Casă și grădinăGeamurile Tripan, află avantajele și dezavantajele acestora

Geamurile Tripan, află avantajele și dezavantajele acestora

Pierderile de caldura din locuinta, zgomotul agasant din exterior, in proportie de 25%, sunt cauzate de ferestrele insuficient etansate si de o calitate indoielnica, de aceea o alegere corecta a acestora va rezolva, in mare masura, izolatia termica si confortul acustic din interiorul casei.

Cea mai recenta oferta de pe piata de profil e reprezentata de geamurile tripan, superioare termopanului, in primul rand, din punctul de vedere al izolatiei fonice, dar si termice. La modul foarte general, in timp ce termopanul este alcatuit din doua foi de sticla, geamurile tripan, cum le spune si numele, sunt alcatuite din trei foi, de cate 4 milimetri, despartite prin intermediul a doua baghete de aluminiu. Doua dintre cele doua foi sunt lipite printr-un film tehnic transparent.

Ca si in cazul sticlei duble, intre foile de geam se introduce un gaz rar, precum argonul/kryptonul, care ajuta la ameliorarea coeficientului de transfer termic U. Cu cat acest coeficient tinde catre zero, cu atat capacitatea izolanta este mai mare. Desi pot sa intervina multe variabile in conditiile montarii unei ferestre, totusi, pentru a va face o idee, un geam tripan, cu spatiul dintre foi de 12 milimetri, ar trebui sa aiba un coeficient de transfer termic U= 1 (in timp ce un termopan standard are U=2,7-2,9, iar un geam simplu are U=5.7-5,8). Un geam tripan cu krypton are U=0,6.

Grosimea obisnita a unui geam tripan este de 36 sau 44 de milimetri (in comparatie cu grosimea medie a unui termopan, de 24 de milimetri), montat in rama la o adancime de 74 milimetri. De aici incolo sunt insa de luat in seama o multime de alte caracteristici. Aceste tipuri de geam sunt facute tinand seama de legea fizicii, potrivit careia un spatiu inchis, care contine un aer sec si imobil, dobandeste proprietati izolante, direct proportionale cu respectiva cantitate de aer.

Urmand aceasta lege, geamurile triple au o mai mare cantitate de aer, fata de geamurile duble si, deci, sunt mai performante. Se introduce argon intre foi, pentru ca acest gaz ofera cel mai bun raport calitate izolanta-pret. Se mai foloseste si krypton, mai bun, dar si mai scump. Pe foia din exterior a geamului tripan (dar pe fata interna) este aplicat un strat foarte fin de oxid metalic care formeaza un ecran protector in fata razelor solare, permitand doar trecerea undelor scurte, ceea ce presupune un coeficient de umbrire destul de mare.

Geamurile Tripan, Foto: tanphatdoor.vn
Geamurile Tripan, Foto: tanphatdoor.vn

Avantajele geamurilor tripan

 • Asigura o mai buna izolatie si o mai buna securitate a locuintei;
 • Estompeaza zgomotele cu 35 db;
 • Nu produc condens;
 • Reduc consumul de energie termica, iarna (cu aproximativ 30% mai putin la factura de energie);
 • Gratie peliculei transparente, aplicata pe foia din exterior,  geamul tripan impiedica, vara, patrunderea excesiva a caldurii razelor de soare, pastrand un interior racoros;
 • Spatiul din mijloc, de 16 milimetri, umplut cu argon, diminueaza substantial schimburile termice intre exterior si interior;
 • Cele doua foi dinspre interior, lipite printr-un film transparent, au rol esential in izolarea fonica si fac geamul mai rezistent (foarte greu de spart);

Dezavantajele geamurilor tripan

 • Sunt mult mai scumpe (costa cu aproape 80% mai mult decat geamurile duble);
 • Sunt foarte grele (aproximativ 30 de kg/metru patrat), prin urmare, mai greu de montat;
 • Sunt mai putin permisive fata de lumina zilei;
 • Iarna capteaza foarte putin caldura soarelui, fiind inconfortabile din acest punct de vedere;

Aceeasi importanta (ca si geamul) o are rama si felul in care este fixata in perete, de multe ori, de aici ivindu-se cele mai multe probleme. Ca regula generala, cu cat materialul din care este facuta rama fereastrei este mai greu, cu atat izolatia este mai buna. Dupa acest principiu, lemnul ar fi materialul cel mai izolant. Totusi, tehnologiile de ultima ora recomanda deopotriva ramele de PVC si de aluminiu, in combinatie cu geamurile de buna calitate.

Cei interesati de geamurile tripan (pentru o noua locuinta sau pentru a le inlocui pe cele existente) trebuie sa aiba in vedere faptul ca, daca locuinta nu este foarte bine izolata din toate punctele de vedere (pereti, tavan, podele), ar fi un nonsens investitia (“piperata”) in aceste geamuri de ultima generatie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.