantai roșu, specia Deroptyus accipitrinus: 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.