Casă și grădinăGardenia - o floare ornamentală de apartament ce are nevoie de udare...

Gardenia – o floare ornamentală de apartament ce are nevoie de udare frecventă

Gardenia reprezinta o specie de flori ornamentale din familia cafelei care se gasesc in mediul natural tropical si subtropical. Aceste plante vesnic verzi pot atinge lungimi de pana la 15 metri inaltime, frunzele acestora fiind asezate in cerc si avand culoarea verde inchis lucios si o textura groasa. Florile sunt situate in ciorchini mici sau solitare de culoare alba sau galben pal. Aceasta planta infloreste din mijlocul primaverii si pana la mijlocul verii, iar multe specii sunt extrem de parfumate.

Gardenia este o planta ceva mai delicata si creste doar un metru cand este crescuta in casa. Are forma unui arbust ce are nevoie de lumina indirecta si udare frecventa.

Acest arbust poate fi replantat in perioada martie-aprilie, o atentie deosebita trebuind oferita radacinilor. Pentru noii butasi este necesar compostul pe baza de pamant fertil ori turba, la care se adauga putin mangal si nisip. Vara si primavara solul plantei trebuie pastrat umed, fiind udat cu apa la temperatura camerei.

Gardena necesita lumina indirecta si trebuie mentinuta la temperaturi de maxim 21 grade C. La temperaturi mai mari planta trebuie mutata in penumbra.

Iarna si toamna, gardeniile trebuie pastrate la temperaturi de cel putin 15 grade C si trebuie udate pentru ca solul sa fie umed constant, iar daca planta infloreste pe timpul iernii, solul trebuie imbogatit cu un ingrasamant lichid.

Gardeniile trebuie tinute in locuri luminoase, aerisite bine si protejate de vant rece. Butasii se preleva din vlastarele viguroase si tinere, sunt taiati de 8 cm lungime si tratati in partea inferioara cu hormoni rizogeni. Apoi, acestia sunt plantati in amestec de turba cu nisip. Ladita de multiplicare trebuie tinuta la 18-21 grade C pentru o inradacinare buna, aceasta fiind ferita de razele directe ale soarelui, iar amestecul trebuie pastrat umed. Plantele inmultite prin butasire fac flori dupa o perioada de crestere de 2-3 ani.

Frunzele opacifiate si cele care cad sunt un efect al luminii si apei insuficiente.  

Gardenia thunbergia are forma unui copacel masiv sau a unui arbust cu frunze ample verzi si flori parfumate de culoare alba, crem sau cenusii.

Gardenia jasminoles este originara din Japonia si China, are tulpina lemnoasa cu flori albe si parfumate care infloreste in miezul verii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.