Timp liberNumismatica sau arta de a colecționa bani, un hobby cu multe avantaje

Numismatica sau arta de a colecționa bani, un hobby cu multe avantaje

Colectiile reprezinta unul dintre cele mai populare hobby-uri iar numismatica este, fara indoiala, unul dintre cele mai populare tipuri de colectii, desi multe persoane afirma ca aceasta activitate practicata in scop recreativ si-a pierdut din farmec in fata altor activitati de acest gen.

Numismatica exista inca din antichitate, fiind una dintre activitatile preferate ale conducatorilor, nobililor si a altor persoane instarite, mai ales ca valoarea banilor era mult mai mare in timpurile indepartate, mai ales din punctul de vedere al materialelor din care monedele erau confectionate. Ba mai mult, in timpul Renasterii, numismatica a devenit chiar o afacere si chiar si in prezent valoarea colectiilor de bani se ridica la sume foarte mari.

Pe langa faptul ca este un hobby, numismatica este si o stiinta care se ocupa cu cercetarea din punct de vedere istoric a schimbarilor monetare care au avut loc de-a lungul timpului. Ca stiinta, numismatica este strans legata de inventia monedelor si de rolul acestora in societate.

Numismatica – un hobby nemuritor

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, perioada Renasterii a fost momentul cel mai infloritor din punctul de vedere al colectionarii de monede, persoanele instarite obisnuind sa isi deschida ateliere de numismatica. Tot in perioada Renascentista, mai precis in anul 1836, a fost infiintata Societatea de Numismatica.

Pasiunea pentru monede se concretizeaza in colectii ample pe care posesorii nu ezita sa le completeze de fiecare data cand au ocazia.

Cum puteti incepe o colectie de monede?

Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra are o moneda veche sau straina primita de la un prieten sau de la bunici.

Nici nu va trebuie mai mult pentru a incepe o astfel de colectie. Este important sa va doriti si sa va documentati pentru a va putea organiza cat mai bine colectia. Pentru a clarifica lucrurile, colectiile pot fi organizate astfel:
• in functie de tipul de metal folosit pentru confectionarea monedelor
• in functie de valoarea monedelor
• in functie de regiune (tara de origine)
• in functie de era careia apartin aceste monede
• in functie de tema.

Acestea sunt cele mai intalnite moduri de organizare a colectiilor si este foarte important sa tineti cont de acest aspect.

colectie de bani

Un alt pas important este inscrierea intr-un club sau chiar in Societatea de Numismatica pentru a va putea procura monedele dorite. Inca o data documentarea joaca un rol important.

Pentru a va imbogati colectia puteti vizita magazinele de antichitati si veti fi surprinsi sa vedeti cate monede vechi veti gasi in cadrul acestora.

Care sunt avantajele unui astfel de hobby?

Numismatica este un hobby foarte interesant si o pasiune cu adevart nobila iar avantajele sale sunt numeroase.

Colectionarea monedelor reprezinta cunoastere. Dupa cum am mentionat in repetate randuri, documentarea joaca un rol foarte important. Fiecare moneda are povestea sa strans legata de istoria unui popor sau a unei civilizatii.

Prin intermediul numismaticii o persoana poate afla foarte multe lucruri despre numeroase culturi, despre diverse conflicte ideologice sau politice care isi pun amprenta asupra sistemului monetar, acesta fiind unul de referinta pentru orice societate.

Numismatica poate invata pe oricine ce inseamna organizarea deoarece monedele foarte valoroase vor trebui atent organizate si pastrate, in conditii de siguranta, ferite de umezeala si praf.

Facand parte din grupuri si cluburi special destinate acestui hobby, pasionatii de numismatica isi pot imbunatati relatiile sociale, fiind o metoda inedita de a socializa si de a crea noi relatii

Numismatica nu cunoaste varsta. Este o pasiune ce se potriveste atat celor mai mici, cat si adultilor avand, indiferent de situatie, un farmec aparte. Si in momentul in care doriti sa renuntati la colectia dumneavoastra si doriti ca altcineva sa se bucure de aceasta, o puteti vinde, valoarea sa fiind foarte mare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.