Animale de companieGripa porcină la câini și pisici - Simptome și tratament

Gripa porcină la câini și pisici – Simptome și tratament

Gripa porcină este o boală contagioasă atât pentru animalele de companie cât și pentru oameni. Câinii și pisicile pot suferi de o astfel de gripă, dacă se infectează cu virusul H1N1 (sau gripa porcină), ce este renumit pentru epidemiile răspândite atât la animale domestice cât și sălbatice.

Principalele simptome care apar în cazuri de gripă porcină sunt următoarele: animalul are o stare de letargie și slăbiciune generală, strănută, are secreții nazale, refuză mâncarea deoarece îi scade apetitul alimentar, are secreții oculare, poate face febră. Astfel de simptome pot fi ușoare sau moderate, dar pe parcursul bolii pot deveni chiar grave. Unele pisici infectate cu virusul H1N1 au murit, mai ales că nu au primit un tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Pentru a ajuta animalul care suferă de astfel de simptome, stăpânul său îl va duce cât mai repede la un medic veterinar. În scopul stabilirii diagnosticului se vor face o serie de teste animalului, printre care: analiza sângelui, analiza secrețiilor nazele, oculare, sau chiar radiografie la plămâni pentru a depista dacă patrupedul suferă de vreo boală pulmonară, pneumonie sau altceva.

Pentru gripa porcină nu există un tratament specific. De regulă se administrează medicamente antibiotice pentru combaterea infecțiilor, se hrănește și îngrijește cu atenție animalul pentru a avea mucoasele curate, fără secreții nazale și oculare, se va aplica un tratament pentru combaterea deshidratării dacă este cazul.

Cei care au un astfel de animal de companie trebuie să știe faptul că gripa porcină este diferită de gripa obișnuită, nu este o simplă raceală, ea se diferențiază prin simptome mai intense și poate avea consecințe grave asupra sănătății patrupedului. Această gripă trebuie prevenită, de aceea animalele trebuie ferite de alte patrupede contaminate deja. Gripa porcină apare mai ales la porci, în rândul animalelor domestice. Uneori virusul este luat și de păsări, iar oamenii nu sunt nici ei excluși să se molipsească de acest virus.

În concluzie, gripa porcină este o boală destul de complicată, care are simptome ușoare sau moderate la început, apoi acestea se agravează. În situații de gripă porcină, specialiștii în domeniul sănătății au in vedere mai ales stoparea focarelor de infecție, pentru a se evita o astfel de epidemie de gripă.

Cel mai cunoscut virus de gripă porcină este H1N1. Există însă și alte trei subtipuri de virusuri de gripă porcină și anume: H1N2, H3N1, H3N2. Acestea sunt contagioase, se răspândesc pe calea aerului, prin tuse, strănut, igiena precară a mâinilor. La oameni, în caz de infecție cu un astfel de virus, apar simptome de febră, congestie nazală, dureri de cap, tuse umedă sau uscată, oboseală accentuată, dureri musculare, greață, diaree și vărsături.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.