Casă și grădinăCum se prepară și la ce se folosește zeama bordeleză (zeamă de...

Cum se prepară și la ce se folosește zeama bordeleză (zeamă de Bordeaux)

Daca sunteti un gradinar cu experienta cu siguranta stiti la ce se foloseste zeama bordeleza insa, daca sunteti un incepoator trebuie sa stiti ca zeama bordeleza reprezinta un adevarat ajutor pentru gradina dumneavoastra. Despre cum o puteti prepara si in ce situatii este indicat sa o folositi veti afla in randurile care urmeaza.

Ce este zeama bordeleza?

Zeama bordeleza sau zeama de Bordeaux reprezinta rezultatul obtinut prin neutralizarea sulfatului de cupru cu var stins, fiind unul dintre cele mai cunoscute si mai folosite fungicide, zeama bordeleza fiins folosita in gospodarii de mai bine de un secol. Zeama bordeleza a fost utilizata pentru intaia oara la sfarsitul secolului al XIX pentru protejarea culturilor de vita de vie din regiunea Bordeaux (Franta), de unde provine si denumirea aceste solutii atat de apreciate. Zeama bordeleza este folosita pentru a combate actiunile nocive ale unor ciuperci ce pot ataca diverse plante de gradina, provocand daune colosale (mana, fainare sau monilioza).

Zeama bordeleza se foloseste in special pentru a proteja pomii fructiferi si vita de vie, insa poate fi utilizata si pentru tratarea altor plante din gradina personala. In cadrul magazinelor de specialitate veti gasi sulfatul de cupru (piatra vanata) folosit pentru realizarea acestui produs.

Pe langa faptul ca zeama bordeleza ajuta la protejarea plantelor de factorii patogeni, in cazul pomilor fructiferi, dupa taierile aferente, acest produs va ajuta la o mai rapida cicatrizare a crengilor. Mai mult decat atat, cuprul este substanta ce ajuta lemnul sa ajunga mai rapid la maturitate pentru a lupta, de exemplu, cu temperaturile scazute din timpul iernii.

Zeama bordeleza ajuta plantele sa lupte impotriva daunatorilor si este un foarte bun dezinfectant atat pentru recipiente (ghivece), cat si pentru sere.

Iar un mare avantaj al acestei solutii este acela ca nu este toxica si poate fi utilizata cu incredere chiar si pentru o gradina bio.

Cum se prepara zeama bordeleza?

Prepararea acestei solutii nu este un lucru simplu si daca doriti sa va usurati munca o puteti achizitiona direct din cadrul magazinelor de specialitate, alegand concentratia potrivita lucrarilor din gradina dumneavoastra.

Daca doriti sa preparati singuri aceasta solutie veti avea nevoie de:
– Suflat de cupru (piatra vanata)
– Var stins sau lapte de var
– Apa.

Pentru prepararea de zeama bordeleza trebuie sa tineti cont de concentratia dorita, aceasta fiind influentata de tipul plantelor pentru care solutia este folosita, dar si de anotimp. In acest fel, daca doriti sa folositi zeama bordeleza in plin proces vegetativ, este indicat sa folositi o concetratie de 0,5 – 0,7%, niciodata mai mult. Doar in momentul in care plantele, pomii fructiferi sau vita de vie, intra in proces de rapaus vegetativ, se recomanda folosirea unei concentratii de pana la 3%.

Pentru a realiza corect calculele, este important sa stiti ca veti obtine o solutie cu o concentratie de 1% folosind 1 kg de sulfat de cupru si o jumatate de kg de var nestins toate acestea amestecate cu 100 l de apa.

Intr-un vas din plastic (niciodata din metal deoarece solutia are un puternic efect coroziv), turnati jumatate din cantitatea necesara de apa si varul, amestecand pana cand veti obtine o solutie cu aspect laptos. Intr-un alt vas din plastic turnati cealalta cantitate de apa si sulfatul de cupru, amestecand, de asemenea, pana la uniformizare. Dupa aceea, solutiile din cele doua recipiente se vor amesteca pana cand solutia finala va deveni omogena.

Este indicat sa aveti la indemana hartie de turnesol (care se va alabastri daca pH-ul este corect) pentru a verifica pH-ul solutiei, acesta fiind cuprins in mod normal intre 7 – 7,5. In cazul in hartia se inroseste, inseamna ca zeama bordelza este mult prea acida si poate produce arsuri grave plantelor. Adaugati sulfatul de cupru sau varul stins pentru a ajunge la pH-ul dorit.

Este foarte important sa folositi zeama bordeleza in ziua in care ati preparat-o. Puteti adauga in aceasta albus de ou, melasa, lapte sau aracet (nu este foarte indicat) pentru ca substanta sa se lipeasca mai bine de plante si sa actioneze mai rapid.

Folositi intotdeauna pompe speciale pentru stropit si un echipament adecvat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.